Türkiye’de Bilgi Üretimi ve Bilim Politikaları Uluslararası Sempozyumu Başladı

Üniversitemiz ile Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi işbirliğinde düzenlenen ve üç gün sürecek olan Türkiye’de Bilgi Üretimi ve Bilim Politikaları Uluslararası Sempozyumu açılış programı ile başladı. 15 Kasım 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen açılışa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, il yöneticileri, bilim insanları ve öğrenciler katıldı.

 

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Beyhan: “Ülkemizde Geniş Bir Üniversite Potansiyeli Var” 

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyumda ilk olarak Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan söz alarak bir konuşma yaptı. Açılışı yapılan Türkiye’de Bilgi Üretimi ve Bilim Politikaları Uluslararası Sempozyumunun 2017 yılında gerçekleştirilen üçüncü etkinlik olduğunu belirten Beyhan,  bundan önce gerçekleştirilen etkinlikler hakkında da bilgi verdi. Ülkemizde geniş bir üniversite potansiyeli olduğunu belirten Beyhan, ülkemizin bu tür bilimsel aktivitelere ihtiyacı olduğunu ifade etti. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023 yılı için ülkemizde birçok planlama ve çalışma yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, bu kapsamda akademisyenlere de büyük görev düştüğünü söyledi. Şimdiye kadar gerçekleştirdikleri sempozyumlarla bilim dünyasına ve ülkemize kattıkları değerlerin muhasebesini yaptıklarını dile getiren Beyhan, bu kapsamda ülkemizin geldiği konumu değerlendirerek daha fazla bilgi üretmeye ihtiyacımız olduğunu vurguladı.

 

TÜBA Başkanı Acar: “Eğitim Alanında Kalite Artmalı” 

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın konuşmasının ardından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar bir konuşma yaptı. Ülkemizin ihtiyacı olan bilimsel çalışmalar ve eğitim sistemi üzerine değerlendirmelerde bulunan Acar, bilginin arttırılması ve üretilmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığının birçok yatırım yaptığını belirterek nicel anlamda bakıldığında ülkemizde bilim alanında büyümenin sağlandığını söyledi. Eğitim alanında kalitenin artmasının ihmal edilemez bir gerçek olduğunu dile getiren TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sistemde yapılan yeniliklerle ülkemizin daha iyi yerlere geleceğine inandığını ifade etti.

Rektör Karakaya: “Türkiye’de Bilgi Üretimi Ekonomik Büyüme ve Uluslararası İlişkiler Kadar Önemlidir”

Açılış töreninde son olarak Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Başta Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan olmak üzere sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Rektör Karakaya, Türkiye’de bilgi üretimi konusu üzerine kısa bir değerlendirme yaptı. Türkiye’de bilgi üretimi ve bilim politikaları konusunun ülkemizin ekonomik büyümesi ve uluslararası ilişkileri kadar önemli olduğuna inandığını belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bir ülkenin hedeflerinin bilimsel verilere dayanması gerektiğini vurguladı. Rektör Karakaya, “Bu yüzden ülkemizin bilim politikaları sürekli gündemimizde olmalı ve üzerinde tartışıyor olmalıyız. Bu konu başlığı altında bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın da ayrıca mutluluğunu taşımaktayım.” dedi.

Rektör Karakaya: “Bilimsel Bilgi Üretim Evreleri Olan Lisansüstü Çalışmaların Kalitesini Artırmak Zorundayız”

Ülkemizde bilgi üretimi konusuna nitelik ve değer üretme yönünden bakıldığında sonuçların istenildiği gibi olmadığını vurgulayan Rektör Karakaya, bu anlamda dünya ülkeleri ile aramızda bir fark olduğunu belirtti. Bilginin sadece teknoloji için üretilmediğini dile getiren Rektör Karakaya, ülke olarak sosyal değişimlerin etkisini yönlendirecek bilimsel bilgi düzeyimizin de yüksek olmadığını vurguladı. Rektör Karakaya şunları söyledi: “Ülkemiz bilim insanları tarafından ortaya konulan bir sosyal teori, toplum tarafından takip edilerek dönüşüm yaşanacak ortamlara henüz ulaşamamıştır. Bu sonuçları doğuran süreçler yanlış kurgulanmış eğitim politikalarından kaynaklanmaktadır. Evrensel tanımı gereği bilgi üretim merkezleri olan üniversitelerin evrensel tanımlarına göre konumlanamamış olması, bilgi üretimi konusundaki temel problemlerden birini teşkil etmektedir. Bilimsel bilgi üretim evreleri olan lisansüstü çalışmaların kalitesini artırmak zorundayız.”

 

Rektör Karakaya: “Özgün ve Özgür Düşüncenin Savunulduğu Çalışmalara Ülkemizin İhtiyacı Var”

Ülkemizde yapılan lisansüstü tezlerin toplumun gerçek problemlerine çare olacak şekilde yönlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya, bilimsel bilginin inşasını gerçekleştiren eğitim süreçlerinin ve bunların ilkokuldan üniversiteye kadar olan her aşamasının hak ettiği değeri alarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Rektör Karakaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özgün ve özgür düşüncenin savunulduğu çalışmalara ülkemizin ihtiyacı olduğu kanaatindeyim. Umuyorum ve inanıyorum ki bu tür sempozyumlar bu özgün düşüncenin ortaya çıkmasını sağlayacak önemli çalışmalar olacaktır.” Katılımcılara, sempozyuma sağlayacakları katkı nedeniyle teşekkür eden Prof. Dr. Vatan Karakaya verimli bir sempozyum geçirmeleri dileğinde bulundu.

 

Açılış konuşmalarının ardından Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın başkanlığını yaptığı ilk oturuma geçildi. İlk oturumda Prof. Dr. Hamza Yılmaz “İnsan Potansiyelimiz ve Bilim Politikalarımız”, Prof. Dr. Vatan Karakaya “Matematik Öğretimi ve Bilimsel Düşünce İlişkisi”, Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu “Türkiye’de Hukuk Eğitimi”, Prof. Dr. Muzaffer Şeker “Türkiye’de Sağlık Alanındaki Bilimsel Faaliyetlerin Değerlendirilmesi”, Prof. Dr. Hasan Onat “Din Alanında Bilgi ve Din – Bilim İlişkisi”, Doç. Dr. Burak Tangör “Kuram ve Siyasa Arasındaki İlişki: Siyasa Bağıntılı Kuramsal Çalışmaların Arttırılmasına Yönelik Öneriler” konulu bildirilerini sundular.