Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü tarafından üniversitemize yeni katılan öğretim üye ve görevlilerinin uyumunu kolaylaştırmak, araştırma alanlarındaki faaliyetlerinin etkinliğini artırmak için tasarlanan Akademik Gelişim Uyum Programı (AGUP) başladı. 12 Haziran 2023 tarihinde Neşet Ertaş Konferans Salonunda başlayan ve üç gün sürecek AGUP programının açılış bölümüne Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile öğretim üye ve görevlileri katıldı.

PUKÖ Döngüsü Eğitim-Öğretimde Kritik Öneme Sahip

Akademik Gelişim Uyum Programı açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, bilginin güç, bilmenin ise ayrıcalık olduğunu uyum programının da bu gerçekliğin tezahürü üzerine kurulu olduğuna vurgu yaptı. Üniversite olarak birçok yenilik yaptıklarını vurgulayan Karakaya, bu yeniliklere ait özel bilgilere ulaşmak, haberdar olmak ve hedeflenen işi hayata kazandırmak için PUKÖ (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) döngüsüne hâkim olmak gerektiğini ifade etti. Rektör Karakaya, ‘’Bu döngü aslında soyut insan zihnindeki tasarımların gerçek hayatta gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol ettiğimiz mekanizmalardır. Önce zihinde plan, daha sonra uygulama yapılmalı ardından süreç izleme ve değerlendirmeye tabi tutulmalı. Tabi bu noktada bu işlerin muhatabına fayda verip vermediğine bakılmalı. Zaten KAP süreçlerinin (iç ve dış değerlendirme) de asıl teması budur. Bunlar için de bizler Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi ve AYDEP’i tasarladık’’ dedi.

İnsan Yetiştirmek Dünyanın En Zor İşi

İnsan yetiştirmeyi dünyanın en zor işi olarak tanımlayan Rektör Karakaya, konuşmasının ikinci bölümünde insanın sadece görevlerinden ibaret olmadığını daha kapsayıcı olan ‘’insan olmak’’ düsturuyla hareket etmek gerektiğini belirtti. Eğitim de ‘’bence – sence’’ yoktur hatırlatmasında bulunan Karakaya, ‘’Onun ayrı kuralları vardır ve PUKÖ Döngüsü altında uygulamak gerekir. Gençlerimizin hayata tutunmasını sağlama noktasında da bu önemlidir, emek ve gayret ister. Çünkü insan ihmal edilemez, sizlerin de görevleri gençlerin yetkinlik ve yeterliliklerini bu aşamada saptayabilmektir. Batının indirgemeci yaklaşımından ziyade bizim insanın ruhunu okuyan hareket tarzımızla hareket etmek gerekir’’ dedi. Kendisinin bugüne kadar girdiği dersler de akşam çalışmadan gittiği bir ders olmadığını vakit bulamazsa gece uyumayıp çalışıp derse gittiğini söyleyen Karakaya, gençlerin kendisinden alacağı derslerle hayata tutunacağının bilincinde olduğu için bunu yaptığını dile getirdi.

İbn-i Sina, Farabi, Fahrettin Razi, Gazali Mantığı İnsan Yetiştirme İdealimize İlham Kaynağı Olmalı

Konuşmasının son bölümünde kendimizi, benliğimizi, geçmişimizi bilmenin önemine vurgu yapan Karakaya Aristoteles mantığı yerine İbn-i Sina, Farabi, Fahrettin Razi, Gazali gibi medeniyetimizin yıldızlarından esinlenmemizi diledi. İnsan yetiştirme idealini ortaya koymalarını öğretim üyelerinden isteyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, en önemli varlığımızın insan olduğunu unutmadan mekanik bir insan anlayışıyla değil, insan olup fayda veren bir anlayışla gençleri yetiştirmelerini istedi. Yeni görevlerinin öğretim üyelerine hayırlı olmasını dileyen Karakaya, AGUP programının hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine son verdi.   

Eğitimde Kalite Güvence Sistemi Koordinatörlüğü çatısı altındaki Akademik Gelişim Destek Ofisince düzenlenen AGUP, 10 temel programdan oluşan toplamda 10 saatlik eğitim programını kapsıyor. İlgili birimler tarafından verilecek eğitimler sonunda katılımcılara ‘’Katılım Belgesi’’ veriliyor.