KAEÜ farklı bilim dallarında yaptığı çalışmalarla Türk bilim dünyasına katkı sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede üniversitemiz öz kaynakları (AHİBAP) ile “Üç Boyutlu Yazıcı Tasarım ve İmalatı” MMF.A4.21.007 numaralı proje kapsamında başarıyla gerçekleştirildi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine ve Malzeme Mühendisliği Bölümlerinin ortak yürüttüğü bu önemli projenin proje yürütücüsü Doç. Dr. Levent Urtekin olurken araştırmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Fatih Koç görev aldı. Ayrıca projeye Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Faik Yılan destek verdi.


Projeyle Asıl Amaç Savunma Sanayi Ve Biyo-Malzeme Üretiminde Kullanılan Filamentlerin Üretimi ile Ar-Ge Çalışmalarına Katkı Sunmak.

Proje ile ilgili bilgilendirme yapan Doç. Dr. Levent Urtekin ve Dr. Öğr. Üyesi Fatih Koç şu bilgileri verdi: ‘’Polimer tabanlı baskı yapabilen 3 boyutlu yazıcı üniversite bünyesinde üretildi. Proje kapsamında üretilen yazıcı disiplinler arası çalışmayı ve Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlayacak nitelikte bir yazıcı olarak planlandı. Asıl amaç ise yazıcı üretimi ile Savunma Sanayi ve Biyo-malzeme üretiminde kullanılan filamentlerin üretimi ile Ar-Ge çalışmalarına katkı sunmak. Projenin yerli ve milli oluşunu ise milli filament üretimi için önemli bir aşamaolarak görüyoruz. Ayrıca ‘'Üç Boyutlu Yazıcı Tasarım ve Üretim Laboratuvarı” kurulması da hedeflerimiz arasında. Böylelikle kurulacak laboratuvar ile lisans ve yüksek lisans çalışmalarının desteklenebilir ve özgün filament imalatı ile üniversite-sanayi İşbirliklerinin artabilir’’ ifadelerini kullandılar.

Proje de Nihai Hedef Özgün Kompozit Filament Üretimi

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ise konuyla ilgili kısa bir açıklama yaparak, teknolojik ürünlerin değerinin her geçen gün arttığı, savunma sanayi ve biyomedikal alanda yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini belirtti.  3 boyutlu plastik baskı yapabilen yazıcının sürecin bir parçası olduğunu belirten Karakaya, proje ekibinin nihai hedefinin özgün kompozit filament üretimi olduğunu ve bunun başarılması ile stratejik ürün için alternatif malzeme geliştirilmesinin beklendiğini kaydetti. Projede emeği geçen öğretim elemanlarını tebrik eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversite olarak projeye her türlü desteği vereceklerini belirtti.


                                                                                                    Projede Emeği Geçen Öğretim Elemanları