Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil 22 Kasım 2023 tarihinde Üniversitemiz eski rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile birlikte, Biyolog Tuğçe Sevencan eşliğinde Türkiye’nin ilk tıbbi bitki bahçesi olan İstanbul Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesinde incelemelerde bulundu.

Tıbbi Bitkiler Bahçesinde, yetiştirilen bitkiler, işleyiş ve prosedürler hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını ifade eden Rektör Karahocagil, bu konu hakkında Üniversitemizde birçok çalışmanın gerçekleştiğini bu anlamda İstanbul Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi ile ileriye dönük olarak birçok alanda ortak çalışmalar yapılabileceğini belirtti.

Biyolog Tuğçe Sevencan, Zeytinburnu Belediyesi ile Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneğinin birlikte yürüttükleri projede hedeflerinin “Tıbbi bitkileri araştırmak, üretmek, tanıtmak, bitki çeşitliliğinin korunup geliştirilmesine katkıda bulunmak, tıbbi bitkilerin etkin ve güvenli kullanımlarını teşvik etmek, tıbbi bitkilerin kültür altına alınmasını özendirmek, eğitim programları için çalışma alanı ve materyal sağlamak, tıbbi floradan faydalanma konusundaki çalışmalara zemin oluşturmak” olduğunu dile getirdi.

2005 yılında açılan ve 14 dönümlük alanda kurulmuş olan bahçe 700’ü aşkın tıbbi bitkiyi barındırmaktadır. Bahçede bitki atıkları doğal gübre olarak değerlendirilmektedir. Bahçedeki bitkilerin büyük bölümünün etiketli olduğu, bazı etiketlerdeki QR kod vasıtasıyla bitki hakkında geniş ve sesli bilgi almanın mümkün olduğu, sentetik gübre ve ilaçlara başvurulmadığı, sulama için damlama ve yağmurlama yöntemleri kullanıldığı belirtildi.