Üniversitemiz Tarafından Gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu Sona Erdi

Üniversitemiz tarafından “13. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri” temasıyla gerçekleştirilen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu sona erdi. 6 Ekim 2017 tarihindeki kapanış oturumunun ardından 7 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen kültür gezisi ile son bulan sempozyuma ulusal ve uluslararası alandan çok sayıda bilim insanı katkı sağladı.

Gökbel: “Bundan Sonraki Yıllarda Da Ahilik Sempozyumları Düzenleyeceğiz”

Sempozyumun ardından bir değerlendirme yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel sayısal verilere ilişkin bilgi aktardı. Gökbel, 3 gün süren ve 3 farklı salonda 21 oturumla gerçekleştirilen sempozyumda 71 bildiri sunulduğunu ifade ederek ileriye dönük projelerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bu yıl üniversitemiz tarafından Ahilik Sempozyumunun ilkinin düzenlendiğini vurgulayan Gökbel, şunları söyledi: “Bu yılki Ahilik Sempozyumunun konusu ‘13. Yüzyıla Kadar Türk ve İslam Dünyasında Ahiliğin Temelleri’ydi. Aslında biz önümüzdeki yıl ‘Osmanlı Devletinde Ahilik’ konusunu işlemeyi planlıyorduk. Fakat sempozyuma katılan bilim insanlarımız bu başlığın çok geniş olduğunu ve derinlemesine incelenemeyeceğini belirttiler. Biz de konuyu ikiye bölerek sempozyum temalarını ‘13. Yüzyıl Osmanlı Devletinde Ahilik’ ve ‘14. ve 15. Yüzyıllarda Osmanlı Devletinde Ahilik’ olarak belirledik.” 

Gökbel: “Sempozyumda Sunulan Bildiriler Kitap Haline Getirilecek”

Sempozyumu yapmalarındaki amaca da değinen Prof. Dr. Ahmet Gökbel, bu sempozyumlarla birlikte Ahilikle ilgili temel kaynak oluşturmak istediklerini söyledi. Üniversite olarak sempozyumu Ahilik Haftası içinde yapmayı planladıklarını ifade eden Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, tarih değişikliği ile ilgili olarak şöyle konuştu: “Sempozyumu planlarken Ahilik Haftası içinde gerçekleştirmeyi düşünmüştük. Fakat o tarihlerde üniversitemiz yeni akademik yılın başlayacak olması ve öğrencilerimizin ilimizde bulunmaması nedeniyle sempozyumu ekim ayının ilk haftasında yapmaya karar verdik. Sempozyumu bu haftaya aldığımız için memnunuz, çünkü öğrencilerimiz ve akademik personelimiz kendi branşları ile yakınlığı çerçevesinde sempozyuma katılma ve bilim insanlarımızı dinleme fırsatı buldular.”  

Oturumların ardından düzenlenen kültür gezisine de konuşmasında yer veren Gökbel, Kırşehir’e birçok açıdan büyük etkileri olmuş Ahi Evran-ı Veli, Aşık Paşa, Cacabey, Ahmedi Gülşehri ve Yunus Emre gibi tarihi kişilerin türbelerinin katılımcılara gezdirildiğini ve onlar hakkında bilgiler verildiğini söyledi. Sempozyuma katılan çok sayıda yabancı uyruklu bilim insanına tarihi mekanların ve kişilerin tanıtımı yapılarak ilimiz için önemine değinildiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Yunus Emre’nin Kırşehir ile olan bağlantısına da bu geziler çerçevesinde yer verdiklerini söyledi. “Yunus Emre’yi Kırşehir’den ayrı düşünemeyiz.” diyen Gökbel, sempozyumun verimli geçtiğini ve bildirilerin gerekli düzenlemelerin ardından kitap haline getirileceğini söyledi.