Kalite Süreci Yönetimi Gözden Geçirme Toplantısı Yapıldı

Üniversitemizde devam eden kalite sürecinde akademik ve idari birimlerin geldiği aşamaları görmek ve bir değerlendirme yapmak üzere Kalite Yönetim Koordinatörlüğü tarafından Yönetimi Gözden Geçirme Toplantısı düzenlendi. 19 Ekim 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda iki bölüm halinde gerçekleşen toplantının ilk bölümünde üniversitemizin akademik birimleri, ikinci bölümünde ise idari birimleri süreç kapsamında gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin sunum yaptılar. Toplantıya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, Türkiye Kalite Derneği Kalite Danışmanı Taner Çavdar, birim yöneticileri ile akademik ve idari personelden oluşan kalite temsilcileri katıldı.

Yönetimi Gözden Geçirme Toplantısında Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, kalite sürecinden geçen üniversitemizde iç tetkik sonrası hazırlanan genel raporların değerlendirmesini yaptı. Kurt, iç tetkik çalışmasına katılan akademik ve idari personele teşekkür ederek kalite sisteminin üniversitemiz için önemine değindi. Kalite çalışmalarının başladığı günden bu yana güzel yerlere gelindiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kurt, kalite sürecinin devamıyla birlikte üniversitemizin daha da iyi yerlere geleceğine inandığını dile getirdi.

Rektör Karakaya: “Diğer Kurumlara Örnek Olmalıyız”

Prof. Dr. Mustafa Kurt’un konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaparak kalite sürecinde bu aşamaya gelindiği için heyecanlı olduğunu ifade etti. Kalite sürecine başlarken belirsizliğe yolculuk ediliyormuş gibi hissedildiğini vurgulayan Rektör Karakaya, bu aşamadan sonra kalite adına umutlu olduğunu belirterek bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu devrin kalite devri olduğunu söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Biz eğer topluma değer üreteceksek bunu kaliteli yapmak zorundayız, çünkü kalitesi olmayan şeyin değeri olmaz.” dedi. İnsan yetiştiren bir kurum olan üniversitenin “şansa bırakma” düşünce tarzında olmaması gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya, bu anlamda akademisyenlerin stratejilere dayanarak ve bilimsel planlamalar yaparak çalışmaları gerektiğini söyledi. Kalite çalışmalarıyla bu düşünceyi benimseyip diğer kurumlara örnek olunmasının önemine değinen Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu anlamda akademisyenlerin bilim üretmek için strateji geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Rektör Karakaya konuşmasına şöyle devam etti: “Öğretim üyeleri strateji geliştirebilir çünkü onlar bilgi üretiyorlar. Ürettikleri bilgiden bir strateji ortaya koyabilmeli. Çünkü akademisyenin böyle bir gayret ve amacı, geleceğe dönük bir öngörüsü yoksa yaptığı işin farkında değil demektir. Bu da bilim insanı, akademisyen tanımına uymaz.”

Kalite sürecinin yorucu bir süreç olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu süreci ülkemize karşı bir borç olarak düşünerek devam ettiklerini dile getirdi. Üniversitenin isminin Ahi Evran-ı Veli’den geldiğini sözlerine ekleyen Rektör Karakaya, bir çalışma yaparken Ahi Evran-ı Veli’nin öğretisi ile yapmak gerektiğini söyledi. Bu öğretinin “Pabucu dama atma kalitesinde” bir anlayış olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, üniversite olarak sahip olduğumuz değerlerin kalite değerleri olduğunu belirtti. Esnaf hareketi olarak belirtilen Ahiliğin bugün öne çıkan en anlamlı tarafının “Ahilikte kalitenin mükemmelliği” olduğunu ifade eden Rektör Karakaya, bu sistemin mekanik bir sistem olmadığını gönüle işleyen hayati bir sistem olduğunu söyledi. Türkiye Kalite Derneği (KALDER) ile yürütülen kalite çalışmalarının biraz ilerisindeki anlayışı da Ahi Evran Üniversitesinde gerçekleştirmeleri gerekeceğini dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Her akademisyenimiz kendi vicdanında birer Ahi olarak yeri geldiğinde öğrencinin tezinde yeri geldiğinde de ödevinde, yüksek lisans, doktora çalışmalarında kalitede pabuçları dama atarak ‘Bu iş olmamış bilime uygun değil’ diye karar verebilmeli.” dedi. 

Rektör Karakaya: “Ahilik Bir Kalite Hareketidir”

Kalite sürecinin mükemmellik süreci olduğunu, sosyal hayatı oluşturan nüvelerin(çekirdek) bir alışkanlığa bir kültüre dönme hamlesi olduğunu vurgulayan Rektör Karakaya, bir defalık bir iş, bir defalık bir prosedürün hiçbir zaman olmayacağını söyledi. Asıl kalite çalışmalarının bu süreçten sonra başladığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, 5 Kasım 2017 tarihinde yapılacak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Dış Değerlendirmesine hazır olunması gerektiğini dile getirdi. Kalite işini her ne kadar yönetim kadrosunun yürüttüğü görülse de bu işin mutfağında bölümler ve birimlerin olduğunu söyleyen Rektör Karakaya, bölümlerdeki çalışmaların yakından takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasında akademisyenlere seslenerek bundan sonraki süreçte derslere kalite anlayışıyla devam etmelerini önerdi. Üniversiteyi bir fabrikaya benzeten Rektör Karakaya, bu fabrikanın ürününün eğitilmiş insan olduğunu vurgulayarak akademisyenlere bu ürünlerin dönüşüme uğradığı yerin sınıflar olduğunu söyledi. Yönetim olarak her zaman çalışanlarının yanında olduğunu belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, amaçlarının kalite ve yetişmiş insan olduğunu dile getirdi.

Toplantının öğleden sonraki ikinci bölümünde de üniversitemizin idari birimlerine seslenen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahiliğin bir kalite hareketi olduğunu vurgulayarak temelinin de insandaki kalite olduğunu söyledi. Değerlere sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya, “Ne olduğumuzun ve neyi temsil ettiğimizin farkında olmalıyız.” dedi. YÖK Dış Değerlendirmesinin sonunda akredite olmuş bir üniversite olacağımızı söyleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Kalitenin öncüsü ve bölgenin yıldızı olmak için çalışacağız.” dedi. Konuşmasının sonunda YÖK Dış Değerlendirmesinin ilk kez gerçekleşeceğini belirten Rektör Karakaya, tüm kalite sorumlularına çalışmalarında başarılar diledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Türkiye Kalite Derneği Kalite Danışmanı Taner Çavdar söz alarak iç tetkik sonucunda hazırlanan raporları değerlendirdi. Süreç hakkında dipnotlar da veren Çavdar, üniversitemizin YÖK Dış Değerlendirmesinden geçmesi için yapılması gerekli prosedürden söz etti.