Mühendislik-Mimarlık Fakültemiz İlk Öğrencilerini Bekliyor

Lisans Yerleştirme Sınavının (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla beraber 18 Temmuz 2017 tarihinde başlayan tercih dönemi 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecek. Adayların heyecanla tercih yaptığı şu günlerde biz de Üniversitemizin Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt ile bir görüşme yaptık. Dekan Kurt, Mühendislik - Mimarlık Fakültesi hakkında bilgiler vererek tercih yapacak öğrencilere önerilerde bulundu. 

Sayın Kurt, Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin genel durumu hakkında adaylar için bilgi verir misiniz?

Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi 15.04.2011 tarih ve 27906 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2011/1595 karar sayısı ile kurulmuştur. Fakültemiz binası tamamlanma aşamasında olduğundan Üniversitemizin Bağbaşı yerleşkesinde bulunan Sağlık Kültür ve Spor İşleri Daire Başkanlığına ait binada öğretim elemanları ve idari bürolardan oluşan 330 m2 alanda hizmet vermekteyiz. 2011 yılında kurulan fakültemiz 2015 yılına kadar ciddi bir faaliyet yapmadı. 2015 yılında Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın atanması ile beraber faaliyete geçecek ve önemli hizmetler verecek bölümler belirlendi. Belirlenen bölümlerdeki insan kaynakları güçlendirilmeye yani öğretim üyesi alımlarına başlandı. Bu çerçevede 2017 - 2018 Eğitim - Öğretim Yılı Makine Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği Bölümleri lisans öğrencileri alımları fakültemize ve üniversitemize kazandırıldı. 

Hocam, fakültenin fiziki durumu hakkında neler söylersiniz?

Kamuoyunun da bildiği üzere Rektör Beyin üstün gayretleri sayesinde fakültemizin yeni binası tamamlanma aşamasına gelmiş olup 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılında hizmet vermesi hedefleniyor.

Dekan Kurt: “Bölgesel kalkınma ve misyon farklılaşması programı kapsamında bölge sanayisine hitap edecek “Mühendislik Danışmanlık Hizmetleri” ile proje odaklı çalışmalara önümüzdeki süreçte hız vereceğiz.”

Fakültenin bu yıl ilk öğrencilerini alacağını biliyoruz, akademik personel durumu ile ilgili de bilgi alabilir miyiz sizden?

Fakültemiz akademik çalışmalarını 21 öğretim üyesi, 22 araştırma görevlisi ile 11 bölümde ve bu bölümlere bağlı 40 anabilim dalında sürdürmektedir. Öncelikle üç temel mühendislik alanında öğrenci alım vizyonunu belirleyen üst yönetimimiz bunlardan 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı için Makine Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümlerine öğrenci alım sürecini başlattı. Fakültemiz önümüzdeki yılda ise Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile Bilgisayar Mühendisliği bölümlerine öğrenci alımını hedeflemektedir. Fakültemiz akademik personeli TÜBİTAK, KOSGEB ve AHİBAP aracılığı ile çok sayıda proje çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle bölgesel kalkınma ve misyon farklılaşması programı kapsamında bölge sanayisine hitap edecek “Mühendislik Danışmanlık Hizmetleri” ile proje odaklı çalışmalara önümüzdeki süreçte hız vermeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz için staj olanakları ve teknik gezileri, mühendislik tecrübelerini yerinde görmeye yönelik faaliyetler olarak planladık. 

Sayın Kurt, fakültede kaç bölüm var? Hangi bölümlerin öğrencisi var ya da hangi bölüme kaç öğrenci alınacak? 

Şu an 11 bölüm bulunmakta olup bu yıl itibariyle Makine Mühendisliği bölümü 50 birinci öğretime ve ikinci öğretime 50 olmak üzere 100 öğrenci, İnşaat Mühendisliği bölümü ise 40 öğrenci alımı YÖK tarafından onaylandı. Ayrıca fakültemiz öğretim üyelerinin yürüttüğü Fen Bilimleri Enstitüsü kapsamında yüksek lisans öğrencisi yetiştirmek amaçlı “İleri Teknolojiler Anabilim Dalı” bulunuyor.

Dekan Kurt: “Fakültemizde, ilimizin kültür timsali Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin ilkelerini ve “Hayat Boyu Öğrenme” felsefesini mesleki beceriler ile birleştiren ülkesine ve milletine hizmet eden mühendisler yetiştireceğiz.”

Hocam, şu günlerde üniversite adayları tercihlerini yapmaya başladı. Sizce adaylar neden Üniversitemizin Mühendislik-Mimarlık Fakültesini tercih etmeliler?

Fakültemiz misyonunda belirtildiği üzere “Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Cumhuriyetin temel ilkelerine ve evrensel etik değerlere bağlı ülkemizin ihtiyaçları ve dünya çapında gelişmeler doğrultusunda, meslek bilinci ve sorumluluğuna sahip, teorik ve pratik eğitimini uygulama sahasına başarı ile aktarabilen, girişimci, üretken yenilikçi, ekip çalışmasında başarılı, ulusal ve uluslararası alanda rekabetçi mühendis ve mimarlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.” Lisansüstü eğitimde ilgili alt disiplinlerde ulusal ve uluslararası kabul gören çalışmalar yaptırmak, bilim ve teknolojiye katkıda bulunabilme standartlarına sahip olabilme hedefinde eğitimde üst seviyelere erişmek de hedeflerimiz arasındadır. Bu hedeflere ulaşabilmek için hizmet vermekteyiz. Fakültemizde, ilimizin kültür timsali Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin ilkelerini ve “Hayat Boyu Öğrenme” felsefesini mesleki beceriler ile birleştiren ülkesine ve milletine hizmet eden mühendisler yetiştireceğiz.

Hocam, Ahi Evran Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bölümlerini tercih edecek öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

İlimizin hem barınma hem de yaşam faaliyetlerindeki kolaylıklar öğrencilerimiz için önemli bir tercih sebebi olabilmektedir. Ayrıca bu yıl öğrenci alımı yapacak bölümlerin genç ve dinamik bir kadroya sahip olması öğrencilerimizin yetişmesi açısından faydalı olacağı kanaatindeyim. Yeni binanın tamamlanmak üzere olması ve laboratuvarların yeni kurulacak olması öğrencilerimiz için avantaj sağlayacaktır.