Kırşehir’de Kadının Güçlendirilmesi Çalıştayı Gerçekleşti

Üniversitemiz Fatma Bacı Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilimizdeki kadın kuruluşları ortaklığında “Kırşehir’de Kadının Güçlendirilmesi Çalıştayı” düzenlendi. 7 Mart 2018 tarihinde Neşet Ertaş Kültür Merkezinde gerçekleşen çalıştaya onur kurulu olarak Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya katılırken çalıştayda konuşmacı olarak Kırşehir Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Şener, Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Arzu Kan, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Keleş, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları Arş. Gör. Günseli Ayça Yıldırım, Arş. Gör. Gülçin Cebecioğlu ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Nilüfer Kılıç yer aldı.

Kırşehir’de Kadının Güçlendirilmesi Çalıştayının açılış konuşmasını ilk olarak Kırşehir Ticaret Odası Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Seher Ünsal yaptı. Ünsal konuşmasında çalıştayla ilgili bilgi vererek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olmasından dolayı böyle bir etkinlik gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Her yıl düzenli olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde etkinlikler düzenlediklerini belirten Seher Ünal, bu yılki etkinliği çalıştay şeklinde hazırladıklarını kaydederek Kırşehirli kadınlar olarak Fatma Bacı’nın bıraktığı izi örnek alarak ilerlediklerini söyledi. “Güçlü kadın güçlü toplum demektir.” diyen Ünsal, bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini sözlerine ekledi.

Rektör Karakaya: “Kadın, İnceliği ve Zarafeti ile Neslin Devamını Sağlayan İnsan Varlığının Temel Taşıdır”

Kırşehir Ticaret Odası Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Seher Ünsal’ın konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma yaptı. Rektör Karakaya konuşmasında ilimizdeki kadın kuruluşlarının bir araya gelerek farkındalık oluşturmasının öneminden bahsetti.  Günümüzde topluma kadın eli değmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Vatan Karakaya, kadının zarafetinin, nezaketinin, inceliğinin, letafetinin topluma yansıtılmasının toplum adına faydalı olacağını kaydetti. Rektör Karakaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadınlarımızı 20. ve 21. yüzyıldaki akımlardan koruyarak Baciyan-ı Rum’daki anlayışla Anadolu kadınlığını tekrar Anadolu’da yürütmek gerekiyor. Biz Batı tipi fikir akımlarının taşeronu değiliz. Bizim en büyük idealimiz, kendi inandığımız değerleri Anadolu topraklarında eskiden nasılsa yine ona benzer yapıda toplumu oluşturarak analık duygusu ve o analığın verdiği inceliği, rahmeti, şefkati yeniden kadın eli ile topluma taşımak.” Toplumda yeterince erkeğin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, kadınların yaradılışlarını, inceliğini, naifliğini koruması gerektiğini anlattı. Toplumun iç dinamiklerinin kadının şefkati, inceliği ve birbirine karşı merhameti ile oluşacağının altını çizen Rektör Karakaya, Anadolu kadının tekrar hayat bulup geleceğini, istikbalini; çocukları ve yetiştirdiği insanlarla hazırlayacağına inandığını belirtti. Kadını erkeklere benzeyecek şekilde görmek istemediğini dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya, kadını; inceliği, zarafeti ile neslin devamını sağlayan insan varlığının temel taşı olarak gördüğünü vurguladı. “Ayaklarının altında cennet olan anneleri selamlıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandıran Rektör Karakaya, çalıştayın ilimiz için hayırlı geçmesini diledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’de söz alarak bir konuşma yaptı. Bahçeci konuşmasında, kadınlara yönelik farkındalık oluşturan programların artmasından memnun olduğunu ifade ederek çalıştayın hayırlı olmasını diledi. Bu tür programlarla Fatma Bacı’nın memleketi Kırşehir’de bulunmanın özelliğini yansıttıklarını dile getiren Başkan Yaşar Bahçeci, kadınların erkeğin ne arkasında ne de önünde, her zaman yanında olduğunu kaydetti. Neşet Ertaş’ın “Bizler insanoğluyuz kadınlar insan.” sözüne de vurgu yapan Bahçeci, kadına şiddetin son bulduğu bir dünyaya da kavuşmayı umut ettiğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda Yrd. Doç. Dr. Emine Şener “TEPAV Karşılaştırmalarla 81 İl İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi 2018” konulu sunumunu, Yrd. Doç. Arzu Kan “Kırsalda Kadın ve Yoksulluk” konulu sunumunu, Yrd. Doç. Dr. Dilek Keleş “Sivil Toplum Örgütlerinde Kadın Olmak” konulu sunumunu, Arş. Gör. Günseli Ayça Yıldırım ile Arş. Gör. Gülçin Cebecioğlu “Akademide Kadın İstihdamı, Sorunları ve Baş Etme Yöntemleri” konulu sunumunu, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü (ŞÖNİM) Nilüfer Kılıç “Kırşehir’de Kadına Şiddet Profili” konulu sunumunu, Kırşehir Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak da “Kadının Hukuki Hakları” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumların ardından tartışma alanları oluşturularak konuşmacılara sorular yöneltildi.

Kırşehir’de Kadının Güçlendirilmesi Çalıştayının sonunda ise konuşmacılara katılım belgesi verildi.