Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt Pilot Üniversite Sürecini ve Gelinen Aşamaları Değerlendirdi

Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında pilot seçilmesinin ardından çalışmalar yoğun olarak devam ediyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar ve projeler hakkında bilgi veren Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, pilot üniversite projelerinin üniversitemiz ve ilimiz açısından önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kurt: “Bölgemizdeki öncelikli alanları belirleyerek çözüm önerilerini içeren proje teklifinde bulunduk”

Pilot üniversite seçilme sürecinin uzun soluklu ön çalışmalar içerdiğini belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, bu çalışmalar için bir ekip kurulduğunu dile getirdi. Pilot üniversite seçilme haberini, ilk kez Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat duyurmasının ardından faaliyetlere başladıklarını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Kurt, kurulan ekiple gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında ekiple birlikte yoğun toplantılar yaptıklarını vurgulayan Kurt, “Üniversite olarak biz; ‘Bölgenin ekonomik ve sosyal olarak kalkınmasına ne katkımız olabilir, bölgede öncelikli alanlar nelerdir, bölgenin problemleri nelerdir?’ gibi sorularla proje aşamasını araştırarak geçirdik.” dedi. Ekiple birlikte ilimiz için yapılacak projeleri detaylandırıp bir kitapçık haline getirerek YÖK’e sunduklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Kurt, YÖK’te yapılan bir dizi toplantının ardından hazırlanan 7 projenin kabul edildiğini dile getirdi.

Kurt: “Kırşehir’in zengin jeotermal suyundan faydalanacağız”

Pilot üniversite seçilmede en etkili iki projenin tarım ve jeotermal olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kurt, projelere jeotermal alanla başlayarak Kırşehir’in zengin jeotermal suyundan faydalanacaklarını belirti. İlk projelerinin “Jeotermal Sera” ve “Klasik Sera” olduğunu söyleyen Kurt, proje kapsamında ilk olarak jeotermal kuyu açarak suyun seraya nakledilmesi işleminin yapılması gerektiğini dile getirdi. Klasik seracılığın da Kırşehir’de yapılmasına başlanması için çalışacaklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Kurt, İç Anadolu Bölgesinin en büyük sorunlarından birinin tarım alanlarının nadasa bırakılması olduğunu söyledi.

Kurt: “Tarım alanlarını nadasa bırakmak yerine daha verimli ve üreticiye getirisi daha yüksek ürünlerin ekilmesi gerekmektedir”

Prof. Dr. Mustafa Kurt, şunları söyledi: “Tarım alanlarını nadasa bırakılmak yerine daha verimli ve üreticiye ekonomik getirisi daha yüksek toprak ve iklim yapısına uygun ürünlerin ekilmesinin hem ilimizin hem de Kırşehir halkının kalkınmasında etkili olacağını düşünüyoruz. Hayvancılığın yoğun olduğu Kırşehir’de ekimi yapılacak yem bitkileri ile de ilimizin kalkınmasına katkı sağlamış olacağız.” Jeotermal alanda Tıp Fakültesi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulundaki öğretim elemanları araştırmalar yaparak hastaların jeotermal su ile tedavi edildiği JEOKAREM isimli araştırma merkezi kuracaklarını ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt, bu alanda da çalışmalarına yoğun bir biçimde devam ettiklerini vurguladı.

Kurt: “Kaman Cevizi ile ilgili özel çalışmalar yapıyoruz”

Kırşehir’in Kaman ilçesinden adını alan Kaman Cevizi ile ilgili projelere de değinen Kurt, meşhur olduğu bilinen Kaman Cevizinden istenilen verimin alınamadığını söyleyerek bu konu hakkında da çalışmalar yaptıklarını belirtti. Verimsizliğin kaynağının araştırılarak bölgenin toprak yapısı, iklim durumu gibi etkenlerin sebebiyet verdiği konuları inceleyeceklerini dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kurt, bu projeyle ceviz üreticisinin kayıplarının önleneceğini belirtti.

Gerçekleştirecekleri projelerin son durumları hakkında kısa bir bilgi veren Kurt, projelerin 2017 yılı için hazırlanan acil eylem planına hazır hale getirildiğini söyleyerek Kalkınma Bakanlığından projeler için ayrılan ödeneğin gelmesi halinde projelere başlanacağını söyledi. Projelerin 5 yıllık bir süre için hazırlandığını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kurt, bu konuda projelerden kısa sürede bir sonuç beklemenin gerçekçi olmayacağını söyledi.

Ahi Evran Üniversitesinin pilot üniversite seçilme sürecinin her aşamasını kamuoyu ile paylaştıklarını da vurgulayan Kurt, projelerde gelinen her aşamayı da paylaşmaya devam edeceklerini belirtti. Bu süreçte aynı zamanda ilimizin sivil toplum kuruluşları ile sürekli iletişim halinde olduklarını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kurt, “Hem sivil toplum kuruluşları hem kamu kurumları hem de özel kuruluşlar ile birlikte çalışacağız, çünkü mevzuat olarak bazı işleri yapabilmemiz için bir kısım kamu kuruluşları ile işbirliği yapmak zorundayız.” dedi. Bu projelerle birlikte Kırşehir’de hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak kalkınmaya katkı sağlayacaklarını dile getiren Kurt, bu konuda tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliğini ve projelerle ilgili gerekli bilgilendirmeyi yapacaklarını belirtti.

VİDEO HABERE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ...