Üniversitemiz Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Türk Kadın Akademisyenler Birliği işbirliğinde 25 Kasım 2021 tarihinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında ’’Tarihte İz Bırakan Kadınlarımız’’ İsimli Uluslararası Çevrim İçi Sempozyum düzenlendi. YouTube kanalımız üzerinden canlı yayınlanan sempozyuma konuşmacı olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türk Kadın Akademisyenler Birliği Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nur Çetin ile ulusal ve uluslararası düzeyde bilim insanları katıldı.

Prof. Dr. Nur Çetin : ’’Gençlere Gerekli Hassasiyetleri ve Bilgileri Aktararak Mutlu Aile Sayısını Artıracağız’’

Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nur Çetin yaptığı açılış konuşmasında her türlü canlıya yapılan şiddete karşı olduklarını bildirerek başladı. Eğitimin insanı değiştireceğini ve bunun güzel örneklerini gördüklerini söyleyen Çetin, Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak gençlere gerekli hassasiyetleri ve bilgileri aktararak mutlu aile sayısını artıracaklarına inandıklarını kaydetti. Çetin, ‘’Kadın ve Aile’’ kitabını hazırladıklarını, bastıklarını kadın ve aile dersini 2021- 2022 güz döneminden itibaren İktisat Fakültesinde vermeye başladıklarını ve kadın akademisi eğitimlerine devam ettiklerini belirtti. Eski Türk toplumlarında kadının her zaman güçlü, üretken gerekli olduğu zaman savaşçı ve koruyucu kimliğiyle ön plana çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Nur Çetin, Uluslararası ‘’Tarihte İz Bırakan Kadınlarımız’’ sempozyumunun bunları göz önüne sereceğini vurguladı.

Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel: ’’Bilinçli Bir Kadın Dünyayı Her Zaman Değiştirebilir’’

Online sempozyumda daha sonra söz alan Türk Kadın Akademisyenler Birliği Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, kendilerinin kadın akademisyenlerle Türk dünyasındaki kadın akademisyenler bağı güçlendirmeyi esas alarak kurulduklarını söyledi. Bilinçli bir kadının dünyayı her zaman değiştirebileceğine inandığını anlatan Yücel, kadının bilinçlenmesinin dünyanın, ülkenin ve ailenin bilinçlenmesi anlamına geleceğine gönderme yaptı. Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, kadın ve ailenin güçlenmesinin ülkenin refah seviyesini artıracağını söyleyerek başarılı bir sempozyum dileklerinde bulundu.

Rektör Karakaya: ’’Kadın Toplumun Zeminidir Oradaki Herhangi Bir Kayma Toplumu Sarsar’’

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya açılış konuşmasına böylesi önemli bir konunun sempozyumda tartışılacak olmasını önemli bulduğunu söyleyerek başladı. Dünyanın kadından ziyade bir insan problemi olduğuna dikkat çeken Karakaya, insana değer verme, insanı tanımlama ve en naif katman olan kadını anlama bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi. Kadın nasıl tanımlanmalı sorusunu gündeme getiren Rektör Karakaya, kadının modern dünyada özgürleştiriliyorum derken bir meta haline getirilme çabalarının olduğunun fark edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kadın toplumun zeminidir diyen ve oradaki herhangi bir kaymanın toplumu sarsacağını ifade eden Karakaya, bunu tarih boyunca gördüklerini sonucun bundan sonrada değişmeyeceğini çünkü bunun fıtratın gereği olduğunu belirtti. Cennet annelerin ayaklarının altındadır hadisinin ifade ettiği anlamın kolay bir şey olmadığına değinen Karakaya, kadının toplumu var eden varlığı sürdüren soyun devamlılığını sağlayan yüce bir varlık olduğuna işaret etti.

Rektör Karakaya: ’’Naif ve Zarif Bir Varlık Olan Kadın Her Zaman Saygı ve Hürmete Layıktır’’

Kadının değerini yeniden kazanma nispetinde uğraş halinde olma zorunluklarını olduğunu kaydeden Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şöyle devam etti: ‘’Modern yada Post-modern düşünce kadını ya da erkeği kendi düşünce hengamesi altında bitirmeye başladı. İnsanı çalışmak gerekli, bunu yaparken kadına özel önem vermek gerekiyor. Menfaatçi olmayan, materyalizme hizmet etmeyen, insana değer veren, kadını hak ettiği yere koyan zihinler inşa etmeliyiz. Naif ve zarif bir varlık olan kadın her zaman saygı ve hürmete layıktır’’

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Dört oturumdan oluşan ‘’Tarihte İz Bırakan Kadınlarımız’’ sempozyum programı şu şekilde gerçekleşti:

I. OTURUM 10:30-11:50

YÖNETEN KADINLARIMIZ

OTURUM BAŞKANI:  Prof. Dr. NUR ÇETİN

Prof. Dr. Mualla UYDU YÜCEL

Türk Tarihinin İlk Kadın Hükümdarı: TOMRİS HATUN

Doç. Dr. Hilal ŞAHİN

Hindistan Türk Tarihinin İlk Kadın Hükümdarı: RAZİYE SULTAN

Doç. Dr. Nuray ÖZDEMİR

Cumhuriyete ve Eğitime Adanan Bir Ömür: NAKİYE ELGÜN

Dr. Öğr. Üyesi Sedef BULUT

İlk Kadın Belediye Başkanı: MÜFİDE İNSEL



II. OTURUM 12:00-13:10

ASKER KADINLARIMIZ

OTURUM BAŞKANI: Prof. Dr. PERVİN ÇAPAN

Araş. Görv. Dr. F. Aysel ILGIN

Bizans’ı Titreten Kadın: BOĞARIK HATUN

Prof. Dr. Gülnisa AYNAKUL

Altay Melikesi ve İlk Kadın Generalimiz: KURMANCAN DATKA

Dr. Öğr. Üyesi. Dilara USLU

Milli Mücadelenin İki Kadın Kahramanı: NEZAHAT ONBAŞI, HAFIZ SELMA İZBELİ



III. OTURUM 14.00-15.10

EDEBİYATTA KADINLARIMIZ

OTURUM BAŞKANI: Prof. Dr. AYFER ŞAHİN

Dr. Öğr. Üyesi  Zebiniso KAMALOVA

Timurlu Hanedanı Hanımları ve BİBİ HATUN

Dr. Öğr. Üyesi Kamelya TEKNE

Babasının İzinde Aydın Bir Kadın: ŞEFİKA GASPIRALI

Prof. Dr. Nesrin KARACA

“Beşiği Sallayan El Dünyaya Hükmeder” Söylemi İçinden Halide Edip ADIVAR



IV. OTURUM 15.15-16.30

BİLİMDE KADINLARIMIZ

OTURUM BAŞKANI: Prof. Dr. PINAR ÜLGEN

Doç. Dr. Olcay ÖZKAYA

Cumhuriyetin Modernleşme Sürecinde Simge Bir Kadın: AYŞE AFET İNAN

Doç. Dr. Ümit AKAGÜNDÜZ

Eğitim Tarihimizin Kadın Simalarından AYŞE SIDIKA HANIM

Prof. Dr. Kulpaş İLYASOVA

Alaş Hareketinin Liderlerinden AKKAGAZ DOSCANOVA

KAPANIŞ OTURUMU/DEĞERLENDİRME

16.30 – 17.00