Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış Eğitimine Başlandı

Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı sağlık tesisleri bünyesinde doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları ve normal doğumun yaygınlaştırılması amacıyla Üniversitemiz Rektörlüğü ile Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü arasında 17 Ekim 2017 tarihinde “Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış” konulu protokol imzalandı. “Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış” başlıklı eğitim programı kapsamında Kırşehir’de hastanelerde çalışan ebelere 8 tur halinde Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 gün teorik ve 5 gün uygulamalı olarak eğitimler verilecek. Doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi, normal doğumun yaygınlaştırılması amaçlarıyla ebelere yönelik hazırlanan eğitim programında toplam 155 ebenin eğitim alması planlanıyor. Bu kapsamda imzalanan protokolle birlikte 20 Kasım 2017 tarihinde üniversitemizde Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Ergün, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi Ayşe Yaşasın, Tıbbi Hizmetler Birim Sorumlusu Füsun Gülser, Eğitim Birim Sorumlusu Rana Dakmaz, Eğitim Hemşiresi Sevcan Yalçınkaya, eğitimlerden sorumlu öğretim elemanları ve ebelerin katılımıyla eğitim programının açılışı yapılarak “Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış” başlıklı eğitimlere başlandı.

“Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış” başlıklı eğitimlerin açılış programında bir konuşma yapan Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi Ayşe Yaşasın, dünya geneline bakıldığında Türkiye’nin sezaryen doğum oranı en yüksek ülkeler arasında olduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığının bu oranların önüne geçmek ve normal doğumu teşvik etmek amacıyla çalışmalar yaptığını vurgulayan Yaşasın, bu çalışmalar arasında “Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış” başlıklı eğitim programının yer aldığını ifade etti. Bu eğitimlerin sezaryen doğum oranlarını düşürmek için yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Ayşe Yaşasın, eğitime katılan tüm ebelere başarılar diledi.  

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdiresi Ayşe Yaşasın’ın konuşmasının ardından bir konuşma da Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatma Ergün yaptı. Ergün konuşmasında, daha sağlıklı nesiller için Ahi Evran Üniversitesi olarak ellerinden gelen tüm desteği göstereceklerini belirterek eğitimlerin 15 Nisan 2018 tarihine kadar devam edeceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Fatma Ergün konuşmasına şöyle devam etti: “15 Nisan 2018 tarihine kadar devam edecek bu eğitimler ile ebelik ve normal doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, mesleki bilgilerin tazelenmesi, yeni uygulama ve bilgilerin paylaşılması amaçlanmaktadır.”