Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından Ahilik Kültürü ve Meslek Ahlakı dersi kapsamında “Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Dönüşümsel Liderlik” konulu konferans düzenlendi. 5 Kasım 2020 tarihinde AYDEP sistemimiz ve Youtube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan konferansa konuşmacı olarak TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ katıldı.  

Rektör Karakaya: “Öğrencilerimize Mesleki Becerilerin Yanı Sıra İnsanî Değerleri de Kazandırmak İstiyoruz”

Konferans öncesi Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ’a üniversitemizde böyle bir konferansa katıldığı için teşekkür ederek Prof. Dr. Recep Akdağ’ın sağlıkta dönüşüm programının mimarı olarak öğrencilerimizle bir araya gelmesinden dolay mutlu olduğunu söyledi. Üniversitemizin çalışmaları hakkında kısa bilgiler veren Rektör Karakaya, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi olarak tüm bölümlerde Ahilik Kültür ve Medeniyeti dersini zorunlu hale getirdiklerini dile getirdi. Ahilik Kültür ve Medeniyeti dersi ile öğrencilerimize mesleki becerilerinin yanı sıra insanî değerleri de kazandırmak istediklerini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, şu an canlı yayını gerçekleştirdikleri AYDEP sistemimizin üniversitemizin özgün projesi olduğunu vurguladı. AYDEP ile eğitimde kalite güvencesini ve uzaktan eğitim garantisini verdiklerini kaydeden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu konferansın öğrencilerimiz için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Recep Akdağ: “Sağlıkta Dönüşüm Programı ile Ülkemiz Evrensel Sağlık Kapsayıcılığının Avrupa Değerlerine Ulaştı”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın açılış konuşmasının ardından TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Recep Akdağ sunumunu gerçekleştirdi. Akdağ sunumunda, üniversitemizin tüm bölümlerinde zorunlu hale getirilen Ahilik Kültür ve Medeniyeti dersinin çok önemli olduğunu vurgulayarak kendi kültürümüzün, değerlerimizin öğrencilerimize aktarılmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Üyesi olduğu partinin kuruluş aşamaları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı görevine getirildikten sonra sağlıkta dönüşüm programını gerçekleştirdiklerini söyledi. Ülkemizin sağlıkta dönüşüm programını gerçekleştirmeden önceki durumu ile sağlıkta dönüşüm programı sonrasını değerlendiren Akdağ, dönüşüm öncesi fazla olan anne ölümlerinin azaldığını, vatandaş memnuniyetinin arttığını ve finansal olarak vatandaşımızın rahatladığını anlattı. Evrensel sağlık kapsayıcılığı ve sağlık sisteminin gayelerine de değinen Prof. Dr. Recep Akdağ, sağlıkta dönüşüm programı ile evrensel sağlık kapsayıcılığının Avrupa değerlerine ülkemizin ulaştığını sözlerine ekledi. Sağlıkta dönüşüm programı ile ülkemizde yapılan sağlık alanındaki gelişmeleri de anlatan Akdağ konuşmasına şöyle devam etti: “Vatandaşımız sağlıkta dönüşüm programı sayesinde sağlık alanında daha az para harcayarak sağlık hizmetini karşılıyor. Bunun yanı sıra anne ve çocuk sağlığında iyileşmeler yaşandı. Anne ölümlerinde azalmalar gerçekleşti. Nitelikli yatak ve yoğun bakım yatak sayısında da artış yaşadık ve bu artış sayesinde gelişmiş ülkelerin ilerisindeyiz.”

 

Prof. Dr. Recep Akdağ: “Sağlıkta Dönüşüm Programında İkinci Faza İhtiyacımız Var”

Sağlık politikası döngüsünü nasıl gerçekleştirdiklerini de anlatan Prof. Dr. Recep Akdağ, önce problemi tanımladıklarını ardından sırasıyla teşhis, politika geliştirme, politik karar, uygulama ve değerlendirme aşamalarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Sağlıkta dönüşüm programının devam ettirilmesi için ülkemizde ikinci faza ihtiyaç duyulduğunu belirten Akdağ konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıkta dönüşüm sürecinin devam etmesi için yaygın bir sağlık sistemine ihtiyacımız var. Ülke çapında sağlıklı yaşam tarzını teşvik etmeliyiz ve vatandaşlarımızın sağlık okur yazarlığını artırmalıyız. Aynı zamanda da aile hekimliğini tekrar revize etmeliyiz.”

Konuşmasının sonunda pandemi döneminde fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına teşekkür eden Prof. Dr. Recep Akdağ, öğrencilerin ve dinleyicilerin sorularını yanıtladı.