Üniversitemizin Orta Doğu Açılımı Ürdün ile Devam Ediyor

Orta Doğunun yardım çağrısına her zaman kulak veren ve Müslüman Coğrafyasında yaşananların hassasiyetle üzerinde duran Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Orta Doğu ile uluslararası bağlantılarını güçlendirmek ve ikili iş birlikleri imzalamak amacıyla beraberindeki heyet ile 4-5 Şubat 2018 tarihleri arasında Ürdün’de birtakım resmi ziyaretler gerçekleştirdi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’ya, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seyfullah Korkmaz ile Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erman Akıllı’nın eşlik ettiği ziyaretler çerçevesinde Amman ve İrbid şehirleri ziyaret edildi. Üniversitemiz heyetinin sıcak ve samimi bir şekilde karşılandığı ziyaretler çerçevesinde söz konusu şehirlerde önde gelen üniversiteler ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak ve lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini kapsamak üzere öğrenci ve öğretim elemanı değişimini mümkün kılan Erasmus+, Mevlana Değişim Programı ve ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı. Ayrıca Ürdünlü gençlerin üniversitemizde eğitim almalarını sağlamak amacıyla ortak proje geliştirme hususunda Amman Yunus Emre Enstitüsü ile istişare toplantıları gerçekleştirildi.

Ürdüniyye (Jordan) Üniversitesi

Ürdün’ün en köklü üniversitesi olan, günümüzde 45.000 öğrencisiyle eğitim-öğretime devam eden ve Ürdün genelindeki akademik sıralamalarda birinci üniversite olan Ürdüniyye Üniversitesi ile üniversitemiz arasında 4 Şubat 2018 tarihinde ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Ürdüniyye Üniversitesinde gerçekleştirilen ikili iş birliği anlaşması çerçevesinde ilk etapta iki üniversite arasında sempozyum, konferans ve çalıştayların düzenlenmesi, fakülte ve araştırma merkezleri zemininde ilişkilerin geliştirilerek ortak projelerin üretilmesi, enstitüler nezdinde (Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü) yüksek lisans ve doktora için öğrenci değişimi ile eş danışman atamaları yapılması konularında mutabık kalındı.

 

Al Ahly Amman Üniversitesi

Ürdün’ün ilk vakıf üniversitesi olan Al Ahly Üniversitesi, kalite sürecini tamamlamış ve uluslararası akreditasyona sahip bir üniversite olarak şu an 30 lisans programı ve 8 yüksek lisans programı olmak üzere 6400 öğrencisi ile eğitim-öğretime devam ediyor. Ayrıca Al Ahly Üniversitesinde yer alan programlar Ürdün’ün diğer üniversitelerinde yer almıyor. Al Ahly Üniversitesi ve üniversitemiz arasında 4 Şubat 2018 tarihinde ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Atılan imzalar çerçevesinde ilk etapta iki üniversite arasında pilot üniversite olarak üniversitemiz tarafından geliştirilen Sporcu Sağlığı Merkezi Projesi temelinde sağlık ve spor alanlarında ortaklıklar yapılması, Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ve Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümleri temelinde kapasite gelişimi, sempozyum, konferans ve çalıştayların düzenlenmesi hususlarında ortak görüşe varıldı.

 

Prenses Sümeyye Teknoloji Üniversitesi

1991 yılında kurulan ve Ürdün’ün en önemli teknoloji üniversitelerinden biri olan Prenses Sümeyye Teknoloji Üniversitesi, özellikle Bilgisayar Programcılığı ve İnternet Teknolojileri alanlarında öne çıkıyor. Özellikle bilgisayar programcılığı konusunda Arap coğrafyasındaki sıralamalarda birinci üniversite konumunda olan Prenses Sümeyye Teknoloji Üniversitesi, kalite sürecini tamamlamış ve uluslararası akreditasyona sahip bir üniversite olmakla birlikte dünyanın birçok ülkesiyle çift diploma anlaşmaları bulunuyor. Prenses Sümeyye Teknoloji Üniversitesi, Ürdün’ün önde gelen ilk 500 öğrencisini alan bir üniversite olmakla birlikte Türkiye’den de bağlantıları olan bir üniversite. Türkiye'den ikili ilişkiler, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi anlamında Ürdün'e giren ODTÜ, Atatürk, Bilkent ve Şehir Üniversitelerinden sonra beşinci üniversite olarak üniversitemiz, Prenses Sümeyye Teknoloji Üniversitesi ile ikili işbirliği anlaşması imzaladı. 4 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen imza töreni çerçevesinde ilk etapta iki üniversite arasında Bilgisayar Programcılığı Bölümleri temelinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi, Arapça öğrenimi için öğrenci ve öğretim elemanı gönderilmesi, sempozyum, konferans ve çalıştayların düzenlenmesi hususlarında imzalar atıldı.

 

Yermük Üniversitesi

Ürdün’de 1976 yılında kurulan ve 36.000 öğrencisiyle ikinci büyük üniversite olan Yermük Üniversitesi, Arapça öğretim merkezi ile öne çıkmış bir üniversite ve Türkiye’den birçok üniversite ile anlaşmaları bulunuyor. 5 Şubat 2018 tarihinde üniversitemiz ile Yermük Üniversitesi arasında imzalanan anlaşmaya göre iki üniversite arasında Arapça öğrenimi için öğrenci ve öğretim elemanı gönderilmesi, sempozyum, konferans ve çalıştayların düzenlenmesi hususlarında karara varıldı. İmza edilen ikili işbirliği anlaşmasının yanında, Yermük Üniversitesi ile üniversitemiz arasında 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin tüm bölümlerini, Tıp Fakültesini, Güzel Sanatlar Fakültesini, Fen Edebiyat Fakültesinin Tarih, Matematik, Biyoloji, Arkeoloji Bölümlerini ve İslami İlimler Fakültesinin tüm bölümlerini lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kapsayacak Mevlana Değişim Programı ve Erasmus+ anlaşmaları da imzalandı.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Irbid’de yer alan bir diğer büyük üniversite olan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, 1986’da Yermük Üniversitesinin fen bölümlerinin ayrı bir üniversite çatısı altında toplanmasıyla Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kuruldu. Fen alanında gelişmiş olan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin tıp, mühendislik, ziraat ve veterinerlik bölümleri ile Ürdün’de öne çıkıyor. Özellikle Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde yer alan Veterinerlik Bölümü ve Hayvan Hastanesi Ürdün’de tek olma özelliği taşıyor. Bununla birlikte Ürdün’ün dünya sıralamasında ilk 500’e giren tek üniversitesi olma özelliğini taşıyan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Türkiye’nin kalkınma tecrübesinden faydalanarak Ürdün için yeni bir model geliştirmek istiyor. Bu kapsamda üniversitemiz ile Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında 5 Şubat 2018 tarihinde ikili iş birlikleri anlaşması imzalandı. Buna göre iki üniversite arasında mühendislik bölümleri temelinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi, üniversitemizin tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olması nedeniyle ziraat alanında ortak projelerin geliştirilmesi, sempozyum, konferans ve çalıştayların düzenlenmesi hususlarında mutabık kalındı. İmza edilen ikili işbirliği anlaşmasının yanında, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile üniversitemiz arasında 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere Mühendislik-Mimarlık Fakültesinin tüm bölümlerini, Tıp Fakültesini, Ziraat Fakültesinin tüm bölümlerini lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kapsayacak Mevlana Değişim Programı ve Erasmus+ anlaşmaları da imzalandı.