Üniversitemiz Tıp Fakültesi Etik Kurulu Hekimlerden Gelen Dosyaları Kabul Etmeye Başladı

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu çalışmalarına ve hekimlerden gelecek dosyaları kabul etmeye başladı. Başvuru sürecindeki dosyaların hazırlanması ve incelenmesi, bilgi ve deneyimlerin arttırılması amacıyla alanlarında uzman hocalar tarafından 2 Aralık 2016 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda bir eğitim semineri düzenlendi. Seminere Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Figen Tuncay, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi ve Ankara Üniversitesi Klinik Araştırmaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Melli, Türkiye İlaç ve Tıbbi Malzemeler Kurumu Klinik Araştırmaları Dairesi Başkanlığı Değerlendirme Biriminde görevli Eczacı Ece Yıldırım ile birlikte çok sayıda hekim katıldı. 

Seminerde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi ve Ankara Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Belli Klinik Araştırmalar Etik Kurulunun işleyişi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Etik Kurulların geçerli resmi mevzuata ters düşmeden kendi çalışma yöntemlerini belirleyeceklerini belirten Prof. Dr. Mehmet Melli, Etik Kurulların değerlendirme kriterlerine değindi. Gönderilen dosyaların usul ve esas yönünden iki kısımda incelendiğini söyleyen Melli, dosyaların usul yönünden uygun tarihte yapılıp yapılmadığına, dosyada üst yazının olup olmadığına ve uygun form kullanılıp kullanılmadığı gibi özelliklerine bakıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Mehmet Melli dosyaların esas yönünden incelenmesini ise şu şekilde anlattı:  “Çalışmanın net, anlaşılır bir hipotezi var mı, araştırmacılar bu çalışma için uygun mu, dosya uygun şekilde hazırlanmış mı, çalışmanın metodolojisi yeteri kadar açık mı ve çalışmanın önemine uygun mu gibi detaylar esas yönünden önemlidir.” 

Prof. Dr. Mehmet Melli’nin sunumunun ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Klinik Araştırmaları Dairesi Başkanlığı Değerlendirme Biriminde görevli Eczacı Ece Yıldırım bir sunum yaptı. Yıldırım sunumunda kendilerine gelen dosyaların nasıl değerlendirildiğini ve hangi aşamalardan geçtiğini anlattı. Hekimlerin dosyaları hazırlarken uygulayacakları yöntemleri iyi bilmelerinin önemli olduğunu ifade eden Yıldırım, dosyalardaki formların tam doldurulmasını, hekimlerin kullandıkları ilaçları ya da cihazları eksiksiz belirtmelerini ve hangi alanda başvuru yapacaklarsa bunları doğru şekilde ifade etmelerini istedi. Kendilerine gelen dosyaların karışma ihtimali olduğunu söyleyen Yıldırım, bunun da mevzuat ve yönetmelikte belirtilen şekilde yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

 

Sunumların ardından Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Figen Tuncay tarafından Prof. Dr. Mehmet Melli ile Eczacı Ece Yıldırıma teşekkür belgesi ve hediye takdim edildi.