Üniversitemiz Kardeş Ülkeler Topluluğu tarafından organize edilen “Irak’taki Türkmenlerin Son Durumu” konulu söyleşi için üniversitemize gelen Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili İmdat Bilal ve beraberindekiler söyleşi öncesi, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı ziyaret etti.

Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili İmdat Bilal, iki ülke arasındaki iş birliğinin önemli olduğunu söyledi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili İmdat Bilal ve beraberindekilere teşekkür etti.


“Irak’taki Türkmenlerin Son Durumu”

Ziyaretin ardından Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonunda gerçekleşen söyleşiye geçildi. Söyleşide Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili İmdat Bilal, Irak’ta yaşanan sosyal ve siyasi sorunlara değinerek ülkesinin son durumu hakkında bilgiler verdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde öğrencilerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Bilal, sık sık Türkiye’ye gelerek öğrencilerle birlikte olmayı temenni etti. Irak Türkmen Cephesi Partisinin 2 buçuk milyon Türkmen’i temsil eden bir parti olduğunu belirten Bilal, kendisinin de bu partinin milletvekili olduğunu vurguladı. Türklerin kökeninin Orta Asya’dan geldiğini ve bazı nedenlerden dolayı Türklerin başka bölgelere dağıldığını anlatan Bilal, “Bizde Irak Türkmenleri olarak yaklaşık bin yıldır Irak’ta bulunan Türk evlatlarıyız.” dedi. Irak’ta Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeden bahseden Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili İmdat Bilal, yaşadıkları bölgede varlıklarını korumak amacıyla uzun bir süre mücadele verdiklerini dile getirdi. “Bugün Irak Parlamentosunda bulunan 320 milletvekilinden 3 tanesi Türkmen asıllı vatandaşımızdır.” diyen Bilal, Irak’ın Anayasa çalışmasında bir Türkmen vatandaşın bulunması Irak ve Türkmenler için önemli olduğunu belirtti.