15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri kapsamında Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediye Başkanlığı ve Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından ortaklaşa 15 Temmuz Yansımaları isimli bir panel düzenlendi. 14 Temmuz 2020 tarihinde Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Muharrem Ertaş Salonunda gerçekleşen panele Kırşehir Valisi İbrahim Akın, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Belediye Başkan Yardımcısı Nuri Araz, kurum il müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Şimşek: “Türk Milleti Bağımsızlığından Asla Ödün Vermeyen Bir Millettir”

Panelin Moderatörlüğünü yapan Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, 2016 yılında geçekleştirilen 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında bilgiler vererek Türk milletinin bağımsızlığından asla ödün vermeyecek bir millet olduğunu, bunu da 15 Temmuz 2016 tarihinde bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini anlattı. 15 Temmuz Darbe Girişiminde 251 vatandaşımızın şehit olduğunu ve binlerce gazi olduğunu vurgulayan Şimşek, 15 Temmuz gecesi yaşananlara kısaca değindi. Hain darbe girişimini planlayan FETÖ Terör Örgütü mensuplarının hain kalkışmayı Türk Milletinin azimli kararı sayesinde istedikleri gibi sonuçlandıramadıklarını belirten Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, yakın tarihimizin en kanlı olayı olan 15 Temmuz Darbe Girişiminin dünya demokrasi tarihine geçtiğini kaydetti.

Yozgat: “Darbe Girişimleri Ülkemizi 30-40 Yıl Gerilere Götürmüştür”

Doç. Dr. Hüseyin Şimşek’in konuşmasının ardından Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fazıl Yozgat sunumunu yaptı. Yozgat sunumunda, 15 Temmuz Darbe Girişiminin tarihi kökenine değinerek Türkiye’nin geçmişinden bu yana onlarca darbe, ihtilal ve muhtıra olayıyla karşı karşıya kaldığını ve bu olayların Türkiye’yi 30-40 yıl gerilere götürdüğünü söyledi. Osmanlı Tarihi’nden bu yana Türkiye’de gerçekleşen bu darbe girişimlerinin ülkemize ekonomik, iktisadi, eğitim gibi birçok alanda gerilemeler yaşattığını anlatan Prof. Dr. Fazıl Yozgat, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu.

Balay: “Bir Milletin Varoluş Algoritması Milli İradedir”

Prof. Dr. Fazıl Yozgat’ın sunumunun ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay söz alarak sunumunu gerçekleştirdi. Balay sunumunda, 15 Temmuz Darbe Girişimini tarihimizin en önemli olaylarından biri olarak değerlendirdi. Doğumundan ölümüne kadar insanın insanca yaşaması için iradeye sahip olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Refik Balay, bir milletin gerçek bir millet olabilmesi için de milli iradeye sahip olması gerektiğini anlattı. “Bir milletin varoluş algoritması milli iradedir.” diyen Balay, akli inancı, ideal değerleri aktif olamayan hiçbir uygarlığın millet inşaa edemeyeceğini söyledi. 15 Temmuz Darbe Girişiminin amacının milleti devlete düşman etmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Refik Balay, Türk Milletinin iradesi sayesinde bunu başaramadıklarını dile getirdi.