Afganistan’dan Üniversitemize Uluslararası İş Birliği Ziyareti

Afganistan’ın Mezar-ı Şerif bölgesinde yer alan Jawzjan Üniversitesi Rektörlüğünden Afganistan Jawzjan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesud Haqbin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmed Farid Rezazade, Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Ahmet Shah Nazari, Dr. Selahaddin Farjat ve Afganistan’ın Türkiye Büyükelçiliği Kültür Ateşesi Shujauddin Karvanbashi’den oluşan bir heyet Üniversitemiz ile Mevlana Değişim Programı ve İkili İş Birliği Anlaşmaları imzalamak üzere 4 Ocak 2018 tarihinde üniversitemize geldi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın makamında gerçekleşen ziyarete aynı zamanda Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Gökbel ile Prof. Dr. Mustafa Kurt, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Hüseyin Şimşek ve Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı da katıldı.

 

Samimi bir sohbet ortamında ve karşılıklı fikir alışverişinde gerçekleşen ziyaretin ardından iki üniversite arasında imzalanan Mevlana Değişim Programı ile İkili İşbirliği Anlaşmalarının protokol törenine geçildi. İmzalanan Mevlana Değişim Programı ve İkili İş Birliği Anlaşmaları protokolü kapsamında ilk etapta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi programlarının lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesini kapsayacak değişim anlaşması yer aldı. İkili İş Birliği Anlaşması ile aynı zamanda iki üniversite arasında ortak projelerin ve akademik etkinliklerin gerçekleştirilmesi hususunda da mutabakata varıldı. Ayrıca Afganistan’dan Türkiye’de yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerin üniversitemizde eğitim alma koşulları da değerlendirildi.

 

Rektörlük binasının Senato Salonunda gerçekleşen imza töreninde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Afganistan’ın Jawzjan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesud Haqbin ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan gurur duyduğunu belirtti. Protokolün her iki üniversiteye de hayırlı olması temennisinde bulunan Rektör Karakaya, Jawzjan Üniversitesi ile ilerleyen dönemlerde daha etkin ve etkili öğrenci programları yapmayı umut ettiklerini de sözlerine ekledi.  

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Jawzjan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesud Haqbin de Ahi Evran Üniversitesi ile iş birliği yapmaktan mutlu olduklarını dile getirerek Ahi Evran Üniversitesi ile Türkiye'nin Afganistan'a vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti.