“Kurumsal Dış Değerlendirme Hazırlık Toplantısı” Rektör Karakaya Başkanlığında Yapıldı

Üniversitemiz Kalite Yönetim Koordinatörlüğü tarafından “Kurumsal Dış Değerlendirme Hazırlık Toplantısı” yapıldı. 28 Temmuz 2017 tarihinde Yunus Emre Toplantı Salonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kalite Yönetim Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil, Kalite Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Hüseyin Şimşek ve Ekrem Öztürk ile kalite komisyon üyeleri katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, kalite bilincinin üniversitemizin tercih edilebilirliğini arttıracağını ifade ederek bu anlayış ile yol haritasını belirleyeceklerini söyledi. Rektör Karakaya, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından yürütülen Kurumsal Dış Değerlendirme Programına 2017 yılı için dahil edildiklerini, yükseköğretimde kalite sürecinin 20 Eylül 2015 tarihinde Yükseköğretim Kurumlarında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmenliği kapsamında başladığını belirtti. Kalite güvencesi alanında ilk uygulamaların Yükseköğretimde Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu (YÖDEK) kurularak başlatıldığını dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, yönetmelik kapsamında Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (ADEK) oluşturularak tüm yükseköğretim kurumlarına her yıl ADEK raporu hazırlama ve YÖK’e gönderme zorunluluğu getirildiğini söyledi. Kurumsal Dış Değerlendirme esasları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Bu süreç ile birlikte yaptıklarımızla kalitemizi tescil edeceğiz.” dedi.

 

Rektör Karakaya’nın konuşmasının ardından Kalite Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt kısa bir konuşma yaptı. Kurt konuşmasında, gelinen süreçte kalite çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ve tüm çalışanların kalite süreci konusunda eğitime tabi tutulduğunu dile getirdi.  

Kalite Koordinatör Yardımcısı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Şimşek de toplantıda bir sunum gerçekleştirerek Kurumsal Dış Değerlendirmenin yürütülme sürecine değindi. Kurumsal Dış Değerlendirme ilkeleri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Hüseyin Şimşek, bu ilkeler arasında kurumun misyonu ve hedeflerinin, kurumun yönetişim süreçleri ve faaliyetlerinin, kalite güvencesi süreçleri ile iç değerlendirme süreçlerinin ve kurumun sürekli iyileştirme planlarının yer aldığını belirtti. Kalite Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Şimşek Ek-2 Kurum Değerlendirme Formu hakkında da bilgiler aktararak bu formun kurumun dış değerlendirme ölçütlerine uygunluğunun belirlenmesi amacıyla hazırlandığını ifade etti. Kurum dış değerlendirme ölçütleri arasında kurum hakkında bilgiler, kalite güvence sistemi, eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, yönetim sistemi olduğunu söyleyen Şimşek, bunlarında kendi içlerinde alt başlıklarda içeriklerinin açıklandığını vurguladı.  

Toplantıda son olarak Kalite Koordinatör Yardımcısı Ekrem Öztürk bir konuşma yaptı. Öztürk, kurum ziyaretleri esnasında gerçekleşecek faaliyetlere değinerek Dış Değerlendirme Programının yıllık takvimine göre Ekim ve Kasım aylarında ziyaretler yapılacağını belirtti. Sürecin saha ziyaretlerine başlanmadan 2 ya da 3 hafta öncesinde bir günlük ön saha ziyareti yapılmasıyla gerçekleşeceğini dile getiren Öztürk, kurum ziyaretlerinin değerlendirme ekibi açısından belli amaçları olduğunu vurguladı. Ekrem Öztürk, bu amaçlar arasında kurumun güçlü ve gelişmeye açık yanlarının belirlenmesine yardımcı olmak, dış değerlendirme süreci kapsamında kurum tarafından hazırlanan belge ve bilgileri incelemek ve fiziksel olanakları yerinde görmek olduğunu dile getirerek kurum ziyaretleri çerçevesinde gün gün yapılacak faaliyetleri anlattı.