Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türkoloji Topluluğu tarafından Milli Marşımız İstiklal Marşının kabulünün 99. yıl dönümü kutlandı. 12 Mart 2020 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen “İstiklal Semasında Parlayan Bir Yıldız: Mehmet Akif Ersoy” isimli konferansa konuşmacı olarak Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş katıldı.

Konferans öncesi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı ziyaret eden Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş’a, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan ile Dekan Yardımcısı ve Türkoloji Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Doğan da eşlik etti.

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde bulunmaktan ve burada Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve Milli Marşımız İstiklal Marşı hakkında söyleşi yapmaktan mutlu olduğunu belirten Av. Gökhan Maraş, milli duyguların perçinlediği ve tarihimizin anlatıldığı konferansların devam etmesi temennisinde bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş ve beraberindekilere teşekkür etti.

Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş’ın Rektör Karakaya’yı ziyaretinin ardından “İstiklal Semasında Parlayan Bir Yıldız: Mehmet Akif Ersoy” isimli konferansa geçildi. Konferansın açılış konuşmasını Türkoloji Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Doğan yaptı. Doğan konuşmasında, ülkemizin milli mücadele döneminde yaşadığı olaylardan bahsederek Milli Şairimizin İstiklal Marşını yazmasındaki amaca değindi. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinden alıntılar yaparak konuşmasını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Doğan, “100 yıl önce acı tecrübelerle kazandığımız İstiklal Savaşını ve o ruhu, Mehmet Akif Ersoy Milli Şiirimiz ile günümüze ulaştırdı.” dedi. Etkinliği düzenleme amaçlarının İstiklal Marşımızın 99. yıl dönümünü kutlamak olduğunu anlatan Doğan, etkinliği destekleyen ve programa katılan herkese teşekkür etti.

Maraş: “Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımızı Milletimize Atfetmiştir”

Türkoloji Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Doğan’ın konuşmasının ardından Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş bir sunum yaptı. İstiklal Marşının ilk ve son kıtasını okuyarak konuşmasına başlayan Maraş, Milli Marşımızın sıradan bir şiir olmadığını aksine bir destan olduğunu söyledi. İstiklal Marşımızın o dönemde yazılmasının temelinde Türk Milletinin bağımsızlık ve istikbaline düşkünlüğünü tüm dünyaya duyurmak olduğunu vurgulayan Av. Gökhan Maraş, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı ile bunu çok güzel anlattığını dile getirdi. Milli Şairimizin aynı zamanda İstiklal Marşını, tüm şiirlerinin topladığı Safahat adlı eserine katmadığını belirten Maraş, İstiklal Marşımızı milletimize atfettiğini kaydetti. “Bir ülkenin ya da milletin bitmesine sebep olacak en önemli etkenin o milletin öz benliğini kaydetmesidir.” diyen Av. Gökhan Maraş, bir ülkenin ekonomik, siyasi, kültürel, sosyal, ulaşım ve haberleşme gibi alanlarda da bağımsız olması gerektiğine dikkat çekerek tarihte Türk Milletinin yaşadığı bağımsızlık mücadelelerinden söz etti.

Konferans Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadir İlhan’ın Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş’a teşekkür belgesini vermesinin ardından sona erdi.