Öğretim Üyemizin Projesi TÜBİTAK Tarafından Kabul Edildi

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sözen’in proje liderliğini yürüttüğü "İleri Düzey Kuru Fasulye Genotiplerinin Agro-Morfolojik, Genetik ve Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi" isimli, 2170389 numaralı ve 59.830 TL bütçeli proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından kabul edildi. 3001 Başlangıç AR-GE Projesi kapsamında TÜBİTAK’a teklif edilen projenin yürütücülüğünü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sözen yaparken projede Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ufuk Karadavut, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ziya Dumlupınar ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Hüseyin Özçelik de araştırmacı olarak yer aldı.

"İleri Düzey Kuru Fasulye Genotiplerinin Agro-Morfolojik, Genetik ve Kalite Özeliklerinin Belirlenmesi" isimli projenin amacına ilişkin açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Ömer Sözen iki yıl süre ile projenin desteklenerek daha önceki yıllarda TÜBİTAK, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) projeleri kapsamında ülkemizde kuru fasulye yetiştiriciliği yapılan Karadeniz Bölgesi, Kelkit Vadisi ve Kırşehir iline bağlı ilçe, belde ve köylerden toplanan yerel kuru fasulye popülasyonları içinden seleksiyonu sonucu saflaştırılan 26 kuru fasulye hattı ile 4 kuru fasulye çeşidinin Çeşit ve Bölge Verim Denemelerine alınarak tescile aday kuru fasulye hatlarının belirlenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Proje sonucunda karar verilecek kuru fasulye hatlarının tescil ettirilmesi ile bodur tip formunda makineli tarıma uygun, hastalıklara dayanıklı ve üstün verimli kuru fasulye çeşitlerini bölge çiftçisinin ekebilmesine imkan tanınacak.