Atatürk’ün Kırşehir’e gelmesinin 101. yıldönümü münasebetiyle Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından bir konferans düzenlendi. 24 Aralık 2020 tarihinde YouTube Kanalımızdan canlı yayınlanan konferans, Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Veli Ünsal ile Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Özüçetin tarafından verildi.

“Kırşehir’in İşgaller Karşısındaki Tutumu” başlıklı sunumunu yapan Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Veli Ünsal, Kırşehir’in Millî Mücadele döneminde çok önemli bir konumda olduğunu belirterek Atatürk’ün Anadolu’yu askeri üs haline getirmesinde Kırşehir’inde önemi olduğunu vurguladı. Kırşehirlilerin Millî Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında yer aldığını anlatan Ünsal, Kırşehirlilerin Kırşehir Gençler Derneği adında bir dernek kurarak ülkemizin çeşitli illerinde gerçekleşen haksız işgallere karşı tutum ve davranış sergilediklerini belirtti. Kırşehir’de Müdafa-i Hukuk Cemiyetlerinin de kurulduğunu, hem il merkezi hem de ilçelerinde çeşitli mitingler düzenlendiğini ve işgallere karşı tepki gösterildiğini dile getiren Prof. Dr. Veli Ünsal, Kırşehir halkının sömürü zihniyetinde olan işgal güçlerine karşı hassasiyet oluşturarak vatanın kurtuluşu adına Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyetine destek verdiğini kaydetti.

Prof. Dr. Veli Ünsal’ın ardından Prof. Dr. Yaşar Özüçetin söz alarak “Mustafa Kemal Paşa ve Temsil Heyetinin Karşılanışı ve Uğurlanışı” konusuna değindi. Kırşehir’in Mustafa Kemal Atatürk’ü 21 – 25 Aralık 1919 tarihleri arasında misafir ettiğini belirten Özüçetin, Kırşehir’de her yıl 24 Aralık tarihinin Atatürk’ün Kırşehir’e gelişi olarak kutlandığını söyledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas’tan Kırşehir’e gelme sürecini tarihleri ile anlatan Prof. Dr. Yaşar Özüçetin, Millî Mücadele dönemine Kırşehir ve ilçelerinin de önemli katkıların olduğunu vurguladı. Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil Heyetinin Kırşehir’e geleceğini öğrenen Kırşehir Gençler Derneğinin bu duruma büyük bir sevinç gösterdiğini kaydeden Özüçetin, tüm Kırşehirlilerin Mustafa Kemal Atatürk’ün karşılanmasında yer alarak sevinç gösterilerinde bulunduğunu söyledi. Kırşehirlilerin Millî Mücadeleye karşı tutum ve davranışları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Yaşar Özüçetin, Atatürk’ün Kırşehir’de bulunduğu süre içinde Millî Mücadeleye önemli katkılar sağlandığını da sözlerine ekledi.