Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde, “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” başlıklı konferans verdi. Konferans öncesinde Rektör Karahocagil’i makamında ziyaret eden Sayın Töre üniversitemizin çalışmaları ve gelişimi hakkında bilgiler aldı. Ziyaretin ardından konferansa geçildi. Kırşehir Valisi Mete Buhara, Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Güneş, Prof. Dr. Hüseyin Şimşek ve Prof. Dr. Musa Özata ile Kıbrıs Gazileri, öğretim elemanları, idari personel ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen program açılış konuşmalarıyla başladı. Açılışta konuşan İİBF Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin, Kıbrıs halkının haklı davasını her zaman öğrencilere anlattıklarını ve bu bilinçle öğrencileri yetiştirdiklerini ifade etti.


“Dünya Barışı İçin Bir Olmak, Güçlü Olmak, İri Olmak ve Diri Olmak Gerekiyor”

İİBF Dekanı Prof. Dr. Nur Çetin’in ardından konuşan Rektör Karahocagil, Kıbrıs’ta, Karabağ’da, Gazze’de düşmanın zalim yüzünü gördüklerini ve bu zalimlik karşısında güçlü olmak gerektiğini söyleyerek sözlerine başladı. Halen her cephede mücadelenin devam ettiğine değinen Karahocagil şunları söyledi “Öncelikle vatan müdafaasında canını veren şehitlerimiz rahmetle anıyorum. Mazlumluk karşısında kutlu zaferler niyaz ediyorum. Bugün Akdeniz üzerinde yapılan hesapların tekraren işaret ettiği üzere bu dava önemlidir. 1974’te yedi düvele karşı yazılan kahramanlık destanı bunun kanıtıdır ve Kıbrıs’ın alnının akı bir davadır. Bugün halen Gazze’de devam eden zulümde göstermektedir ki bir olmak, güçlü olmak, iri olmak, diri olmak hem milletimiz hem de dünya barışı için boynumuzun borcudur”. Şehit ve gazileri rahmet ve minnetle anan Rektör Karahocagil, üniversitemize teşriflerinden dolayı KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye de ayrıca teşekkür etti.

KKTC Cumhuriyet Meclisi tarafından hazırlanan, Kıbrıs’ta yaşanan süreci anlatan filmin gösterilmesinin ardından kürsüye gelen KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre “Dünden Bugüne Kıbrıs Türklerinin Haklı Mücadelesi” başlıklı bir konferans verdi. Töre, ilk olarak adadaki Türklerin oradaki varlık sebeplerini tarihsel bir bakış açısı ile değerlendirerek anlattı ve Kıbrıs meselesinin, sadece Kıbrıslı Türklere ait bir dava olmadığını, Türk milletinin milli davası olduğunu söyledi.

“Türkiye ile Ayrımız Gayrımız Yok”

Türkiye’nin 1974’te hem denizden hem havadan Kıbrıs’a geldiğini ifade eden Töre, “Türk Ordusu Ada’da misafir değildir, bizim Türkiye ile ayrımız gayrımız yok. Garantör olarak oralara geldiler ama Mehmetçik de Kıbrıs’ın sahibidir. Çünkü Mücahitler ve Mehmetçikler o topraklar için kan verdiler, can verdiler. O toprakları bize ne Amerika ne Avrupa Birliği ne Rusya ne de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi hediye etti. Kim hediye etti? Aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz hediye etti. Ve bizim görevimiz KKTC’ye sonuna kadar sahip çıkmaktır, devlete sahip çıkmaktır. Bu bizim şehitlerimize olan borcumuzdur, bizden sonraki nesillere olan borcumuzdur, milletimize karşı olan borcumuzdur, tarihe karşı olan borcumuzdur” diye konuştu.

Unutursak Tarih Tekerrür Eder, Unutmayacağız!”

Töre, geçmişi unutmamak gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında “Unutursak Aliya İzzetbegoviç’in dediği gibi o katliamlar yeniden gelir. Onun için, tarihi yeniden tekerrür ettirmemek için geçmişimizi unutmayacağız, tarihimizi unutmayacağız, ecdadımızı unutmayacağız. Bizden sonraki nesillere neyi bırakacağımızı iyi bileceğiz. Atatürk ne dedi? ‘Cumhuriyet en büyük eserimizdir.’ İşte Kıbrıs adasının kuzeyindeki KKTC de en büyük eserlerimizden biridir. Kıbrıs Türk halkının eseridir. Kıbrıs’ta Mücahit ve Mehmetçik toprağa birlikte can verdiler, birlikte kan verdiler. Canı cana, kanı kana katarak bugünlere getirdiler. Onun için bu milli davadır, Türk milletinin milli davasıdır.”

Programın sonunda KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’ye Kıbrıs meselesinde göstermiş olduğu çabadan dolayı üniversitemiz tarafından ‘’Üstün Hizmet Ödülü’’ takdim edildi. Program fotoğraf çekimiyle birlikte sona erdi.