Rektör Karakaya Öğrencileri Dinliyor

İnsanı önemseyen ve öğrencilerinin daha kaliteli bir eğitim alarak yollarına devam etmelerini amaçlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına yeni kayıt yaptıran öğrencilerle bir araya geldi. 7 Aralık 2017 tarihinde Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Rektör Karakaya ile birlikte Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Genel Sekreter Mehmet Zeki Küçük, müdürler ve öğrenciler katıldı.

Yeni kayıt yaptıran öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği söyleşi Öğrenci Konseyi Başkanı Emrehan Yücel’in Rektör Karakaya’ya öğrenciler adına sorduğu soru ile başladı. Yücel, Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Matematik ders kitaplarının editörlüğünü yaptığını aynı zamanda yüksek lisans ve doktora öğrencisi yetiştiren bir rektör olarak önemli işlere imza attığını belirterek bu yönüyle Prof. Dr. Vatan Karakaya’yı dinlemek istediklerini söyledi. Üniversiteleri iyi tanımak gerektiğini ifade eden Rektör Karakaya, üniversitelerin özünün araştırma yapmak, bilim üretmek, ürettiği bilgiyle insanlığa fayda vermek olduğunu anlattı. 23 yıldır emek verdiği ve uzmanlaştığı alanın matematik ve matematiğin felsefesine dair olduğunu ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, rektörlük görevinin atamayla gerçekleştiğini, akademinin ise kişinin emeği ve öz yeterliliği olduğunu sözlerine ekledi. Rektör Karakaya açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Ben geceleri de çalışıyorum. Çünkü ilmin sonu yok. Her durumda bir adım yol almak zorundayız. Dünya yarışı bu şekilde sağlanıyor. Gelişmiş ve öne çıkan ülkelerin ihmal etmedikleri yer tam da burasıdır. Emek vererek emeğinin karşılığı olan bilgiyi üretip bazen bunu pozitivist yaklaşımla teknoloji sayesinde üstünlüğe kavuşturan bazen de felsefe ile toplumları kasıp kavuran sosyal akımlara imkan hazırlayan işlerin tümü hep buralardan çıkar.”

Rektör Karakaya: “Değişim Temeli Bilgidir ve Bilginin de İyi İnşa Edilmiş Olması Gerekir”

Çok sayıda doktora yüksek lisans öğrencisi ile çalışmasının yanı sıra 6 yılda 55’e yakın indeks yayın yaptığını ve bu çalışmalar sırasında rektörlük görevi içerisinde de bu çalışmaların bir kısmına devam ettiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, bütün bunların topluma verilen bir değer olduğunu ifade etti. İköğretim kitaplarını çok önemsediğini anlatan Rektör Karakaya, “Değişimin temeli bilgidir ve bilginin de iyi inşa edilmiş olması gerekiyor.” dedi. Bu nedenle ilköğretim kitaplarına destek verdiğini, öğretmenlerle görüştüğünü belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Matematik, hayatın ilişkini anlamaktır. Düşünmeyi öğrenmektir. Öyleyse bunu kitaplara yansıtmamız lazım. Bu kitaplar hazırlandığında inşallah çocuklarımıza düşünmeyi öğretir.”

Matematiğin Felsefesini Yazan Adam  

Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın “Matematiğin Felsefesini Yazan Adam” olarak da tanımlandığını söyleyen öğrenci temsilcisi Rektör Karakaya’ya çalışma prensibinin nasıl geliştiğini sorarak söyleşiye devam etti. Prof. Dr. Vatan Karakaya, matematiğin felsefesini matematikçilerin yazdığını anlattı. Bilim felsefesini herkesin yapabildiğini, matematik felsefesini ise yalnızca matematikçilerin yapabildiğini vurgulayan Rektör Karakaya, felsefe yapabilmek için o şeyi tanımak gerektiğini açıkladı. Ortaokul öğrenciliğinden bu yana çalışmayı çok sevdiğini anlatan Prof. Dr. Vatan Karakaya açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Hayal kurmayı seviyorum ve hayallerime kavuşmak için de çalışmak zorunda hissediyorum. Çalışmadığım zaman umut etme hakkını kendimde bulamıyorum. Akademisyenlik benim müktesabatım, göz nurum, emeğim. Onu bir yere bırakamam ama onun yanı sıra 22 bin öğrencisi, 1400 personeli olan bir üniversitenin sorumluluğu var. Gecelerden çalmadıkça ülkemizde henüz günü değerlendiremiyoruz.”

Klasik Üniversite Anlayışının Değiştiği Bir Üniversite

Gelen soruları cevaplamasının ardından öğrencilere seslenen Prof. Dr. Vatan Karakaya, yeni kayıt yaptıran öğrencilere bulundukları okulların öneminden bahsetti. Rektör Karakaya, ülkemizin aktif, ara insan gücü denilen kavramı karşılayacak, bilgisini teorik özellikle de pratiğe taşıyacak bir meslek grubuna yeterlik hazırlayan birimlerin yüksekokullar ve meslek yüksekokulları olduğunu söyledi. Öğrencilerin gurur duyacakları bir üniversitede eğitim gördüklerini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya, Ahi Evran Üniversitesinin kendi bölgesinde üniversitelere ait olan tanımı ile güzel işlere imza atan bir üniversite olduğunu vurguladı. Bütün bu çalışmaların gençlere umut olmasını istediklerini ifade eden ve bu umuda ihtiyacımız olduğunu anlatan Rektör Karakaya, öğrencilere klasik üniversite anlayışının değiştiği bir üniversitede bulunduklarını söyledi.

Ahi Evran Üniversitesi Türkiye Yükseköğretiminin Yönünü Değiştiriyor 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ‘nun üniversitemize verdiği pilot üniversite süreci ile ilgili olarak öğrencilere açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya, Türkiye yükseköğretiminde bir tarz ve alışkanlık değiştiren ve Türkiye yükseköğretiminin değişimine öncülük eden bir üniversite olduğumuzu anlattı. Pilot üniversite projesi ile üniversitelerin içine doğdukları şehrin ve bölgenin değerlerini alarak bilimsel yaklaşımla farklılaştırıp onu markalaştırarak değere dönüştüreceğini vurgulayan Rektör Karakaya, diğer taraftan da bölgesel kalkınmaya vesile olunacağını belirtti. Sosyal hayatın bunu gerektirdiğini ve bu bütünlüğün korunması için çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğrenciliğiniz sırasında sarf ettiğiniz emek mezun olduğunuzda toplumda bir değer oluşturmalı. Sosyal hayatın mantığından şaşmamak lazım. Öğrencilerin üzerinde uzun yıllardır çalışmadan başarılı olma psikolojisi var. Bugünden sonra sizlerden en büyük isteğim bu atalet zincirini kırmanız. Çalışmadan başarılı olmanın tanımı yok. Yarına dair umudunuz varsa bugün yoruluyor olmanız gerekiyor.”

Rektör Karakaya: “Hayali Akımlara Kapılmadan Yaşadığınız Yerin Kıymetini Bilin” 

Ahi Evran Üniversitesinin birçok alanda kendini geliştirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, 2,5 yıl gibi bir sürede fiziki ihtiyaçların yaklaşık olarak yüzde 60-70 oranında tamamlandığını, birkaç ay içerisinde bu oranın yüzde yüz olacağını anlattı. Meslek yüksekokullarındaki öğrencilerin eğitim sistemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Rektör Karakaya, sektörün ihtiyacı olan kalifiye ara eleman ihtiyacının giderilmesi için YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığının ciddi bir çalışma içerisinde olduğunu sözlerine ekledi. Öğrencilerin eğitim gördükleri iki yıl içerisinde uzmanlaşacakları alanla ilgil olarak kendilerini sorgulamasını isteyen Prof. Dr. Vatan Karakaya, öğrencilere muhatap sektörleri araştırmaları ve ziyaret etmeleri yönünde tavsiyelerde bulundu. Türkiye’de özel sektörün hızla geliştiğini belirten Prof. Dr. Vatan Karakaya sözlerine şöyle devam etti: “6.1 oranında hızla büyüyen bir ülkeyiz. Ayrıca dünyada tutarlı büyüyen ülkelerden biriyiz. Bununla birlikte sürekli olarak insana ihtiyaç duyacağız. Kendinizi yarın için bir umuda bağlayın. Daha adı konmuş işler yapmalıyız. Ülkenin en çok ihtiyaç hissettiği kitle sizlersiniz. Hayali akımlara kapılmadan yaşadığınız yerin kıymetini bilin. Anadolu medeniyetini tanıyın.”

Prof. Dr. Vatan Karakaya: “Bilgi, Yeryüzüne İnmiş En Kıymetli Değerdir”

Öğrencilere gelecekle ilgili tavsiyelerde bulunan Rektör Karakaya, sosyal medyanın esir eden tarafından uzak durulması gerektiğini vurguladı. Sosyal medyayı içeriğinde sıfıra yakın bilgi barındıran ve dedikodu döngüsüyle insanın zamanını çalan en büyük hırsız olarak tanımlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Bulunduğumuz yerin en çok okumuşları bizleriz.” dedi. Okumak ve eğitilmek bir nitelikse diğerlerinden farklı durulması gerektiğinin özellikle altını çizen Rektör Karakaya tavsiyelerine şu şekilde devam etti: “Sosyal medyanın esiri olmuş, yönetilen, hakikati olmayan bir bilgi birikimi ile sabahtan akşama kadar gününüzü harcıyorsanız bilin ki bir işveren kapısına gittiğinizde geri dönmek zorunda kalırsınız. İşverenler sizin derslerinize, sahadaki başarılarınıza ve yeterliliklerinize bakacak. Bilgi çok kıymetlidir ve emek verilmeden kazanılsaydı bir kıymeti kalmazdı. Eğitiliyor olmanın farkı şudur: Siz düzenli bilgi alıyorsunuz ve toplumda daha bilgili olduğunuz için farklısınız. Sadece üniversiteye kayıt yaptırmak insana fark kazandırmaz. Bilgi, yeryüzüne inmiş en kıymetli değerdir. Onun bedelini ödemeden elde edemezsiniz.” 

Gelecek hakkında öğrencilere önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünü aynı şekilde yaşayarak değişimin gerçekleşmeyeceğini söyledi. “Yarınları hazırlayan bugündür.” diyerek sözlerine devam eden Rektör Karakaya, öğrencilerle gerçekleştirdiği bu buluşmalarda hem yönetici hem de hoca yönüyle deneyimlerini paylaşarak faydalı olmaya çalıştığını anlattı.

 

Sınırlı İmkanlarla Sınırsız İstekler Karşılanıyor

Üniversite de devam eden işlerle ilgili olarak bilgi veren Prof. Dr. Vatan Karakaya, insan kaynağı dikkate alınmadığında üniversite olarak hayallerin de anlamsız olduğunu belirtti. Barınma sorununun çözülmesinin yanı sıra öğrencilerin sosyal yaşamları ile ilgili olarak taleplerini de yakından takip ettiğini anlatan Rektör Karakaya, sınırlı imkanlarla sınırsız istekleri karşılamak için çalıştıklarını söyledi. Öğrenciler için en iyi olandan başlayarak seçmeler yaptıklarını ve ihtiyaçları karşılarken bunları göz önünde bulundurduklarını ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, ayrıcalıklı mekanlar oluşturabilmek için çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Üniversitemizin eğitim öğretim faaliyetleri hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vatan Karakaya açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Eğitim öğretim alanımızdaki sıçrayışa katkı yapmak üzere bölümleri bizzat ziyaret ediyorum. Bölümdeki hocalarımızla bir araya gelerek gençlerimize eğitim ve öğretimi daha iyi nasıl verebiliriz ve sınıflarımızda nasıl daha etkin olabiliriz sorularına cevap arıyoruz. Öğretim üyelerimizin hassasiyetini biliyorum fakat ben daha fazlasını istiyorum. Çünkü gelişmekteyiz ve büyüyen bir ülkeyiz. O zaman daha hızlı hareket ederek daha hızlı kararlar almalıyız. Bizim yaşlılığımız sizin yönettiğiniz ülkede geçecek. Sizler çok kıymetlisiniz ve biz insan gücünde ihmalkar davranamayız. Size inanmak zorundayız ve size inanıyoruz.” 

Öğrencilere aktardığı bilgilerin ardından onlardan gelen soruları cevaplayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, söyleşinin sonunda öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.