Jeotermal Kaynaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri İzinlendirme ve İşletilme Çalıştayı Düzenlendi

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamında tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olarak seçilen ve fiziki imkanlarını geliştirerek bölgesine değer sunmaya devam eden üniversitemizde KOP/UNIKOP iş birliğiyle 24 Aralık 2019 tarihinde bir çalıştay düzenlendi. Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen Jeotermal Kaynaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri İzinlendirme ve İşletilme Çalıştayına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ve Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ali Bulut, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yahya Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Alptekin Demir, farklı üniversitelerden temsilciler ve akademisyenler katıldı.

Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil: “Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sunmak Nihai Amacımızdır”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı ve Pilot Sağlık Projeleri Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, günümüzde jeotermal kaynakların sağlık alanında daha etkin ve verimli kullanılması amacıyla geleneksel kaplıca kürü kullanımından farklı bir yaklaşımın dünyada kabul görmeye başladığını söyledi. Jeotermal kaynakları her alandaki rehabilitasyon uygulamaları ile bir araya getiren bu yeni anlayışı üniversite olarak benimsediklerini ve uygulamaya çalıştıklarını anlatan Karahocagil sözlerine şu şekilde devam etti: “Jeotermal kaynaklı rehabilitasyon merkezi olan JEOKAREM oluşturmak, yüksek teknolojik donanım eşliğinde nitelikli fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunarak bu alanda önde gelen rehabilitasyon merkezlerinden biri olmak ve dolayısıyla bölgesel kalkınmaya katkı sunmak nihai amacımızdır. Bunun için Cumhurbaşkanlığımızın da desteklediği Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve pilot proje ekibinin gayretleri ile tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçilen üniversitemiz, jeotermal alanında da üç pilot sağlık projesi hazırlamıştır.”

Sağlık Bakanlığı ile kullanım protokolleri çerçevesinde işletilen 38 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin mevcut durumda bulunduğunu fakat ihtiyacı karşılayamadığı için 130 yataklı bir hastanenin inşaatına başlandığını açıklayan Karahocagil, hazırlanan üç sağlık projesinin kabul görmesi ile merkezin 146 yataklı olacak şekilde tamamlandığını sözlerine ekledi. Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil konuşmasının devamında projeler kapsamında hazırlanan ve dış paydaşların da görüşlerinin alınmasıyla fikir birliğine varılan çalıştaylar hakkında bilgi verdi. Karahocagil, çalıştayın başarılı olmasını temenni ederek sözlerine son verdi.

Üniversitemiz Projeleri ile Model Olmaya Devam Ediyor

Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in ardından Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven bir konuşma yaptı. Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfusun, sportif faaliyetlerin ve fizik tedavi gerektirecek durumların artış göstermesi ile fizik tedavi uygulamasının yapılacağı alanlara olan ihtiyacın da arttığını belirten Ataseven, fizik tedavi merkezlerinin geliştirilmesi ve olgunlaştırılması gerektiğini söyledi. Kırşehir’de böyle bir merkezin yapılarak kullanıma hazır hale getirilmesini önemsediklerini ifade eden Ataseven konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi misyon farklılaşması projesi kapsamında önemli projeler sundu. Bu projelerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya ve ekibini kutluyorum. Üniversitede idareci olarak bulunduğum dönemde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi bize de model olmuştu. 6 projenin hazırlanması, kabul edilmesi ve bu projelerin çıktılarının alınması gerçekten önemli. Jeotermal dışında seracılık, yem ve hayvancılık alanında da öne çıkan çalışmalar hazırlandı. Bu projeler Kırşehir’e, bölgeye ve ülkemize katkılar sağladı. Jeotermal açıdan zengin olan Kırşehir’de güzel bir tesis inşa edildi. Sağlık Bakanlığı olarak biz de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinin etkili kullanımı için seviyelendirme ve triaj çalışmaları yapacağız.”

Rektör Karakaya: “Bölgenin Kendi Değerlerini Markalaştırmak, Alışkanlıklarını Modern ve Bilimsel Metotlara Dönüştürmek Olumlu Sonuçlar Veriyor”

Çalıştayda bir konuşma da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi projesinin Sayın Cumhurbaşkanımız ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının (YÖK) talimatıyla üniversitelerin bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmada gücünün ve performansının ortaya koyulduğu bir proje olduğunu söyledi. Üniversitelerin ürettiklerini bölgeye katkıya ve alanda ihtisaslaşmaya çevirmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Karakaya, 2016 yılında YÖK’ün yüz parametre ile hazırladığı pilot projeler kapsamında üniversitemizin stratejik planını hazırlarken bölgeyi derinlemesine incelediklerini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversitemizin bölgeye yapacağı katkıyı araştırdık. Şehrimizin önemli bir zenginliği olan jeotermali nasıl markaya dönüştürebiliriz, nasıl katma değer oluşturabiliriz ve bölgesel kalkınmaya yol açabilir miyiz sorularına cevap aradık. 41 üniversite ile yarışa girdik ve sonunda 5 pilot üniversiteden biri olarak 2016 yılında çalışmalarımıza başladık. Bölgenin kendi değerlerini markalaştırmak, alışkanlıklarını modern ve bilimsel metotlara dönüştürmek olumlu sonuçlar veriyor.”

Rektör Karakaya: “Şehrimizin Doğal Kaynağı Jeotermalde Uzman Olmak Zorundayız”

Hazırlanan projelerin bölgede oluşturduğu etkilerden bahseden Rektör Karakaya, iki yıldır Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunda yüksek lisans ve doktora imkanlarının bulunduğunu söyledi. Bilgi üreten bir üniversitenin alanda ihtisaslaşmasının da projenin önemli bir kısmını kapsadığını vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya; “Şehrimizin doğal kaynağı olan jeotermalde uzman olmak zorundayız. Yükseköğretimin tanımı bunu gerektirir.” dedi.

Sınırlarına Hapsolmayan Üniversite

Üniversitelerin uluslararası dolaşımdaki yumuşak gücüyle sağlık turizmini en kolay gerçekleştirebilecek kurumlardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitemizin 41 ülkeden 1200’e yakın yabancı uyruklu öğrencisinin bulunduğunu açıkladı. 41 ülke ile öğrenci nezdinde temaslarının olduğunu belirten Rektör Karakaya, sınırlarına hapsolmayan üniversitelerin bunları gerçekleştirebileceğini söyledi.

Rektör Karakaya: “Gayemiz İnsanlara Umut Olmak, Bölgeye Çıkar Yol Sağlamak”

Almanya ve Orta Doğu ülkeleri ile yapılan görüşmeler sonucunda bu ülkelerin tesisler hazırlandığında iş birliğine açık olduklarını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, izinlendirmeler sonucunda hastanenin faaliyete geçmesi konusunda aceleci davrandıklarını sözlerine ekledi. Sağlık Bakanlığı tarafından izinler tamamlandığında ocak ayında YÖK Başkanının katılımı ile hastaneyi kullanıma açmak istediklerini belirten Rektör Karakaya; “Gayemiz insanlara umut olmak, bölgeye çıkar yol sağlamak.” dedi. Üniversite olarak insanlara yol açmak ve istihdam sağlamak istediklerini kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, bünyesinde 13 üniversitenin bulunduğu ve dönem başkanlığını üniversitemizin yaptığı UNIKOP sayesinde 13 üniversite rektörü ile bölgesel kalkınmaya mesaj verdiklerini söyledi.

Rektör Karakaya konuşmasının ardından çalıştaya katılım ve katkılarından dolayı Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven ve Genel Müdür Yardımcısı Erol Gökdöl’e plaket takdim etti.


Açılış programının ardından çalıştay heyeti, Üniversitemiz Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Yüksekokulunda incelemelerde bulundular.




Çalıştay, Jeokarem Proje Tanıtımı, Jeotermal Kaynaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi İzinlendirilmesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Binası Tanıtımı ve Jeotermal Kaynaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi İşletilmesi oturumları ile devam etti.