Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Sırakaya’nın danışmanlık yaptığı aynı bölüm öğrencileri Rıdvan Çakıcı ve Furkan Sezgin’den oluşan TAKIM AR Takımı TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında finale kaldı. Eğitim kategorisinde “Artırılmış, Sanal ve Karma Gerçeklik” tematik alanından yarışmaya katılan “FenAR” projesi detaylı değerlendirme aşamasını geçerek finale katılmaya hak kazandı.

Projenin Amacı Artırılmış Gerçeklik Yoluyla Derslerin Daha İyi Anlaşılması

FenAR projesiyle Fen Bilimleri dersi 6. Sınıf “Vücudumuzdaki Sistemler” ünitesine yönelik bir artırılmış gerçeklik uygulamasının geliştirilmesi amaçlanıyor. Kitaplarda yer alan iki boyutlu resimlerin soyut kavramların anlaşılmasında tam yeterli olmadığı düşünüldüğünde sorunun çözümünde artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak geliştirilen FenAR uygulamasının gerekli desteği sağlaması bekleniyor. Öğrenciler ve öğretmenler Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletlerine bu uygulamayı ücretsiz olarak kurabilecekken aynı zamanda uygulama MEB tarafından dağıtılan kitapları tanıyacak şekilde de geliştirildi. FenAR uygulaması çalıştırılıp kitaptaki ilgili görsel kameraya okutulduğunda o görseldeki organ ya da sistemin 3 boyutlu modeli (iskelet yapısı, dolaşım sistemi, kalp, akciğer, karaciğer vs. gibi) organları kitap üzerinde canlanıyor. Böylelikle öğrenciler “Vücudumuzdaki Sistemler” ünitesinde yer alan kavramları 3 boyutlu olarak inceleme ve anlama fırsatına sahip olacaklar.