İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yeni Döneme Hazır

Ülkemizde tercih edilebilirliği yüksek fakültelerden bir tanesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de 2017 – 2018 eğitim-öğretim dönemi için güçlü kadrosu ile yeni öğrencilerini bekliyor. Üniversite tercih dönemi içinde bulunduğumuz şu günlerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile bir görüşme gerçekleştirerek fakülteye ilişkin detaylı bilgiler aldık.

Hocam, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fakültemiz 2000 yılında Hacettepe üniversitesine bağlı olarak açılmış bir fakültedir. 2006 yılında Ahi Evran Üniversitemize devredilerek 2006 yılından sonra üniversitemizde bağımsız olarak devam etmiştir. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz bizim bünyemizde 2009-2010 eğitim-öğretim dönemi itibariyle öğrenci alımına başlamıştır. Şu anda ise 5. dönem mezunlarını vermiş durumda. Fakültemiz üniversitede öğrenci sayısı bakımından ikinci büyük fakültedir. 

Hocam, fakültenin fiziki olanakları hakkında bilgi verir misiniz?

Fakültemizde yaklaşık 2 bin öğrenci bulunmakta ve fiziki olanakları 2 bin üzerinde öğrenciyi de alabilecek durumdadır. 32 adet dersliği bulunan fakültemiz 2 bin 500 ila 2 bin 600 kadar öğrenciyi kaldırabilecek olanaklara sahip. Fiziki durum bakımından fakültemiz diğer fakültelerimize nazaran daha rahat ve imkanları fazla olan fakültedir.

Fakültede kaç bölüm var? Bu bölümlerden hangilerinin şu an öğrencisi var, hangilerine öğrenci almayı planlıyorsunuz?

Fakültemiz, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi ve siyaset bilimi, iktisat, işletme, maliye ve sosyal hizmetler olmak üzere toplam 6 bölümle açılmış. Şu anda öğrencisi olan 4 bölümümüz var. Sosyal Hizmetler ve Maliye Bölümümüz açık ama akademisyen eksikliğinden dolayı öğrenci alamıyoruz. Akademisyen eksikliğimizi giderdikten sonra diğer bölümlere Sosyal Hizmetler ve Maliye Bölümümüzü de ekleyerek tam kadroyla çalışmaya devam edeceğiz.

Sayın Hocam, az önce de bölümlerde akademisyen eksiği olduğunu ifade ettiniz fakat genel olarak akademik personel durumu nedir?  

Şu anda öğrencisi olup da açık bölümlerimizde öğretim üyesi, akademisyen açığımız söz konusu değil. Bazı bölümlerimizde akademisyenler normalin de üzerinde ama biz buna bakmadan yine takviye yapıyoruz. Yeter ki kaliteli akademisyenler bulalım. Diğer öğrencisi olmayan iki bölüme de akademisyen arayışı içindeyiz. Hem Maliye Bölümü hem de Sosyal Hizmetler Bölümü Türkiye’de önem arz eden, mezun olunduğunda kolaylıkla iş bulunabilecek bölümler. Onlar konusunda da çalışma yürütüyoruz. Toplam 60 akademik personelimiz var. Bunlardan 30 tanesi profesör, doçent ve yardımcı doçent, 30 tane de araştırma görevlilerimiz var. Şu anki mevcut bölümlerimizde bu akademisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Ancak daha da takviye yapmamız gerekiyor. 

Şu an üniversite adayları için tercih dönemi, tercih yapacak öğrenciler neden Ahi Evran üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini tercih etmeli?

Bizim fakültemiz kamu alanında kariyer yapmak, uzmanlık yapmak isteyen öğrencilerimiz için önem arz eden bir fakülte. Zira öyle bölümlerimiz var ki oradan mezun olanlar büyükelçi, konsolos, vali, kaymakam çıkacak türden. Kamu yönetimi bölümümüz, uluslararası ilişkiler bölümümüz bu söylediğim meslekleri çıkaran bölümler. Aynı zamanda bakanlıkların kamu kurumlarında çalışacak üst düzey memurluklarına da yine uzmanlık ve uzman yardımcılığı kadrolarına da bu fakültemizden öğrencilerimiz gitmekte. İktisat ve İşletme Bölümlerinde de birçok alanda çalışabilecek öğrenciler mezun etmekteyiz. Ahi Evran Üniversitesi kalite bakımından da gittikçe yükselen bir pozisyonda ve bizim fakültemiz de bu yükselişte yerini almakta. Ben kalitemizin de küçümsenmeyecek durumda olduğunu düşünüyorum. Birçok öğrencimizi çok iyi yerlerde görüyoruz. Yeter ki üniversiteye girdikten sonra biraz çalışsınlar, gayret etsinler.

Hocam, fakültenin sosyal olanakları hakkında ne söylersiniz? 

Kırşehir bağlamında olsun üniversitemiz açısından olsun tabi bazı sosyal ihtiyaçlar açısından eksiklerimiz olabilir. Ancak biz elimizden geleni yapıyoruz. Malumunuz hızlı bir şekilde kampüsümüzde yeni yapılaşmalar var. Önümüzdeki iki üç sene içerisinde öğrencilerin istekleri büyük ölçüde karşılanacak. Ancak sosyal aktiviteler konusunda yine fakültemiz şanslı. Fakültemizde çok sayıda öğrenci topluluğu var. Bunlar hem güz döneminde hem bahar döneminde çok farklı etkinliklere imza atmaktadırlar. Türkiye’de alanında uzmanlaşmış birçok kişiyi üniversitemize getiriyoruz ve fakültedeki öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Öğrencilerimizin normal hayatta karşılaşamayacakları akademisyenleri, iş adamlarını, bilim insanlarını onlarla buluşturmaya çalışıyoruz. Bu da bizim üniversitemizde okuyan öğrencilerin şansı.

Birçok öğrenci için bölümleri itibarı ile okul zamanı staj yapma durumu söz konusu oluyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okuyan öğrencilerin staj durumu hakkında bilgi verir misiniz?

İktisadi ve idari bilimler fakültesinin stajları zorunlu staj değildir. Staj olmadığında mezun olamaz diye bir şart yok ancak biz yine de arzu eden öğrencilerimizi gerek Erasmus kapsamında yurtdışına göndererek orada eğitim almalarını gerekse yurtiçinde de yazları öğrencilerimizi ikili ilişkilerle çeşitli yerlere göndererek onların belirli sürelerde tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz.

Hocam son olarak Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini tercih edecek öğrencilere tavsiyeleriniz neler olur?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin bölümlerini tercih edecek öğrencilerin çekinmeden bir defa Ahi Evran Üniversitesini ve fakültemizi tercih etmelerini arzu ederim. Çünkü diğer birçok üniversitede var olan imkanlar fazlasıyla bizde de var. Önemli olan bu gelen öğrencilerimizin hangi bölüme başlamışlarsa gayret edip okudukları bölümde ön plana çıkmaları yoksa bu fakülteden mezun olan öğrencilerin mesleki açıdan önleri her zaman açık diye düşünüyorum.