Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) tarafından organize edilen AB Destekleri Kapsamında Proje Fırsatları Tanıtım Toplantısı Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşti.  21 Şubat 2024 tarihinde yapılan toplantıya Kırşehir Valisi Mete Buhara, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş ve Prof. Dr. Musa Özata, il müdürleri, akademisyenler ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Proje Yapma Hususunda Atılıma İhtiyaç Var

Toplantının açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş yaptı. Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Güneş, gerek üniversite gerekse şehrin proje yapma konusunda atılım gerçekleştirmesi için bu tür toplantıların önemli olduğunu kaydetti. İstedikleri proje düzeyine kurumsal olarak henüz ulaşamadıklarını ancak bunun için yoğun çaba gösterdiklerini kaydeden Rektör Yardımcısı Güneş, desteklerin fonlardan sağlanmasını kolaylaştırıcı ve yol gösterici bir program temennisinde bulundu.

Ar-Ge Süreçlerini Önceleyen Bir Anlayış İçerisindeyiz

Programda daha sonra KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil kürsüye geldi. Kendilerinin üniversite olarak Times Higher Education (THE) sıralamalarında nitelikli eğitim alanında ilk 300-400 bandında olduklarını hatırlatan Karahocagil şunları söyledi “Hak ettiğimiz yerde olmadığımızı düşünüyoruz. Şunu da biliyoruz ki özellikle Ar-Ge konularında eksikliklerimiz var, o yüzden inovasyona önem veriyoruz. Bunun için Ar-Ge Direktörlüğü adı altında Ahiliğin izinde yeni bir yapılanma gerçekleştiriyoruz ki burada amacımız yenilikler noktasında daha iyi yerlere gelmek” ifadelerini kullandı. Değişim ve dönüşümün mihenk taşı üniversitelerin artık çıktı odaklı bir yapıda olduğunu belirten Rektör Karahocagil, ekosistemin diğer aktörleriyle iş birliğinin önemine dikkat çekerek bu konulardaki tecrübe ve bilgi paylaşımını değerli bulduğunu da sözlerine ekledi.

Proje Oluşturmak Derinlere İnmeyle Gerçekleşir

AB destekleri Kapsamında Proje Fırsatları Tanıtım Toplantısında Kırşehir Valisi Mete Buhara’da görüşlerini aktardı. Fonlara başvurma, proje yapma konusunda eksikleri olduğunu eleştirel bir dille anlatan Vali Buhara, proje oluşturmak için derinlere inmenin şart olduğunu anlattı. Kırşehir’in eğitime önem veren ve insan yetiştiren yapısıyla potansiyelinin fazlasıyla olduğunu söyleyen Buhara, bu noktada talep etmenin önemine vurgu yaptı.

Kırşehir Desteklerden ve Fonlardan Daha Fazla Pay Almalı

Programda son olarak Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan söz alarak AB ile Mali İşbirliği kapsamında Türkiye’ye sağlanan fonların detaylarını anlattı. Kırşehir özelinde fonlarla ilgili bilgiler de veren Özcan, 2002-2020 yılları arasında Kırşehir’den 9 projenin destek alığını, sağlanan desteğin mali değerinin ise 800 bin Euro olduğunu söyledi. Bu rakamın ve proje sayısının genele bakıldığında az olduğunu dile getiren Genel Müdür Özcan, işbirliklerinin istenen seviyeye çıkarılmasının ve projelere efektif bakılmasının önemine değindi.


Proje yapmanın fonlara başvurmanın biraz komplike bir süreç olduğunu, emek ve inanç istediğini bildiren Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, nasıl proje yapılacağını, doğru eşleştirmelerin detaylarını IPA Kalkınma planlarını detaylarıyla aktararak sözlerine son verdi. Karşılıklı hediyeleşme ve fotoğraf çekiminin ardından tanıtım toplantısı sona erdi. AB destekleri Kapsamında Proje Fırsatları eğitim programı ise iki gün boyunca üniversitemizde devam edecek ve ilgililere projelerle ilgili tüm detaylar anlatılacak.