Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Özel Kırşehir Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen Kariyer Günleri etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. 11 Aralık 2019 tarihinde Özel Kırşehir Anadolu Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Rektör Karakaya liseli öğrencilerle bir araya geldi.

Rektör Karakaya: “Hayatı Anlamanın Yolu Dışarıya Değil İçeriye Bakmakla Olur”

Kariyer Günleri etkinliğinde öğrencilere yol gösterici nasihatlerde bulunan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, gençlere verdikleri değerlerden bahsederek yarını onlar için hazırladıklarını ve onlarla birlikte daha güçlü olacaklarına inandığını söyledi. “Hayatı anlamanın yolu dışarıya değil içeriye bakmakla olur.” diyen Rektör Karakaya, gençlere hayatı anlamlandırmada en önemli unsurun kimlik olgusu olduğunu söyledi. Gençlere kendilerine sormaları gereken önemli sorunun ‘Ben kimim?’ sorusu olduğunu ve insanın bunu kendine sürekli sorması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kimlik algısını ortaya çıkartamadığımız zaman savunmasız kalmışız demektir.” dedi. İnsanın kök salmasının fikir geliştirmesiyle olacağını kaydeden Rektör Karakaya, fikir geliştirebilmek için malzemeye ihtiyaç duyulduğunu ve bu malzemenin de bilgi olduğunu dile getirdi. Gençlere ihtiyaç duydukları bilginin rastgele bir bilgi olmadığına dikkat çeken Rektör Karakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Bilgi rastgele değil nitelikli, seçkin ve size has olan bilgidir. Bunu da medeniyetimize bakmakla bulabilirsiniz. Çünkü her millet medeniyetine baktığı zaman kök salar ve ayakta kalır. Medeniyetinden uzaklaşan ve kopan insanlar ise kimlik arayışı içinde ömürlerini bitirirler.” Millet olarak bir varlık gösterebilmek için köklere sarılmak gerektiğini vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, köklerimizi Anadolu’dan aldığımızı ve Anadolu kültürünü yaşatmamız gerektiğini söyledi. Batı’nın ilmi birikimini Anadolu ve İslam Medeniyetinden aldığını anlatan Rektör Karakaya, Batı’nın ilmi bilgiyi aldığı kaynağı sakladığını vurguladı. İslam Medeniyetinin bilim insanlarını gençlere anlatan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, onların başarıları, icat ve çalışmalarının her zaman Batı’nın kaynağı olduğunu dile getirdi.

 

Rektör Karakaya: “Bütün Yaptığımız İşler Düşünmeye Dairdir, Düşünmekte Kainatı Okumaktır”

Gençlere medeniyetlerine sarılmalarını öneren Prof. Dr. Vatan Karakaya, ülkemizin en değerli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in hayatı ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek Sezgin’in medeniyetimizin üzerine yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Gençlere Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerini okumalarını tavsiye eden Rektör Karakaya, onlara kendi köklerinden beslenmelerini ve kendi geleceklerini kendilerinin kurmaları gerektiğini söyleyerek “Bütün yaptığımız işler düşünmeye dairdir, düşünmekte kainatı okumaktır.” dedi. Çalışma hayatlarında gençlere başarılar dileyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, onlara hayatı sorgulamaktan ve düşünmekten vazgeçmemelerini tavsiye etti.

Konferans sonunda Rektör Karakaya, Özel Kırşehir Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.