Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin hayata geçirdiği projelerden biri olan Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesinde çalışmalar ara verilmeden devam ediyor. Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi kapsamında üniversitemiz için de önemli bir gelişme olan Ahi Ceviz Gen Bahçesi Alt Projesi 14 dekarlık alanda ceviz plantasyon çalışması ile başlatıldı.

Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile tesis edilen Ahi Ceviz Gen Bahçesinde cevizlerin Kırşehir yöresindeki gelişim performansları takip edilerek Kaman ve diğer ceviz çeşitleri için aşı kalemleri temin edilmesi planlanıyor. Proje kapsamınsa Kırşehir yöresinde ceviz yetiştiriciliğine uygun yer, yöney, toprak, rakım, iklim ve diğer coğrafi koşullar için uygun ceviz çeşitleri belirlenerek ilimiz yöresinde ceviz yetiştiriciliğine katkı sağlanacak.

Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi kapsamında yine Kırşehir ili için önemli olan Kaman Cevizinin DNA etiketlemesi planlanan gen bölgeleri ile yapılacak. Kaman Cevizi olarak adlandırılan Kaman çeşidi ve genotiplerinin DNA etiketlemeleri yapılarak sekans dizileri belirlenecek. Proje ile yörede yetiştirilen diğer çeşitlerin dizileri de elde edilerek birbirleriyle olan moleküler ilişkilerinin belirlenmesi sağlanacak.