Bundan 103 yıl önce Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı, vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmayan Türk milletinin kahramanlık destanı ve milli mutabakat metni olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda İstiklal Marşımız gelecek uğruna verilen mücadelelerin bir özeti olarak da addediliyor. Bu anlamlı gün hem üniversitemizde yapılan etkinliklerle hem de Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’in katıldığı programlarla anıldı. Rektör Karahocagil önce Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde Kırşehir Sosyal Bilimler Lisesi'nin düzenlediği ve Kırşehir protokolünün katılım gösterdiği programa katıldı, ardından Moskova Yunus Emre Enstitüsü (YEE)’nün düzenlediği "Türk'ün özü, Akif'in sözü" temalı programa çevrimiçi bağlandı. Ardından Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi.

"Akif ve İstikbal" Oratoryosu Oyunu Sahnelendi

Kırşehir Sosyal Bilimler Lisesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programın açılış konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen yaptı. Daha sonra öğrenciler "Akif ve İstikbal" oratoryosu oyununu sahneledi ve Mehmet Akif Ersoy'un şiirleri okundu. Programa Rektör Karahocagil ve Kırşehir protokolü katılım gösterdi.


Rus Sanatçılarında Katıldığı Projenin Sanat Koordinatörlüğünü KAEÜ Üstlendi

Moskova Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği programda ise İstiklal Marşı'nın bestelenmiş ilk iki kıtası Türkiye'nin yedi bölgesinden yedi şehre özgü kemane, kanun, ney, tambur, ud, bağlama, kopuz, keman gibi müzik aletleri ve Rusya'ya ait yöresel müzik aletleri olan bayan, balalayka ve gusli eşliğinde seslendirildi. Video kaydı yapılan çalışma akademisyen, müzisyen ve öğrencilerden oluşan 115 kişinin çabası sonucu ortaya çıkarıldı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Kubilay Kolukırık'ın sanat koordinatörlüğünü yaptığı çalışmaya Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yanı sıra Antalya'dan Akdeniz Üniversitesi, Erzurum'dan Atatürk Üniversitesi, Aydın'dan Adnan Menderes Üniversitesi, Şanlıurfa'dan Harran Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesinden katılım sağlandı. Rusya'dan da bazı Rus sanatçılar projeye dâhil oldu.

Büyük Şair Akif, Bugün Yaşasaydı Gazze İçin de Dokunaklı Bir Şiir Yazardı

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç ve üniversite rektörlerinin de katıldığı çevrimiçi konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, İstiklal Marşı’nın kabulünün hem yedi bölgeden üniversitenin katılması hem de uluslararası kutlanıyor olmasını değerli bulduğunu dile getirdi. Mehmet Akif Ersoy’un hem Türk dünyasının hem de İslam coğrafyasının şairi olduğunu ifade eden Rektör Karahocagil büyük şairin bugün yaşasaydı Gazze için de dokunaklı bir şiir yazacağını düşündüğünü söyledi. Ulusal ve uluslararası anlamda Akif’in aşıladığı vatan şuurunu yaşatacaklarını vurgulayan Karahocagil, tüm katılımcıları selamlayarak organizasyon için teşekkür etti.

Son olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Konferans Salonunda Prof. Dr. İbrahim Kavas “Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Milli Mücadele ve İstiklal Marşının Kabulü”, Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş “Mehmet Akif Ersoy’un Şark’a Bakışı”, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Dinçer “Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Edebi Kişiliği” ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Sekman ise “Mehmet Akif Ersoy’un Değerler Dünyası” konferanslarını verdiler.