Üniversitemizde Sigaranın Sağlığa Zararları ve Bırakma Yöntemleri Konulu Eğitim Verildi

Üniversitemizde “Sigaranın Sağlığa Zararları ve Bırakma Yöntemleri” konulu eğitim verildi. 28 Kasım 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen eğitimi Kaman Toplum Sağlığı Merkezinde görev yapan Dr. Bülent Atçeken verirken eğitime üniversitemiz öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

“Sigaranın Sağlığa Zararları ve Bırakma Yöntemleri” konulu eğitimde sigaranın sağlığa olan zararlarından bahseden Dr. Bülent Atçeken, sigara kullanımı ile oluşan hastalıklara değindi. Sigaranın göğüs, rahim, mide, gırtlak, akciğer kanseri gibi hastalıkların oluşmasına neden olduğunu belirten Atçeken, sigara içiminin çocuklar üzerindeki zararlı etkilerine de değindi. Anne ve babası sigara içen çocukların astım hastalığına yakalanma risklerinin 1,5 kat daha fazla olduğunu dile getiren Dr. Bülent Atçeken, hamilelik döneminde sigara kullanan annelerin ise çocuklarında aniden ölme risklerinin 2 kat arttığını ifade etti. Tütün ürünlerine talebin ve tütün ürünlerinin kullanılmasının azaltılması için önlemler alındığından bahseden Atçeken, park ve bahçelerde, alışveriş merkezi önünde, ibadethane bahçesinde, resmi dairede, şahsi arabada, okulda, fabrikalarda, hastanelerde, kapalı mekânlarda, yürüyüş alanlarında ve çocuk parklarında sigara içmenin yasak olduğunu söyledi. Sigara içmenin yasak olduğu yerlerde sigara içildiği durumlarda şikâyet hatlarının Alo 184 SABİM (Sağlık Bakanlığı İletim Merkezi), Alo 155 Polis İmdat ve Alo 156 Jandarma telefonları olduğunu belirten Dr. Bülent Atçeken, kapalı alanda sigara içme cezasının ise 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 109 TL olduğunu ifade etti.