UNİKOP’un Yeni Dönem Başkanı Üniversitemiz Oldu
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet alanında akademik ve idari iş birlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini sağlamak ve üniversitelerin şehirle bütünleşmesine katkıda bulunmak amacıyla kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinin (UNİKOP) 2020 dönem başkanlığına Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi getirildi. 2013 yılında faaliyetine başlayan UNİKOP’a, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2016 yılında üye oldu. Üyesi olduğu UNİKOP’ta aktif bir şekilde faaliyet gösteren üniversitemiz, UNİKOP’un 2020 dönem başkanlığına seçildi. 2019 döneminde Kırıkkale Üniversitesinde bulunan başkanlık, 23 Ocak 2020 tarihinde Rektörlük Senato Salonunda gerçekleşen devir teslim töreni ile üniversitemize geçti.

Törenin öncesinde bir araya gelen Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü ve UNİKOP 2019 Dönem Başkanı Prof. Dr. Ersan Aslan, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Tayyar Şen, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak  Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’dan üniversitemizdeki akademik ve fiziki gelişmeler hakkında bilgi aldılar.

Bostancı: “13 Üniversitedeki Yaklaşık 350 bin Öğrenci ve 10 Bini Aşkın Öğretim Elemanı ile Ortak Çalışma Kültürü Oluşturuyoruz” 

13 üniversite rektörünün katılımı ile gerçekleşen devir teslim töreninde bir konuşma yapan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, 2013 yılında faaliyete başlayan ve 13 üye üniversitesi bulunan UNİKOP hakkında bilgiler verdi. KOP Bölgesi Üniversiteler Birliğinde yer alan 13 üniversitede yaklaşık 350 bin öğrenci ve 10 bini aşkın öğretim elemanı bulunduğunu anlatan Bostancı, “UNİKOP birlikteliği ile üye üniversitelerimiz arasında ortak çalışma kültürü ve paylaşımı başta olmak üzere, bilimsel iş birlikleri, personel kaynaşma toplantıları ve eğitimlerle pek çok konuda birlikte hareket etme kültürü ve farkındalığı oluşturuldu.” dedi. 2019 yılı içerisinde Kırıkkale Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalıştaylar ve düzenlenen toplantılar için Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan’a teşekkür eden KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, 2020 UNİKOP dönem başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya başarılar diledi.

Rektör Aslan: “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Kutlamaları Kapsamında Bin 4 Etkinliğe İmza Attık”

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı’nın açılış konuşmasının ardından 2019 UNİKOP Dönem Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan bir konuşma yaptı. Rektör Aslan konuşmasında, 2019 yılı içinde UNİKOP kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verirken 2019 yılının kendileri için her anlamda verimli bir yıl olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olarak kabul edilmesi ile Kırıkkale Üniversitesi olarak çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Rektör Aslan, “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kutlamaları kapsamında bin 4 etkinliğe imza attık.” dedi. 2019 yılında UNİKOP’a dönem başkanlığı yapmaktan mutlu olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ersan Aslan, 2019 yılı içinde kendilerine destek veren herkese teşekkür ederek 2020 ÜNİKOP Dönem Başkanı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı tebrik etti.

Rektör Karakaya: “Üniversitelerimizin Uluslararası Görünürlüğünü Artıracak Çalışmalar Yapmalıyız”

2019 UNİKOP Dönem Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya söz alarak bölge üniversite rektörleri ile KOP yetkililerini üniversitemizde ağırlamaktan mutlu olduklarını dile getirdi. 2020 UNİKOP Dönem Başkanlığına getirilmiş olmaktan kıvanç duyduklarını anlatan Rektör Karakaya, UNİKOP başkanlığını hem tüm üye üniversitelerin desteği hem de Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin performansıyla yürüteceklerini kaydetti. UNİKOP’un üyesi olan 13 üniversitenin uluslararası görünürlüğünün artırılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversitelerin eğitim-öğretim süreçleri ve yüksek performanslarının geri dönüştürülemediğini vurguladı. Üniversitelerin performanslarının uluslararası alanda değerlendirildiğini dile getiren Rektör Karakaya, değerlendirme alanının sadece Ar-Ge çalışmaları olmadığını söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Toplam ölçekte yüzlük skalada eğitim öğretimin karşılığı yüzde 35’tir. Biz kalite güvencesi geliştiremeyip bu yüzde 35’lik kısmı görünür yapamadığımız için sıralamada aşağıya doğru negatif bir görünüm ortaya çıkıyor. Bu dönemde görevimizle birlikte bu çalışmayı gerçekleştiren üniversitelerimiz varsa tecrübelerinden faydalanarak ve yeni metotlar geliştirerek görünürlüğü artırıp skalayı yükseltmeliyiz. Üniversitemizde bununla ilgili hem kalite süreci TSE tarafından belgelenmiş durumda, hem de eğitimde kalite güvencesini üç yıldır pilot olarak çalışmaktayız. Deneyimlerimizi, diğer üniversitelerimizin öneri ve tecrübelerini değerlendirerek bu dönemde UNİKOP bölgesindeki 13 üniversitemizin görünürlüğünü artırmak için de bir misyon üstlenmemiz gerektiği kanaatindeyim.”

Rektör Karakaya’dan Orta Doğu Araştırma Merkezi Kurulmasına Yönelik Teklif

Üniversitelerin bölgesinde ve ülkesindeki iş ve sanayi sektörünü bir araya getirmeye yönelik çalışmalar yapması gerektiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sektörlerin üniversitelerden istekleri ve üniversitelerin bu sektörlere nasıl katkı sağlayabileceği yönünde değerlendirmelerin yapılması gerektiğini kaydetti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yurt dışı ziyaretleri ve uluslararası fuarlarda dikkatini çeken bir detay olan Orta Doğu ülkelerinin araştırılması konusuna da değinerek bir Orta Doğu Araştırma Merkezi kurulmasını tavsiye etti. “UNİKOP çerçevesinde bir Orta Doğu Araştırma Merkezi kurabilirsek belki Orta Doğuya dair üst düzey akademik veriler elde eder ve ülkemizle Orta Doğu arasında irtibat kurarak ülkemizin politikalarının belirlenmesinde katkı sağlayabiliriz.” diyen Rektör Karakaya, böyle bir merkezin ülkemiz için oldukça önemli olduğunu vurguladı. 2020 UNİKOP Dönem Başkanlığını yürütmekten mutlu olacaklarını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, buradan elde edilecek sonuçların hem bölgemize hem de ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve 2019 Dönemi UNİKOP Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Başalan, UNİKOP Dönem Başkanlığı 2019 Yılı Faaliyetleri hakkında bir sunum yaparak 2019 yılı içinde gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı.

Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve 2019 Dönemi UNİKOP Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın sunumunun ardından Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden öğretim üyesi Doç. Dr. Atilla Ergüzem, geliştirdikleri UNİKOP Veri Tabanı hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sunumların ardından 2020 UNİKOP Dönem Başkanlığı Devir Teslim Törenine geçildi. 2019 UNİKOP Dönem Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, 2020 UNİKOP Dönem Başkanlığını Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya devretti.  

Devir teslim töreninin ardından istişare toplantısına geçildi. Üniversite rektörlerinin stratejik planda yer almasını istedikleri önerileri paylaşmalarının ardından program sona erdi. Toplantının 30 Ocak 2020 tarihinde yeniden yapılmasına karar verildi.