30. Ahilik Haftası Kutlama Programı Kapsamında Üniversitemizde Konferans Düzenlendi

Üniversitemizde 30. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında bir konferans düzenlendi. 20 Eylül 2017 tarihinde Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Platformu Genel Başkanı Mustafa Şen konuşmacı olarak katıldı. Konferans Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Genel Sekreter Doç. Dr. Rüştü Yeşil, akademik ve idari personel ile öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi.

Rektör Karakaya: “İstiyoruz ki Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Anlayışının Kaynağı Olsun”

Konferansın açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahilik kültürünün önemine değindi. Ahiliğin medeniyet olarak yaşandığını belirten Rektör Karakaya, Ahilik kültürünün kaynağının ortaya çıkartılması gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda üniversite olarak Ekim ayında Ahilik Sempozyumu gerçekleştireceklerini söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “İstiyoruz ki Ahi Evran Üniversitesi Ahilik anlayışının kaynağı olsun.” dedi. 5 – 7 Ekim 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek Ahilik Sempozyumuna titizlikle hazırlandıklarını belirten Rektör Karakaya, ilk mahsulleri bu sempozyum ile alacaklarını ifade etti. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Ahilik Türkiye’ye değil büyük bir coğrafyaya aittir. Ahilik, sınırlarla ayrılmış olsa da gönül coğrafyası çok geniş alanın ortak değeridir. Ortaklaşa kullanabileceğimiz değerlere ihtiyacımız olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bizler istiyoruz ki bu değerleri ortaya çıkaralım, kullanıma sunalım. İnşallah biz bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” Ahiliğin bir hayat anlayışı olduğunu ve kaynağının insan olduğunu vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, insan yetiştirmede etkili olan bir anlayış olduğunu söyleyerek Ahilik Kültürünü anlamaya ve anlatmaya çalışacaklarını belirtti.

Şen: “Günümüzde Ahilik Yapısı Çok Gerekli”

Rektör Karakaya’nın konuşmasının ardından Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Platformu Genel Başkanı Mustafa Şen Ahilik Kültürü üzerine bir konuşma yaptı. Şen, konuşmasında Ahiliğin birçok yönü olduğunu belirterek özellikle askeri ve stratejik yönü üzerinde durdu. Ahilerin esnaflık mesleklerinin yanı sıra yeri geldiğinde askerlik ve polislik yaptıklarını dile getiren Mustafa Şen, “Ahiliğin yaşandığı dönemlerde bölgenin neye ihtiyacı varsa Ahiler o görevde oldular, valiye ihtiyaç varsa vali, askere ihtiyaç varsa asker oldular.” dedi. Günümüzde Ahilik yapısının gerekliliğine vurgu yapan Şen, Ahiliğin dirlik ve düzenin sağlanmasında önemli etkileri olduğunu söyledi.

Konferansın sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya tarafından Başbakan Başdanışmanı ve Cihannüma Dayanışma ve İş Birliği Platformu Genel Başkanı Mustafa Şen’e günün anısına armağan verildi.