Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi tarafından İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in dünyaya gelişini kutlamak ve hayatından öğütler vermek amacıyla 19 Kasım 2019 tarihinde Mevlid-i Nebi programı düzenlendi. Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Neşet Ertaş Salonunda gerçekleşen programa İslami İlimler Fakültesi Dekanı Cemalettin İpek, Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Yaman, Türkiye Muharip Gaziler Derneği üyeleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Program Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kubilay Kolukırık ve ekibinin hazırlamış olduğu musiki dinletisiyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Kurt, günün anlam ve öneminden bahsederek Hz. Muhammed’in yaşantısının hayatımızın her alanında tecelli etmesi gerektiğini söyledi.  

Kardeşlik Sözleşmesi

Programda katılımcılara İslami İlimler Fakültesi tarafından 2018 yılında başlatılan ve geleneksel hale getirilen Kardeşlik Sözleşmesi verildi. İslam’ın “Kardeş Olunuz” öğüdü ve Ahi Evran-ı Veli’nin en büyük öğretisi olan Ahilik öğretisini temel alarak insanların toplumda birbirine yardımcı, destek ve koruyucu olmasını amaçlayan Kardeşlik Sözleşmesi, katılımcılarla birlikte okunarak İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Kırşehir İl Müftüsü tarafından katılımcılara verildi.

Peygamber ve Aile

Program, Kırşehir İl Müftüsü Mehmet Yaman’ın oturum başkanı, İslami İlimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hatice Dülber, Dr. Öğretim Üyesi İsa Kanik ve Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Davut Aydın’ın konuşmacı olarak katıldığı “Peygamber ve Aile” isimli panelle devam etti.  

Panelde ilk olarak Müftü Mehmet Yaman bir konuşma gerçekleştirdi. Mevlid-i Nebi gecesini 8 Kasım’da başlattıklarını anlatan Yaman, Peygamberimizin güzel ahlak için gönderildiğini sözlerine ekledi. Peygamberimizin aile ve insan kavramına ilişkin verdiği öğütlere dikkat çeken Müftü Yaman, aile huzursuzluğunun çözümlenmesi için sorunun temeline inilmesi gerektiğini ifade etti.

Müftü Mehmet Yaman’ın ardından söz alan Dr. Öğretim Üyesi Hatice Dülber, aileyi ayakta tutan değerlerden bahsetti. Dülber: “Ailenin temel hedefi yeryüzünde güvenliği ve huzuru sağlamaktır. Ailenin mutluluğu çocuktur. Ailenin çocuğa yön vermesi ise ailenin ödevi ve görevidir.” dedi.

İslam Hukukunda aile kavramına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğretim Üyesi İsa Kanik ise, İslam Hukukuna göre Allah’ın kitap gönderme nedenini dinin, malın, canın ve neslin korunması olarak belirtti. Ailelerin fıtri bir kurum olduğunu sözlerine ekleyen Kanik, “Aile birlikteliği geçici değildir, cennete uzanan yol anlamına gelmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Panelde son olarak “Ailede Sorumluluk ve İdare” kavramından bahseden Dr. Öğretim Üyesi Davut Aydın, bir ailenin kurulurken dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin sorumluluk sahibi insanlardan oluşması ve bu ailenin sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmesi olduğuna dikkat çekti.

Panel, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.