Üniversitemiz bünyesinde tarım, hayvancılık ve gıda konularında yürütülecek araştırma, uygulama, eğitim ve yayım faaliyetlerini koordine etmek, ilgili akademik birimlerin eğitim-öğretim, gezi-inceleme, staj, proje ve tez çalışması gibi faaliyetlerine destek vermek, yeni-modern yetiştirme ve ıslah yöntemleri uygulayıp geliştirmek, bunları üretici ve öğrencilere tanıtmak ve gerektiğinde onları eğitmek, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlayacak iş birliği mekanizmaları kurmak ve sürdürülebilir hale getirmek için gerekli olan kurumsal ortamı oluşturmak amacıyla kurulan Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM), önemli faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor.

Ayrancı: “Kırşehir ve İç Anadolu Bölgesi ile İlgili Projeler Üretiyoruz”

Ulusal ve bölgesel düzeyde tarımsal kalkınma ve gelişmeye yardımcı olabilecek nitelikte bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak ve bunun için gerekli kurumsal altyapıyı oluşturmak amacıyla çalışmaların yapıldığı TUAM’da 2016 yılından bu yana faaliyet amaçlarına uygun projeler yürütülüyor. Merkez bünyesine tahsis edilen 824 dönümlük tarım alanında örnek üretim parsellerinin oluşturulduğunu belirten TUAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı merkezin faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi: “Merkezimiz tarımsal faaliyetlerinin yanı sıra üniversitemizin ihtiyaç duyduğu birimlerine iş gücü, alet, ekipman ve iş makinası desteğinde de bulunmaktadır. Kırşehir ve İç Anadolu Bölgesi ile ilgili tarımsal konularda projeler üreterek bu projeleri hayata geçiriyoruz. Bunu yaparken ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile iş birliği imkânlarını geliştirerek birlikte projeler yürütüyor ve tarımsal yayım, yayıncılık ve enformasyon faaliyetlerinde bulunuyoruz. Bu faaliyetlerin sonucunda da veri bankası ve dokümantasyon merkezi oluşturuyoruz.”

Ayrancı: “Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Özel Sektörün İhtiyaç Duyduğu Konularda İş Birliği Yapıyoruz”

Tarım sektöründe diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ihtiyaç duyduğu konularda araştırma ve uygulamalar yaptıklarını anlatan Ayrancı, iş birliği içerisinde yeni projeler ürettiklerini ve uygulanan projelere destek verdiklerini söyledi.  Bitkisel ve hayvansal üretimde yeni gelişmeleri takip ederek yeni üretim metotları üzerine araştırma, geliştirme ve yayım faaliyetlerinde bulunduklarını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı sözlerine şu şekilde devam etti: “TUAM yaptığı faaliyetlerle aynı zamanda Ziraat Fakültesi lisans ve lisansüstü öğretim programları ile tarımla ilgili ön lisans öğretim programlarında öngörülen mesleki uygulama, pratik çalışma, staj ve tez projeleri ile araştırma projeleri için alt yapı, materyal temini, hizmet alımı ve sosyal imkânlar sağlamaktadır. Üniversitemizin bilimsel araştırma ve çalışmalarına katkı sağlamaya çalışırken bir yandan da teknik personel, öğrenci ve çiftçiler için teorik ve uygulamalı eğitim programları düzenliyoruz. Tarımsal konularda danışmanlık ve bilirkişilik hizmeti vererek yeni bitki çeşidi, anacı ve hayvan ırkı geliştirmeye yönelik olarak ıslah çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Birçok alanda hizmet verirken aynı zamanda tarımdan kaynaklı çevre sorunlarının çözümüne yönelik projeler de üretiyoruz. Tarımsal ürünlerde yaşanan hastalıkların teşhisini yaparak bu alanda mücadele önerilerinde bulunuyor, tarımda çeşitliliği sağlamak adına çeşit, ilaç ve gübre denemeleri de gerçekleştiriyoruz.”

AHİTUAM’da 2016 Yılından İtibaren Çok Sayıda Proje Yürütülüyor

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite seçilmesi ile birçok proje hayata geçti. Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde ise 2016 yılından itibaren bu amaçlara uygun olarak projeler yürütüldü. Tarım ve Orman Bakanlığının Ar-GE Projesi olarak yürütülen ve Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenen projelere ilişkin Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya şu bilgileri verdi: “2016 yılında ‘Buğday Üretim Projesi’ ve ‘Ceviz Fidanı Üretim ve Eğitimi Projesi’, 2017 yılında, yeni teknikler kullanılarak ‘Tüplü Ceviz Fidanı Üretimi ve Eğitim Projesi’ ile ‘Buğday Üretim ve Demonstrasyon Projesi’, 2018 yılı içerisinde, ‘Kaliteli Bıldırcın Yumurtası Üretimi ve Öğrenci Eğitim Projesi’, ‘Yumurta Üretim Projesi’ ile ‘ATAK-S Yumurtacı Ebeveynlerin Verim Performanslarının Üretim Kümeslerinde Karşılaştırılması Projesi’ni hayata geçirdik. 2019 yılı projeleri olarak da ‘Tüplü Ceviz Üretimi ve Eğitimi Projesi’ ile ‘Buğday Üretimi ve Demonstrasyon Projesi’ yanında ‘Kaba Yem (Tritikale+Macar Fiği, Tritikale+ Yem Bezelyesi) Projesi’ yürütüldü. 2020 yılında ise ‘Buğday Üretimi ve Demonstrasyon Projesi”, ‘Vermikültür Ar-GE ve Üretim Tesisi Projesi’ ile ‘Tohumluk Misel, Kompost ve Mantar Üretimi Projesi” ile ‘Kurak Koşullarda Lavanta Adaptasyon Projesi’ de devam eden ve AHİTUAM tarafından desteklenen projelerimizdir.

Rektör Karakaya: “Üretim Projelerimizi Artırarak Bölgesel Kalkınmaya Destek Sağlıyoruz”

Üniversitemizin tarım ve jeotermal alanında pilot seçilmesiyle birlikte çalışmaların da hız kazandığını anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, projeler kapsamında yetiştirilen ürünlerin satışının da merkez bünyesinde yapıldığını kaydetti. Pilot Tarım ve Jeotermal Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Termal Seralarda Kümelenme Projesinde üretilen ürünler (domates, biber, hıyar vb.) ile Kaba Yem Projesinde üretilen ürünlerin (kaba yem balyası vb.) satışlarının TAUM bünyesinde yapıldığını ifade eden Rektör Karakaya sözlerine şu şekilde devam etti: “Merkezimiz bünyesinde önemli çalışmalar yapıyoruz ve başarılı projeler üretiyoruz. 2021 yılında da bu faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Öncelikle merkez bünyesinde yürütülen üretim projelerinin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin bölgede özellikle tarımsal alanda tanıtımını daha çok artırarak bölge çiftçisine örnek uygulamalar yapmak ve eğitimler vermek suretiyle tarımsal gelişmeye katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bölgesel kalkınmaya yönelik kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerimizi artırarak yeni projelere imza atacağız. Bilim ve teknolojinin ışığı altında yürüttüğümüz çalışmalarla üniversitemizin, şehrimizin ve bölgemizin gelişip kalkınmasına destek olmak temel hedeflerimiz arasında. Geliştirdiğimiz stratejileri iş birliği mekanizmaları oluşturarak sürdürülebilirliği artırmaya devam edeceğiz.”


AHİTUAM bünyesinde satışı yapılan ürünlerle ilgili olarak bilgi almak için https://ahituam.ahievran.edu.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.