İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (İKSAD) ile Kırşehir Ahi Evran üniversitesi tarafından Üniversitemiz ev sahipliğinde Ahi Evran IV. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi 26-28 Nisan tarihlerinde yüz yüze ve online olarak Kırşehir'de gerçekleşiyor. Kongrenin açılışı 26 Nisan 2024 tarihinde Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tüm temel disiplinlerinden özgün akademik çalışmalara açık olan kongrede Türkçe, Azerbaycan Türkçesi, Rusça ve İngilizce olarak bildirilerin yazım ve sunumları yapılacak. Kongre öncesi ise Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri mini bir konser verdi. Kongrede konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil’de Gazze’ye destek için barışçıl bir şekilde destek mitingi yapan ve İsrail’e destek verenlere boykot isteyen öğrencileri destekleyen bir konuşma yaptı. Karahocagil, konuşmasında ifade özgürlüğüne baskı ile engel olan üniversite yönetimlerini kınayarak “nehirden denize özgür Filistin”e olan inançlarını vurguladı.




Kongreye Yurtdışından 445, Yurtiçinden 415 Olmak Üzere Toplamda 860 Tebliğ Yapıldı

Kongrenin açış konuşmasını KAEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya yaptı. Yurtiçi ve yurtdışından kongreye tebliğ sunan ve katılım gösteren herkese teşekkürlerini sunan Kazankaya, yurtdışından 445, yurtiçinden ise 415 olmak üzere toplamda 860 bilim adamının tebliğlerini yüz yüze ve online olarak sunacaklarını belirtti.

İKSAD, Bilim Anlatıcılığı ve Bilim Diplomasi Dilinin Gelişmesi İçin Uğraş Veriyor

Daha sonra kürsüye İKSAD Genel Sekreteri Dr. Kaldygul Adilbekova geldi. Adilbekova, bir milleti ayakta tutan en önemli değerlerden bir tanesinin manevi güç olduğunu hatırlatarak bu manevi değerler üzerine inşa edilecek bilginin paylaşılmasının kıymetli olduğunu dile getirdi. Bilim anlatıcılığı ve bilim diplomasi dilinin gelişmesi için uğraş verdiklerini ifade eden Genel Sekreter Adilbekova, Ahi Evran Üniversitesi’nde bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi ve başarılı bir kongre temennisinde bulundu.

Genç Bir Üniversite Olarak Hem Başarılı Olduğumuz Hem de Gelişime Açık Olduğumuz Alanlar Var

Ahi Evran IV. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Kongresi açış konuşmalarında son olarak Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz aldı. Bir selamlama ve teşekkürle sözlerine başlayan Rektör Karahocagil, genç bir üniversite olduklarına gönderme yaparak kalite yönetim sistemlerinde (BKYS) ve eğitimde kalite yazılımı (AYDEP) ile diğer yükseköğretim kurumları arasında öne çıktıklarını, örnek alındıklarını ayrıca Tarım ve Jeotermal alanında pilot üniversite olduklarını anımsattı. Tüm bunlarla birlikte gelişmeye açık yönlerinin de bulunduğunu belirten Karahocagil, Ar-Ge yapılanmasına dair bir altyapı kurmak, bu alanda daha da söz sahibi olmak için gayretle çalıştıklarını ve bu tür kongrelere akademik gelişim için daha fazla destek vereceklerini söyledi.


Gazze’deki Katliamı Protesto Eden Dünya Üniversitelerindeki Öğrencileri Destekliyoruz

Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, konuşmasının ikinci kısmında üniversitelerin toplum yararına bilginin üretildiği yerler olduğuna ve değişime-dönüşüme öncülük ettiklerine vurgu yaparak şunları söyledi: “Üniversiteler yerelde, ulusalda, uluslararası alanda bilime öncülük eden kurumlardır. Ancak son yaşanan olaylar bizi oldukça üzdü. Gazze’deki olaylara tepki veren öğrencilerin kurum yöneticileri tarafından bastırıldığını görüyoruz. Üstelik nerede oluyor bunlar? Dünyanın en prestijli üniversitelerinde, yani çok sesliliğe en önem vermesi gereken kurumlarda. Oysaki biz Ahi Evran ailesi olarak çok sesliliğe saygı duyan, saygı duyulması gerektiğine inanan bir üniversiteyiz. Dünya üniversitelerinde yaygınlaşan İsrail protestolarına bu anlamda destek veriyor, biz de katliama destek veren şirketleri boykot ediyor ve tüm bunların karşısında duran, protesto eden üniversite öğrencilerini destekliyoruz” ifadelerini kullandı. Rektör Karahocagil ve İKSAD Genel Sekreteri Dr. Kaldygul Adilbekova konuşmaların ardından kongreye katkı sunan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya ve Dr. Öğretim Üyesi Mevlüde Alev Ateş’e hediye takdim ettiler. Kongre 26-28 Nisan tarihlerinde tebliğlerin sunulmasıyla devam edecek.