TÜSSİDE Rehberliğinde Stratejik Plan Çalışmasının Açılış Toplantısı Yapıldı

Bilimsel çalışmalar kadar idari çalışmalara da büyük önem veren üniversitemiz, 2017-2021 Stratejik Planını oluşturmak üzere harekete geçti. Yönetim bilimlerinde Ar-Ge yapmak üzere kurulmuş bir TÜBİTAK enstitüsü olan Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile imzalanan protokol kapsamında 18 Şubat 2016 tarihinde üniversitemizde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Yunus Emre Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kurt, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil ve Stratejik Plan Üst Kurul Üyeleri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Kurt, stratejik plan hazırlama sürecine başlandığını ve konuyla ilgili ilk adımların toplantı itibariyle atıldığını söyledi. “Sorun varsa çözüm önerisi de zihinde olmalıdır.” diyen Prof. Dr. Mustafa Kurt, yönetim olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getireceklerini sözlerine ekledi. 

Üniversitemiz 2017-2021 Stratejik Planının hazırlanması ile ilgili hususları aktarmak amacıyla bilgi veren TÜSSİDE Proje Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Kesik ve Proje Yürütücüsü Dr. Hakan Turan, 25 Ocak 2016 tarihinde imzalanan ve 25 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek olan dört aylık çalışmanın ana hatlarını anlattı. İlk olarak çalışma hakkında bilgiler veren Dr. Hakan Turan, Stratejik Plan çalışmasının yerinde danışmanlık hizmeti ile devam edeceğini söyledi. Ahi Evran Üniversitesi bünyesinde proje ekibinin ve proje yürütücüsünün olması gerektiğini vurgulayan Dr. Hakan Turan, stratejik planın önemini kavratmak, farkındalık yaratmak ve kimlerin bu çalışmada görevli olacağı konusunda bilgilendirme yapılması gerektiğini söyledi.

Süreçlerin tanımlanmasıyla stratejik planın amaçlarının da gerçekleşeceğini söyleyen Dr. Turan, “Amaçlar, hedefler, performanslar etkin bir süreçle olmalıdır.” dedi. 5018 sayılı kanun bünyesinde yer alan kurumsal ve faaliyet risklerinden bahseden Dr. Hakan Turan, stratejik planın sadece ilgili kişilerin değil herkesin etkin olduğunda yürüyen bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi. Stratejik yönetim süreçlerini anlatan Dr. Turan, üst yönetim desteğinin gerekliliğinden bahsetti. Bilgi aktarımı yapabilen bir ekip oluşturmak istediklerini, kurum bünyesinde başkaları olsa bile sorunların çözülebilecek durumda olması gerektiğine değinen Dr. Hakan Turan, “Vizyon, hayallerdir. Mevcut durumdan vizyona yol alacağız.” dedi. Konuşmasının devamında projenin kapsamı, stratejik plan hazırlama çalışmaları, kurumsal analiz, organizasyon yapısı, proje tarafları, çalışma yöntemleri, destekler, toplantılar ve çalışmaların nasıl yürütüleceğinden kısaca bahseden Dr. Hakan Turan, dört aylık proje takvimi ile plan hazırlığı aşamalarını anlattı. 

Proje Danışmanı olarak söz alan Prof. Dr. Ahmet Kesik ise, kalite süreçleri ile ilgili çalışan üniversitemizin çalışmalarını yakından takip ettiğini söyleyerek yapılan işlerin etki uyandırması ve katma değer oluşturması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Kesik, Türkiye’deki stratejik planların, stratejik plan değil sadece plan olduğunu söyledi. Zamanı ve kaynakları etkin kullanarak yapılacak planlamanın önemine değinen Prof. Dr. Ahmet Kesik, planların sadece mevzuat gerekleri için yapılmaması gerektiğini belirterek hazırlanacak planın katılımcılık açısından farkının olmasının önem taşıdığını söyledi. “Sadece hazırlık değil, uygulama ve sonuçların yürütüldüğü aşamada da iç ve dış paydaşların katıldığı bir plan olmalı” diyen Prof. Dr. Ahmet Kesik, ortak akıl platformu oluşturularak iç ve dış paydaşlarla bir araya gelerek sorulan sorulara cevap bulunması gerektiğini sözlerine ekledi. Bilgi ve belgelerle amaçlara uygun çalışmalar yapmak için çalışma grupları oluşturacaklarını belirten Prof. Dr. Ahmet Kesik sözlerine şu şekilde devam etti: “Stratejik plan için zemin sağlam olmalı. İnsan kaynağı birikiminiz yetersizse, kalite güvence sisteminiz çalışmıyorsa, kapasite gelişiminde çaba yoksa süreçler iyileştirilmemişse ve üniversitede üretilen bilgiler hızlı bir şekilde toplanamıyorsa yapılan plan da başarılı olmayacaktır.”

Hataların değil, başarıların tekrarlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Kesik, bütün çalışmaların birbirini destekleyeceğini ifade etti. Amaç ve hedeflerin uyumlu olduğu ve üniversitede değişimlerin yaşanacağı bir plan yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Kesik, çalışma grubu ile hazırlık çalışmalarına başlayacaklarını anlatarak sözlerine son verdi. 

Toplantının sonunda söz alan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ali Yılmaz, yapılan bu çalışmadan dolayı üniversite yönetimine teşekkür etti. Böyle bir planın üniversiteye kazandırılmasının öneminden bahseden Ali Yılmaz, bu çalışmanın aktif destekle çok daha iyi bir plan olacağını söyledi.