Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “Türk Dış Politikası Diplomasi ve Irak“ konulu bir konferans yapıldı. 28 Aralık 2020 tarihinde YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan konferans, T.C. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız tarafından verildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Türkiye ile Irak’ın tarihi bağlarına ve gelişen ilişkilerine değinerek T.C. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ile böyle bir konferansı gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Kırşehir’in tarih açısından önemine atıfta bulunarak sözlerine başlayan T.C. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Ahi Evran-ı Veli Hazretlerinin de bir dönem Irak’ta bulunduğuna dikkat çekti. Bu yönüyle Mezopotamya ile Anadolu arasındaki kültürel, dini ve tarihi bağları ayırt etmenin güç olduğunu belirten Yıldız, Türkiye’nin önemli tarihi medeniyetlerin beşiğinde bulunduğunu kaydetti.  Türkiye ile Irak’ın bölgesel olarak üç önemli ilişkisi olduğunun altını çizen Yıldız, bunların siyasi ve güvenlik ilişkileri, ekonomik ve ticari ilişkiler ile beşerî ilişkiler olduğunu belirtti. Beşerî ilişkilerin devletlerin ilişkisini kolaylaştırdığı üzerinde duran Büyükelçi Yıldız, bir yıl içerisinde ortalama bir milyon Irak vatandaşının ülkemize geldiğini söyledi.

Bir diplomat açısından görünür olmanın lüks değil zorunluluk olduğuna vurgu yapan Fatih Yıldız, pandemi sürecinde sosyal medya hesaplarını da aktif olarak kullandıklarını ve insanlarla interaktif bir ilişki geliştirmek için çabaladıklarını kaydetti. 2003 sonrası Irak’ta yaşanan işgal travmasını atlatmanın kolay bir iş olmadığını belirten Yıldız, insanların bu bölgede güvene ihtiyaçları olduğunu hatırlattı. Türkiye’nin Irak politikasının temel parametrelerinin Irak’ın toprak bütünlüğü ile terör saldırılarının önlenmesine dayanan meşru güvenlik kaygısının öncelenmesi olduğunu belirten Fatih Yıldız, Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmanın ülkemiz açısından son derece hayati olduğunu söyledi.

Siyasi faaliyetleri yürütmenin yanı sıra kültürel olarak da adımlar atmanın Türk ve Irak halklarının birlikteliğini sağlamak için önemli olduğuna dikkat çeken T.C. Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, kamu diplomasini artırmak adına diplomatik faaliyetlerin ülkelerin ikili ilişkilerini geliştirmelerine fayda sağlayacağına inandığını söyleyerek sözlerini tamamladı.