TEKNOFEST Ankara Girişim Programı / Tarım Teknolojileri Hızlandırma Kategorisinde finale kalan ve ardından en iyi girişim ödülüne layık görülen Dr. Öğr. Üyesi Şefik Tekle’nin yürütücüsü olduğu MHT Ar-Ge Girişimi, Rektör Karahocagil tarafından teşekkür belgesi ile onurlandırıldı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin böylesi önemli bir organizasyonda ödül almasının kendileri için büyük bir gurur vesilesi olduğunu dile getiren Karahocagil, teknoloji geliştirmeye yönelik atılan girişimci her adımın geleceğe dair umutları da arttırdığını söyleyerek Tekle’yi tebrik etti. TEKNOFEST Ankara sahnesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen ödül ile birlikte proje aynı zamanda 150 bin liralık desteğe de layık görüldü. 


Dr. Tekle ise ödüllü proje hakkında şu bilgileri verdi: ‘’Ülkemizde birçok sanayi sektöründe farklı atıklar ortaya çıkmaktadır. Değerlendirilemediği takdirde bu atıklar hem ekonomik kayıp hem de çevre kirliliği oluşturmaktadır. Bu atıkların büyük bir kısmını da balık atıkları oluşturmaktadır. Balık işleme endüstrisinde balıkların %40’lık kısmı insan tüketimine uygunken deri, baş ve iskeletler başta olmak üzere %60’ı atık olarak çıkmaktadır. Bu atıklarda %30 civarında kollajen proteini bulunmaktadır. Projemiz sayesinde önemli bir ekonomik kayıp olan balık atıklarının geliştirilecek prosesler ile balık jelatini, protein tozu ve biyoaktif peptid üretimi için kullanılması, atık miktarının ve çevre kirliliğinin azaltılması ve bu süreçte yüksek katma değerli, ilk defa üretilecek yerli ve milli balık kökenli fonksiyonel ürünler üretilmesi planlanmaktadır. Bu ürünlerin, balık atıklarından üretilebildiği ulusal ve uluslararası akademik çalışmalarla ispatlanmış ve yurtdışında sanayiye aktarımı artarak devam etmektedir. Ülkemizde aktarımın yapılamaması nedeniyle önemli bir fırsat kaybı yaşanmakta, atık miktarı artması nedeniyle çevresel etkiler görülmekte, giderek artan tüketimin yerli kaynaklarla karşılanamaması ve ithal tedariğe yönelme nedeniyle ekonomik kayıplar oluşmaktadır.’’

Proje kapsamında üretilecek balık jelatini, protein tozu ve biyoaktif peptid ürünlerinin potansiyel müşteri grupları şu şekildedir: