Üniversitemiz FABKAM Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Eğitim Fakültesi ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Bilim İletişimi Ofisi iş birliğiyle "Toplumun Temeli Aile Paneli" gerçekleştirildi.
Panelden önce bir konuşma yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Bilim İletişimi Ofisi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Musab Yılmaz, üniversitede üretilen akademik bilginin kütüphane raflarında kalmayıp "kamulaştırılması" gerektiğini vurgulayarak, bilginin kapalı kapılar ardında bir yük olmaktan çıkarılıp toplumun her noktasına ulaştırılmasının temel vizyonları olduğunu belirtti. Yayıncılık sorumluluğunun giderek üniversitelere kaydığına dikkat çeken Yılmaz, toplumun "mikro laboratuvarı" olarak nitelendirdiği ailenin huzur ve geleceğinin; sosyolojiden sağlığa kadar üretilen tüm akademik çalışmaların nihai hedefi olması gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2026 tarihinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi Prof. Dr. Fuat Sezgin Salonu’nda düzenlenen panelin moderatörlüğünü Eğitim Fakültesi’nden Prof. Dr. Maksut Yiğitbaş yaptı. Panelin açılış konuşmasını yapan Yiğitbaş, bu etkinliğin Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi’nin aile özel sayısı kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti. Programın temel amacına değinen Yiğitbaş, konuşmasının ardından teşekkürlerini sunarak sözü panelistlere bıraktı.
Prof. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın konuşmasından sonra ilk panelist olarak Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, “Türkiye'de Ailenin Korunması ve Güçlenmesinde Kooperatiflerin Rolü" başlıklı konuşmasında ekonomik dayanışmanın aile yapısına etkilerini vurguladı. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi, sivil toplumun gönüllülük ve sorumluluk gerektiren yapısına dikkat çekerek Türkiye’deki STK bilincinin gelişimine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Anadolu’daki vakıf ve ahilik kültürünün toplumu birleştiren ve devletle vatandaş arasında köprü kuran yapısının, Batı’daki devlete karşı konumlanan sivil toplum anlayışından ayrıldığını vurgulayan Güreşçi, kooperatifleşme modelinin aileyi korumadaki kritik rolüne işaret etti.
Doç. Dr. Ertuğrul Güreşçi’nin ardından Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Songül Erdoğan, "Motiflerin Dilinde Aile" başlıklı konuşmasında, kültürel mirasımızdaki sembollerin aile bağlarını ve toplumsal sürekliliği nasıl temsil ettiğine değindi. Anadolu’nun kadim el sanatlarında saklı olan sessiz iletişim dilini katılımcılarla paylaşan Erdoğan, Türk motif sahasına yansıyan sosyal ve kültürel değerlere değinerek evlenme isteğini doğrudan dile getiremeyen Anadolu insanının bu arzusunu oya, halı ve kilim motifleriyle ifade ettiğini belirtti.
Doç. Dr. Songül Erdoğan’ın ardından Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Cebecioğlu “Ailede Eşlerin Hak ve Yükümlülükleri: Hukuki ve Sosyolojik Perspektiften Bir Değerlendirme" başlıklı sunumuyla, aile içindeki rollerin hem yasal çerçevedeki karşılığını hem de sosyolojik yansımalarını ele aldı. Ailenin sadece duygusal bir bağ değil, aynı zamanda karşılıklı hak ve yükümlülüklerle şekillenen köklü bir kurum olduğunu vurgulayan Cebecioğlu, özellikle kadınların toplumsal hayata katılımıyla birlikte aile içindeki geleneksel rollerin ve hukuki statülerin değişimine dikkat çekerek, 2002 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile eşler arasında tesis edilen tam eşitlikçi yaklaşımın ve edinilmiş mallara katılma rejiminin aile huzuru üzerindeki kritik önemine değindi.





