Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ev sahipliğinde; Kırşehir Valiliği, DSÖ, Cihannüma Derneği ile Sağlık ve Medeniyet Araştırmaları Derneği tarafından “Kırşehir Sağlık Okuryazarlığı Çalıştayı” üniversitemizde başladı. Çalıştaya Kırşehir Valisi Mete Buhara, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Köksal Hamzaoğlu, Cihannüma Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Eren, DSÖ Türkiye Ofisi Başkanı Dr. Batyr Berdlkylchev, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Çalıştayda açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş yaptı. Konuşmasına 42 gündür insanlığın tüm değerlerini hiçe sayan İsrail’i lanetleyerek başlayan Güneş, Filistin’de çocuk, kadın, yaşlı, sağlık çalışanı demeden bir soykırım uygulandığını vurguladı. Sağlık okuryazarlığının farkındalığı artırdığını, sağlık sistemine uygun şekilde adımlar atabilmesini sağladığını belirten Rektör Yardımcısı Güneş, böylelikle kişilerin sağlık sisteminden ne şekilde faydalanacağını bildiği bütüncül bir sistemin oluştuğunu kaydetti. Gereksiz hastane kullanımı ve toplumun hastane kullanımına engellere dair anektod da paylaşan Güneş, yapılan bir araştırmaya göre insanların 10’da 7’sinin sağlık sistemini kullanmada yeterli bilgiye sahip olmadığının ortaya konduğunu belirtti. Prof. Dr. Ali Güneş, sağlık okuryazarlığı konularının etraflıca tartışılacağı çalıştaya katkı sağlayan tüm kurumlara ve düzenleme kuruluna teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda konuşan Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara’da Filistin'de yaşanan insanlık dramının en kısa zamanda son bulması temennisini dile getirdi. Çalıştayın önemine değinen Buhara, sağlık bilinci veya sağlık okuryazarlarlığının en çok koruyucu sağlık alanında faydası olacağını anlattı. Hasta olmadan önceki sürecin, sonraki ve hastane sürecinden daha önemli olduğunu vurgulayan Buhara, "Her şey gerçekleştikten sonra olayın altından kalkmak zihniyetini bırakmalıyız. Hastalanmadan yani 'nasıl hastalığa düşmeyiz' bunun arayışı içinde olmamız gerekiyor. İşte bu da koruyucu sağlıkla alakalı bir durumdur. Sağlık okuryazarlığı sadece doktorların veya sağlık çalışanlarının işi değildir. Tüm devlet kurumları başta olmak üzere hepimizin ortak uğraş alanıdır" diye konuştu.

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ise sağlıkla ilgili bilgilere doğru şekilde ulaşmanın temel insan hakkı olduğunu anımsattı. Karahocagil, "Sağlık bilgisine erişimin kolaylaşması, insan ömrünün uzaması sağlık hizmeti sunumunda görülen hızlı değişim dönüşümleri sağlamaktadır. Özellikle pandemi ve deprem gibi toplum sağlığını çok hızlı ve yıkıcı bir şekilde etkilediği yakın zamanda şahit olduğumuz olağanüstü durumlarda sağlık okuryazarlığının önemi çok daha fazla öne çıkmıştır. Bu nedenle toplum sağlığının geliştirilmesi amacıyla sağlık okuryazarlığı düzeyinin yükseltilmesine yönelik bireysel ve toplumsal programlar yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev ise Türkiye'nin siyasi, ekonomik, insani alanlarda önemli bir rol oynadığını hatırlattı. Türkiye'nin Gazze halkına verdiği desteğe dikkati çeken Berdyklychev, bölgeye tıbbi malzeme gönderilmesi, Gazze'deki kanser hastalarının tedavi için Türkiye'ye getirilmesinin dayanışma ve insanlık eylemi olduğunu vurguladı. Berdyklychev, DSÖ'nin Türkiye ile yaşanan deprem sonrası özellikle kadınlar, çocuklar kronik rahatsızlığı olan kişiler için temel sağlık hizmetlerinin sağlanması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi gibi alanlarda iş birliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kırşehir Sağlık Okuryazarlığı Çalıştayında daha sonra açılış paneline geçildi. Panelin moderatörlüğünü konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güneş yaptı.  Penelde Prof. Dr. Orhan Koçak “Örnek Saha Çalışmalarının Sonuçları”, Prof. Dr. Seçil Özkan “Sağlık Davranışı Değişiminde Sağlık Okuryazarlığının Rolü”, Dr. İbrahim Uslu “Sosyal Medya ve Sağlık Okuryazarlığı”, Prof. Dr. Toker Ergüder “Afetlerde Dünya Sağlık Örgütünün Yaklaşımı ve Uluslararası Örgütler” Dr. Mustafa Örnek ise, “Sağlık Bakanlığı Sağlık Okuryazarlığı Politikalar” isimli sunumlarını yaptı. Panelin ardından Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş panelistlere plaketlerini takdim etti.

Çalıştay, yarın Sağlık Hizmeti ve Sağlık Politikaları Açısından Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Okuryazarlığı İçin Eğitim, Sağlık Okuryazarlığı Açısından Doğru İletişim Kaynakları ve Üniversite Öğrencileri Açısından Sağlık Okuryazarlığı panelleri ile devam edecek.