Üniversitemizde İnsan Hakları ve Şiddet Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde üniversitemizde bir panel düzenlendi. 12 Aralık 2017 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen “İnsan Hakları ve Şiddet” konulu panele konuşmacı olarak Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Aydın, Kırşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görevli Psikolog Semra Cebeci ile Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Aslıhan Kılıç Torun katılırken öğrenciler panele yoğun ilgi gösterdi.

 

Panelin açılışı konuşmasını panelin moderatörü Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selma Boyacı yaptı. Boyacı konuşmasında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün insan hakları ile ilgili olan “İnsan hakları yeryüzünün en barışçıl silahıdır, bizi korur. Kurallar gibidir, nasıl davranacağımızı bize söyler. Yargıçlar gibidir, ona başvurabiliriz. Duygular gibi soyuttur ama duygular gibi herkese aittir ve her ne olursa olsun hep vardır.” sözünü katılımcılar ile paylaştı.

 

“İnsan Hakları ve Şiddet” konulu panelde ilk olarak Üniversitemiz Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Aydın bir sunum gerçekleştirdi. Aydın sunumunda, şiddet konusuna değinerek şiddetin tanımı ve çeşitlerini anlattı. Şiddeti, bireyin bedensel ve ruhsal açıdan zarar görmesine, yaralanmasına ve sakat kalmasına neden olan bireysel ve toplu hareketler olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Davut Aydın, şiddetin biyolojik, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddet gibi çeşitlerinin olduğunu söyledi. 

 

Yrd. Doç. Dr. Davut Aydın’ın sunumunun ardından Kırşehir Rehberlik ve Araştırma Merkezinde görevli Psikolog Semra Cebeci de bir sunum yaptı. Cebeci sunumunda, “Medyada Şiddet” konusuna değinerek sosyal medyada ve televizyonlarda gösterilen şiddet olaylarının topluma yansımalarını anlattı.

 

Panelde son olarak Kırşehir İl Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Dr. Aslıhan Kılıç Torun bir sunum yaparak şiddetin kadınlar ve erkekler üzerindeki etkilerine değindi. Toplumda cinsiyete dayalı iş bölümü olduğundan bahseden Torun, panelde kadına yönelik şiddet konusu üzerinde durdu. Kadınlara yönelik şiddetin insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Dr. Aslıhan Kılıç Torun, “Şiddet kadınların her türlü hakkını elinden alır.” dedi.