Üniversitemizde “Türkiye’de Tarımsal Öğretimin Başlamasının 171. Yılı” Kutlandı

Ülkemizde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 171. Yılı, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı. Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda 10 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen kutlama programına, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Kurt, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Yöneticileri, Ziraat Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmalarını Ziraat Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Hüseyin Hayat, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptı.

Ülkemizde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 171. Yılı kutlama programında konuşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, modern tarım dönüşümünün Türkiye’nin bugünü ve geleceği için ivedilikle gerçekleştirilmesi gereken öncelikli konu olduğunun altını çizdi. Tarımın evrensel anlamda tüm insanlığın ortak değeri olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, tarımın sadece Ziraat Fakültelerinin çalışma alanlarıyla sınırlandırılamayacak kadar geniş ve herkesi ilgilendiren ortak bir mesele olduğunu ifade etti.

“Bir Çiftçi Çocuğu Olarak Ben de İnformel Tarımın İçinden Geliyorum”

Ülkemizde zirai üretimle ilgili olumsuz bir algı olduğuna değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, toprakla uğraşmanın modernizmle uyuşmadığı yönündeki yanlış düşünce nedeniyle tarımdaki dönüşümü gerçekleştiremediğimizi belirtti. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olarak tarımsal üretimin içinde büyüdüğünü aktaran Rektör Karakaya, modern tarım uygulamalarının halkın benimseyeceği bir anlayışla ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Tarımın, bir ülkenin temel ve ortak değeri olduğunu anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Tarım ve Jeotermal” alanında pilot üniversite olarak seçilmelerinin üzerlerindeki sorumluluğu bir kat daha artırdığını aktardı.

“Ahiliğin Temeli Ziraattir”

Hedeflerinin, Türkiye’nin tarım alanındaki önemli araştırma merkezlerinden biri haline gelmek olduğunu dile getiren Rektör Karakaya, geçmişi neredeyse bin senelik bir birikime sahip olan “Ahiliğin” de temelinin ziraat olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu topraklarda kurulmuş ve tüm Anadolu’yu yüzlerce yıl etkisi altına almış olan Ahiliğin mirasını yaşatmaya çalıştıklarını, önümüzdeki günlerde de taşıdıkları pilot üniversite olma sorumluluğunun bilinciyle önemli tarımsal projelere imza atacaklarını dile getirdi. Kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen insan modelinin önemine değinen Rektör Karakaya, sadece para kazanmak değil aynı zamanda tüm insanlığa hizmet etmek gayesiyle çalışmak gerektiğini söyledi.

“Yaptığımız Çalışmalar Reel Anlamda Piyasa Değeri Taşımalı”

Üniversitelerin en önemli misyonunun bilgi üretmek olduğunu ve Ziraat Fakültelerinin bilimsel tarım öğretimini piyasa değeri taşıyan bir ürüne dönüştürmelerini gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, Türkiye’de ve dünyada yapılan tarımsal iyileştirmelerin tamamını literatürümüze eklememiz gerektiğini belirtti.  Rektör Karakaya, Hollanda gibi modern tarımda önemli işler başarmış ülkeleri örnek göstererek Türkiye ekonomisinin yüzde 27’sinin tarıma dayalı olduğunu ancak bu oranın yukarılara taşınarak katma değeri yüksek bir ziraat üretimini yakalamamız gerektiğini dile getirdi. Topraktan geldiğimizi ve bu nedenle ondan en iyi verimi nasıl elde edeceğimizi özümüzde çok iyi bildiğimizi aktaran Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu bilgiyi hayata geçirmek için hiçbir engelimizin olmadığını ifade etti. Sadece ülke içinde değil uluslararası sahada da öne geçmek için kendimize duyduğumuz güvenin tam olması gerektiğini anlatarak sözlerini tamamlayan Rektör Karakaya, Ülkemizde Tarımsal Öğretimin Başlamasının 171. Yılı ve Ziraat Fakültemizin TAGEM tarafından onaylanan projesinin tanıtımı vesilesiyle tüm ziraatçilere çalışmalarında başarılar diledi.

Programa açılış konuşmalarının ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya tarafından “Tarımın Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu bir konferans ile devam edildi. Kazankaya, ülkemizdeki tarımsal üretimin istatistiki verilerle bugünkü durumunun tespitini yaptı. Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, ilerleyen yıllardaki tarımla ilgili değerlendirmelerini aktararak çözüm önerilerini dinleyicilerle paylaştı.

Konferansın ardından Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Sözen, programa katılanlara TAGEM-16/AR-GE/55 Destek Programı Projesinin tanıtımını yaparak proje hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Kutlama programı proje tanıtımının ardından verilen kokteylle sona erdi.