Ülkemizde tarımsal öğretiminin başlamasının 174. yıl dönümü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen bir program ile kutlandı. 17 Ocak 2020 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Aşık Paşa Salonunda düzenlenen kutlama programına Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kutlama programının açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı yaparak ülkemizde tarımsal öğretimin başlamasının tarihi hakkında bilgiler verdi. Tarım üretiminin başladığı 1846 yılından itibaren ülkemizde tarımsal üretim düzeyinin ve verimliliğinin önemli ölçüde arttığını söyleyen Ayrancı, bu artışla ziraat mühendislerine önemli görevler düştüğünü dile getirdi. Tarım sektörü ve tarımsal üretimin, toplumun beslenme ihtiyaçlarının karşılanması gibi önemli bir görevi üstlendiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı konuşmasına şu şekilde devam etti: “Tarım, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmişliklerinde vazgeçilmez bir yere sahiptir. Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretim her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle tarım sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da ancak bilimsel çalışmalarla mümkün olacaktır.”

Ayrancı: “Üniversitemiz Projeleriyle Sahada Aktif Rol Oynuyor”

Üniversitemizin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) 2015 yılında başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot üniversitelerden biri olduğunu belirten Ayrancı, Üniversitemiz Ziraat Fakültesinin tarım ve jeotermal alanında yürüttüğü Tarımsal Seralarda Kümelenme, Ceviz Odaklı Kalkınma ve Kaba Yem Üretim Projelerinde aktif rol aldığını söyledi. Üniversitelerin yürütmeye başladığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesinin küresel yükseköğretimde yeni bir dönüşüm ve yeni bir akademik devrim olarak nitelendirilebileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı, bu anlamda Ziraat Fakültelerine çok önemli görevler düştüğünü ifade etti. Üniversitelerin, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve büyük projeler üretmek ve uygulamak gibi görevleri olduğunu belirten Ayrancı, “Bu görev aynı zamanda geleceğin ziraat mühendislerini çağın ihtiyacına cevap verecek şekilde yetiştirme zorunluluğunu da beraberinde getirmektedir.” dedi. Ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin sayıları ve bölümleri hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı, tarıma ve öğretimine emeği geçen tarım mühendislerine teşekkür etti.

Kenan Şahin: “Daha Üretken ve Bilgili Ziraat Mühendisleri Yetiştirmeliyiz”

Açılış konuşmalarının ardından günün anlam ve önemi üzerine Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin bir konuşma yaparak “Kırşehir’de Tarımsal Üretimde Fırsat Alanları” isimli sunumunu yaptı. Tarım sektöründe çalışacakların işlerini severek ve isteyerek yapmalarının sektöre faydasının daha fazla olacağını dile getiren Şahin, daha üretken ve bilgili ziraat mühendisleri yetiştirmek gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Süleyman Soylu: “İnsanlık Gıdaya, Gıda Tarıma Bağlıdır”

Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin’in konuşmasının ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu “Zirai Eğitimin Önemi ve Tarımda Bilgi Paylaşımı” başlıklı sunumunu yaptı. “İnsanlık gıdaya, gıda tarıma bağlıdır.” diyen Prof. Dr. Süleyman Soylu, tarımın ülkemizde önemli yer tuttuğunu dile getirdi. Ülkemizin her yerinin tarımsal üretime elverişli alanlar olduğunu vurgulayan Soylu, tarımda dünyada 7. sırada yer aldığımızı kaydetti. Ülke ekonomisinin sigortasının tarım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Süleyman Soylu, ülkemizde yaşanan kriz dönmelerinde tarımsal üretimin her zaman artış gösterdiğini sözlerine ekledi. Tarımda bilgi paylaşımının çok önemli olduğunu anlatan Soylu, “Sahada çiftçi ile birlikte olmak, teorik eğitim vermek ve uygulamasını yapmak, çiftçilerle aynı frekansı paylaşmak, tarım günleri etkinliği yapmak gibi çalışmalar bilgi paylaşımını aktif bir şekilde gerçekleştirme adına önemli faaliyetlerdir.” dedi.

Program sonunda Ziraat fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı, günün anısına Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ile Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Şahin’e hediye verdi.