Kırşehir Valiliği tarafından belirli aralıklarla düzenlenen, ilimizdeki kurum ve kuruluşların çalışmalarının değerlendirildiği toplantıda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesindeki gelişmeleri anlattı. Kırşehir Valisi İbrahim Akın başkanlığında Neşet Ertaş Kültür Merkezi Gönül Dağı Salonunda 16 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantıda üniversitemizdeki akademik ve fiziki gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı.

Rektör Karakaya: “Öğrencilerimizin Barınma Sorunları ile Yakından İlgileniyoruz”

Üniversitemizin projeleri ve yatırımlarına ilişkin bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, yapımı tamamlanan ve devam eden inşaatların son durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Öğrencilerin barınma konusu ile yakından ilgilenen Rektör Karakaya, 500 kişilik yurt (TOBB) binasının yüzde 85 oranında tamamlandığını söyledi. 500 ve 750 yataklı yurt binalarının kısa sürede öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanacağını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2 bin 664 kişilik yurdun da faaliyete geçtiğini ve böylelikle 3 bin 914 kişi kapasiteli yurt binaları ile Kırşehir’de eğitim gören öğrencilerin barınma sorununun ortadan kalktığını anlattı.

Modern Binalarda Eğitim

Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesine taşınma işlemlerinin tamamlandığı ve öğrencilerin yeni binalarında modern imkanlarla eğitime devam edeceğinin bilgisini paylaşan Rektör Karakaya, Tıp Fakültesinin de yeni binasına taşınma sürecinin başladığını açıkladı.

Pilot Projeler Hızla İlerliyor

18 Ekim 2016 tarihinde pilot üniversite seçilerek bölgesine değer katan üniversitemizin pilot projeleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Termal Kaynağın Temini Projesi, Kaba Yem Projesi, Ceviz Projesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi (JEOKAREM) Projesi, Termal Seralarda Kümelenme Projesi ve Sporcu Sağlığı Araştırma Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi (SAUTER) projelerimizde önemli aşamalar kaydettik. Termal Kaynağın Temini Projesinde jeotermal boru hattının döşenmesi çalışmaları tamamlandı ve jeotermal kaynağı yerleşkemize getirdik. Hem jeotermal seramızda hem de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde bu kaynağı kullanacağız. Kaba Yem Üretimi Projesinde 5 çiftçimizin 238 dekar arazisine 80 dekar yalın tritikale ve 70 dekar demonstratif ekimi yapıldı. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde klon bahçesi kurulumu devam ediyor. JEOKAREM (Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi) ve GETAT (Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezi) için hizmet alımlarını yaptık ve merkezlere dair bilgilendirme seminerleri ve çalıştaylar düzenledik. Termal Seralarda Kümelenme Projesinde ise cam sera yapımı devam ediyor. Aynı zamanda üniversitemizde 100 kursiyere ‘Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği’ eğitimi verildi. SAUTER (Sporcu Sağlığı Araştırma Uygulama ve Termal Rehabilitasyon Merkezi) için de hizmet alımları gerçekleştirildi ve çalıştaylar düzenlendi.”

Kalitesiyle Model Olan Üniversite

Kalitesi ile adından söz ettiren ve diğer üniversitelere model olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kalite yolculuğunun 2015 yılında başladığını ifade eden Rektör Karakaya, ülkemizde ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Standardı Dış Tetkik Sürecini tüm birimleriyle başarıyla tamamlayarak Kalite Yönetim Sistemi Belgesini almaya hak kazanan ilk devlet üniversitesi olduğumuzu söyledi. Üniversitemizin yeni akademik birimleri hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “İslami İlimler Fakültemiz şu an 187 öğrencisi ile eğitim veriyor ve fakültemizin binası yüzde 26 oranında tamamlandı. Kaman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun şu an Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde 42 öğrencisi bulunuyor. Öğrencisi olmayan Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin; İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği Bölümlerine 481 öğrenci alımını gerçekleştirerek fakültemizi eğitim-öğretime açtık. Öğrencisi olmayan Tıp Fakültemize ilk dönemde 62 öğrenci alımı gerçekleştirdik ve bugün fakültemizin öğrenci sayısı 333‘e ulaştı. Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesinin; Müzik ve Geleneksel Türk El Sanatları Bölümlerine ilk etapta 67 öğrenci alımı gerçekleştirdik ve bugün fakültemizde 140 öğrenci eğitim-öğretim görüyor.”

Rektör Karakaya: “Yaklaşık 20 Bin Öğrencimize Bin Kişilik Akademik Personelimizle Kaliteli ve Nitelikli Eğitim Veriyoruz”

Göreve geldikleri günden bu yana bir fakülte, bir yüksekokul, bir meslek yüksekokulu kurduklarını ve öğrencisi olmayan kapalı dört fakülte ve bir yüksekokula öğrenci alımı sağlayarak bu birimleri eğitim-öğretime açtıklarını anlatan Rektör Karakaya, üniversitemizde 2006-2015 yılları arasında 57 program açılırken 2015-2020 yılları arasında ise 96 program açıldığının bilgisini verdi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yaklaşık 20 bin öğrencisine yaklaşık bin kişilik akademik kadrosuyla kaliteli ve nitelikli eğitim vermek için durmadan çalıştıklarını ifade eden Rektör Karakaya konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Şehrimizin kültürel mirası olan Ahiliğin gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2017 yılından itibaren ‘Ahilik Kültürü ve Medeniyeti’ dersi üniversitemizde zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı. Her yıl düzenli olarak Uluslararası Ahilik Sempozyumu düzenliyoruz. Üniversitemizin 2017-2021 Stratejik Planında her yıl beş uluslararası sempozyum yapılmasına karar verdik ve bu sempozyumları üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra değişim programlarımızla çok sayıda ülke ile temas halindeyiz. Uluslararasılaşma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu gelişmeleri çalışmalarımıza aktararak öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz.”