Üniversitemizde “Ahi Evran’dan Şeyh Edebalı’ya, Kırşehir’den Cihan Devletine” Konulu Program Düzenlendi

Üniversitemiz Eğitimci Ahiler Topluluğu tarafından, yazarlarla okuyucuları buluşturan, imza ve söyleşi programı düzenlendi. Eski Kültür Bakanı ve Yazar Av. Gökhan Maraş’ın konuşmacı olarak katıldığı program 27 Mart 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, akademik ve idari personellerin yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Programda Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş, “Ahi Evran’dan Şeyh Edebalı’ya, Kırşehir’den Cihan Devletine” konulu konuşma yaptı. Ahilik Kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya nasıl geldiğini anlatan Maraş, kültürün barındırdığı özelliklere değindi. Ahilik ile birlikte Anadolu’da her yörede, her beldede ve her köyde tekke açılarak buralarda eğitim verildiğini belirten Maraş, Ahilik Kültürünü tarihin kaydettiği en büyük sivil toplum hareketi olarak değerlendirdi. Dönemin Avrupası ve Doğu kültürü arasında kıyaslamalarda bulunan Maraş, “Avrupa hastalıklarla, yoksullukla boğuşurken Doğu zenginlik içindeydi.” dedi. Ahiliğin Anadolu’ya yerleşmesiyle birlikte yardımlaşmaların arttığını ifade eden Gökhan Maraş, bu durumun İslamiyet’in yayılmasında da etkili olduğunu söyledi. Gökhan Maraş, sözlerine şöyle devam etti: “İslamiyet’le birlikte dünyaya nizam verme, adaleti sağlama, haksızlığı ve kötülüğü ortadan kaldırma gibi amaçlarımız oldu. Ahilik bunu yerine getirmede en etkili birimlerden biriydi. Ahiler bulundukları yerlerde aynı zamanda devletin de meşru görevlileriydi. Silah taşıma hakları vardı. Sokakta halktan birinin silah taşıdığını görenler onun Ahi olduğunu anlarlardı. Ahiler bulundukları şehirde, beldede, köyde yaşayanlara kılıç kullanma ve ok atma eğitimi de verirlerdi. Ahiler ekonomik hayata ve sosyal hayatın düzene girmesine yardımcı olmuşlardı.”

Ahiliğin kendi döneminde çok etkili bir yapı olduğunu söyleyen Maraş, Ahilerin, Osmanlı Devletinin devlet otoritesini yerine getirmesine yardım ettiklerini belirtti. Şu an kendi dönemimizde Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tekrar cihan devleti olmaya doğru gittiğimizi ifade eden Gökhan Maraş, mazlumlara yardım eden, sömürgeci yapısı olmayan bir devlet olarak Türkiye’nin cihan devleti olmaya layık olduğunu belirtti.

Eski Kültür Bakanı Av. Gökhan Maraş’ın konuşmasının ardından Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay bir konuşma yaptı. Dekan Balay konuşmasında “Nizamı Âleme” vurgu yaparak adalet, düzen ve doğrulukla bu nizamın gerçekleşeceğini belirtti. Güçlü bir insani erdeme, tarihi şuura sahip olmak gerektiğini söyleyen Dekan Prof. Dr. Refik Balay, “Kendimizi tanıyalım, bilelim ve kendimize dönelim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Programın sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay, Eski Kültür akanı ve Yazar Av. Gökhan Maraş’a çiçek verdi.