Ülkemizin ve dünyanın yaşamış olduğu Koronavirüs Salgınına karşı bir dizi önlemler alan üniversitemiz, uzaktan eğitim sistemini devreye soktu. 26 Mart 2020 tarihinde Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Projesi (AYDEP) Koordinatörlüğü Destek Ofisinin yapmış olduğu eğitim toplantısı sonrasında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, birim AYDEP sorumluları ve AYDEP Koordinasyon Ofisi ile AYDEP kapsamında geliştirilen uzaktan eğitim sistemi sayesinde bir toplantı gerçekleştirdi. Rektör Karakaya, ülkemizin de içinde bulunduğu Koronavirüs Salgınının alınan tedbirlerle birlikte bir an evvel sonlanması temennisinde bulunarak sözlerine başladı.

Rektör Karakaya: “Krizi Fırsata Çevirmeliyiz”

Üniversitemizin 3 yıllık bir AYDEP deneyimine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu sürecin iyi yönetilmesi ve kontrol edilebilir olması gerektiğine dikkat çekti. 30 Mart 2020 tarihi itibariyle uzaktan eğitimlerin başlayacağını ifade eden Rektör Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Girdiyi ve onun muhatabını mutlaka kayıt altına alabilmeliyiz. Bu sistemde kontrolün sağlanabilir olması çok önemli. Yaptığımız her işi savunabilmeliyiz. Yaşadığımız bu pandemi aynı zamanda Eğitimde Kalite Güvencesinin başlamasına vesile oldu. Bu günleri atlattıktan sonra sistemi kalan on bölümü ile Kalite Güvencesinin bir modeli olarak Türkiye’ye sunacağız. Bu krizi fırsata çevirmeliyiz.”

Yapılacak tüm çalışmalarda yönetim olarak taleplerin sürekli karşılanacağını ve bu konuda irtibatın çok önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, sanal âlemin günümüzdeki aktif varlığından bahsederek akıl dünyasının gereklerini gerçek hayatla buluşturup öğrencilerin eğitim-öğretimini aksatmadan bu sürece devam edeceklerini kaydetti.

Rektör Karakaya: “Problemi Çözmek ve Probleme Çözüm Önerisi Getirmek Temel Hedefimiz Olmalı”

Alınan tedbirlerin yanlış anlaşılmaya yol açmayacak şekilde öğrencilere eğitim verilmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “16 Mart 2020 tarihi itibariyle derslere başlamamız gerekiyordu fakat başlayamadık. Bu hafta derslerimize başlarken 16 Marttan itibaren ders müfredatlarımızı öğrencilerimizle buluşturacağız. Eksikler tamamlanarak öğrencilerin haftalık derslerini vereceğiz ve onların eğitimlerini tamamlamaya çalışacağız. Süreci iyi yönetmeliyiz. Yaşanan aksaklıklarda koordinasyonu iyi sağlayacak şekilde birbirimizle iletişimde olmamız lazım. Problemi konuşmak yerine problemi çözmek ve probleme çözüm önerisi getirmek temel hedefimiz olmalı.”

Sürecin yeni olmasına ve yaşanan aksaklıkların motivasyon düşüklüğüne yol açmaması gerektiğine değinen Rektör Karakaya, uygulamalı derslerin içeriği ve yapılabilirliği ile ilgili çalışmaların devam ettiğinin bilgisini verdi. Bu süreci yeni bir ruh ve yeni bir uygulama olarak değerlendiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, hem uzaktan eğitim sisteminin hem de kalite güvencesinin alt yapısının bugünden kurulacağını söyledi.

Rektör Karakaya: “Eğitim İçin Sınır Yoktur”

Bu süreci yalnızca zorunluluğun getirdiği bir süreç olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Rektör Karakaya, yarınları da düşünerek hareket edilmesinin öneminden bahsetti. Alınan tedbirler kapsamında aktif olunmasını fakat dolaşımın en asgari seviyede tutulmasının hayati önem taşıdığını anlatan Rektör Karakaya, üniversite olarak halka örnek olmamız gerektiğini kaydetti. İşlerin her an devam ettiğini ve bu süreçte mesainin 24 saat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya; “Yeni sloganımızı ‘Eğitim İçin Sınır Yoktur’ olarak belirliyoruz.” dedi. Toplantı sonunda sistemin kullanılabilirliğine yönelik değerlendirmelerde bulunan Rektör Karakaya, tedbirlere uyulması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Prof. Dr. Vatan Karakaya, ülkemizin bu zor günleri bir an önce atlatmasını dileyerek tüm birim yöneticilerine çalışmalarında başarılar diledi.