Uluslararası DNA Günü ve Genom Kongresi Üniversitemizde Başladı

Dünyada ilk melez kongre olarak bilinen Uluslararası DNA Günü ve Genom Kongresi üniversitemizde başladı. Dört gün sürecek olan kongrenin açılışı 24 Nisan 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, dekanlar, yabancı uyruklu akademisyenler, üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Uluslararası DNA Günü ve Genom Kongresinin açılış konuşmasını düzenleme komitesi adına Prof. Dr. Ergin Kariptaş yaptı. Kariptaş konuşmasında, kongre hakkında bilgiler vererek konuklara kongreye katılımlarından dolayı teşekkür etti. 

Prof. Dr. Ergin Kariptaş’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında, DNA gününün ilk defa 25 Nisan 2003’te ABD’de kutlanmaya başlandığını belirterek her yıl farklı ülkelerde bu günün anısına farklı etkinlikler yapıldığını ifade etti. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “‘Uluslararası DNA Günü ve Genom Kongresi (UDGGK)’,  DNA Günü Etkinlikleri ve Kongre olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır ve sadece bir gün, 25 Nisan’da DNA Günü Etkinlikleri kongreye dahil edilerek “hibrit” bir kongre halini almıştır. DNA Günü Etkinliklerinde ilk, ortaokul ve lise öğrencilerinin de katılımıyla DNA izolasyon deneyleri, öğrencilere yönelik konuşmalar, oyun hamurundan DNA modeli yapma, DNA bileziği yapma gibi etkinlikler gerçekleşecektir.”

Kongre hakkında da detaylı bilgiler veren Rektör Karakaya, kongrede bilim insanlarının katılımıyla davetli konuşmaların, sözlü sunumların ve poster sunumlarının yer alacağını dile getirdi.

Kongrede dört farklı ülkeden 51 üniversiteye mensup 196 katılımcının 106 sözlü ve 130 poster bildiri sunacağını söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya şunları kaydetti : “Ayrıca katılımcılar, alanında uzman dokuz davetli konuşmacıyı dinleme fırsatı bulacaklardır. Kırşehir’in gelecekte bir Biyoteknoloji merkezi olması hedefiyle düzenlen bu hibrit kongrede 7’den 70’e her yaştan katılımcı yer almaktadır.” 

Konuşmaların sonunda Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Tutar, Üniversitemiz Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya günün anısına plaket verdi.

Kırşehir Gençlik Hizmetleri Gençlik Merkezi ve Ahi Evran Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu tarafından sunulan halk oyunları gösterisinin ardından çağrılı konuşmacı Minoo Rassoulzadegan’ın “RNA – mediated epigenetic heredity : Mouse models of anacpuired pathology” adlı sunumuyla kongre başladı.

Uluslararası DNA Günü ve Genom Kongresi Üniversitemiz Merkezi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında çağrılı konuşmacıların da yer alacağı oturumlarla dört gün boyunca devam edecek.