Konya Ovası Projesi (KOP) Kalkınma İdaresi tarafından desteklenen ve üniversitemiz tarafından hayata geçirilen “İstiridye Mantarı Üretiyoruz Geleceğe Güvenle Bakıyoruz” Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda açılan Misel Üretim Laboratuvarında çalışmalar hızla devam ediyor. Proje ile ilimizde mantar üreticilerinin bilinçlendirilmesi, mantar üretimi ve yetiştirme ortamının hazırlanması ve üreticilere eğitim verilmesi planlanıyor.

“İstiridye Mantarı Üretiyoruz Geleceğe Güvenle Bakıyoruz” projesi, küçük aile işletmelerinin kalkınmasına fayda sağlayarak ilimizin kalkınması ve ilimizde istihdam alanının artırılması açısından önemli bir proje. Mantar üretim odalarına sahip olanlar için basit yöntemlerle üretilebilen, hastalık ve zararlılara dayanıklı, yetiştirme ortamı hazırlığı üretici şartlarında da yapılabilen istiridye mantarı, yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması ve yetiştirilme başarısı açısından önem taşıyor. Proje hakkında bilgiler veren Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, mantar üretiminin en önemli kısmını oluşturan Misel Üretimi için 19 Haziran 2019 yılında Üniversitemiz Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında Misel Üretim Laboratuvarını açtıklarını belirterek yurt dışından temin edilen miseli artık ilimizde üreterek maliyeti daha da azaltacaklarını dile getirdi. Misel Üretim Laboratuvarında tohumluk misel üretimine başladıklarını söyleyen Atila, şu anda Kırşehir Açık Ceza Evi ve Ankara’da özel bir işletmenin misel üretimini karşılamak için üretimlerinin devam ettiğini söyledi. Şubat ayından itibaren İstiridye Mantarının yanı sıra Reishi (Ganoderma Lucidum), Nameko (Pholiota Nameko), Aslan Yelesi (Hericium Erinaceus) ve diğer bazı tıbbi mantar türlerinin de üretimine başlayacaklarını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Funda Atila, ilimizde ve bölgemizde mantar çeşitlerini artırarak misel üretimine devam edeceklerini ve üretim sayesinde yurt dışına bağımlılığın azaltılarak misel tedarikini daha ucuz bir şekilde sağlayacaklarını kaydetti.