Üniversitemizde Vermikültür Çalıştayı Düzenlendi

Birçok bilimsel çalışmalar ve projelerle adından sıkça söz ettiren üniversitemiz, pilot üniversite projeleri ile ilgili çalışmalarına da devam ediyor. İlimizde ve ülkemizde tarım yöntemlerinin geliştirilmesi amacıyla Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) ortaklığında Vermikültür Çalıştayı düzenlendi. 14 Nisan 2018 tarihinde Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt, Konya Ovası Projeleri Bölge Kalkınma İdaresi (KOP BKİ)  Proje Geliştirme Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırşehir İl Müdürü Kenan Şahin,  Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi F. Şüheda Hepşen Türkay ile akademisyenler katıldı.

Vermikültür Çalıştayının açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt yaptı. Kurt konuşmasında, daha yaşanılabilir bir dünyanın varlığının doğal ekosistemlerin ve döngülerin devam ettirilebilmesine bağlı olduğunu belirterek ekolojik tarım yöntemlerinin geliştirilmesi ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasına önem verilmesi gerektiğini anlattı. Tarım ve jeotermal alanında üniveristemizin pilot üniversite olduğunu ve bölgesinde tarım alanında öncü ve ülkemiz genelinde ise vermikültür teknolojilerinin merkezi olmayı hedeflediğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Kurt, bu hedef doğrultusunda çalışmaların ara verilmeden devam edeceğini dile getirdi. Kurt konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ülkemiz tarım politikalarında da kademeli olarak organik gübrelemeye geçiş süreci başlatılmış bulunmaktadır. Solucan gübresi ve solucan yetiştiriciliği bu hususta önem kazanmıştır. Ülkemizde pek çok dünya ülkesinden daha çok bitkisel ve hayvansal atık açığa çıkmakta, ancak bu kaynak gübreleme materyali olarak kullanılmamaktadır. Buna karşın tarım topraklarımız organik madde bakımından oldukça fakirdir. Bu nedenle vermikültür uygulamaları, sürdürülebilir tarım ve toprak sağlığı açısından önemlidir.” Bölgede hem KOP BKİ hem de Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesinin (AEUZF) bireysel olarak ve birlikte yürüttükleri projeler bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Kurt, üniversitemizin Kırşehir’in tarımsal alanda marka şehir olma yönündeki projeleri ceviz, jeotermal ve kaba yem üretiminin yanı sıra vermikültür yönünden de bölgeye önemli bir katkı sağlayacağını kaydetti. Çalıştayın vermikültür teknolojisi ve ülkemizdeki genel durumunun ortaya konulması açısından önemli katkılar ortaya koyacağına inandığını söyleyen Kurt, çalıştayın ilimiz, üniversitemiz ve ülkemiz için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un konuşmasının ardından KOP BKİ Proje Geliştirme Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar bir konuşma yaptı. Yorgancılar konuşmasında, KOP BKİ yapısında ve Ahi Evran Üniversitesi ile olan iş birliğinden bahsederek projelere desteklerinin devam edeceğini söyledi. Çalıştayın sonuçlarının olumlu olması temennisinde bulunan Mustafa Ümit Yorgancılar, çalıştaya katkılardan dolayı katılımcılara teşekkür etti.

KOP BKİ Proje Geliştirme Koordinatörü Mustafa Ümit Yorgancılar’ın konuşmasının ardından bir konuşma da Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Dr. Öğr. Üyesi F. Şüheda Hepşen Türkay yaptı. Türkay konuşmasında, üniversitemiz bünyesinde geliştirilen vermikültür çalışmalarını katılımcılara sundu. Ahi Evran Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde Vermikompost eğitimleri verildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi F. Şüheda Hepşen Türkay, KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) desteği ile yürütülen Vermikompostlama Projesi ilgili açıklamalar yaptı.

Vermikültür Çalıştayı açılış konuşmalarının ardından katılımcıların bildirilerini sunması ile devam etti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya “Vermikompost ve Vermikompostlamaya Bilimsel Bir Bakışla, Ürünün Doğru Tanımlanması, Özellikleri ve Doğru Şekilde Yapılması ve Kullanılması”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı “Vermikompostların Mikrobiyal İçerikleri”, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Aşkın “Organik Atıkların Dönüşümünde Vermikompostlamanın Önemi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme öğretim üyesi Prof. Dr. Coşkun Gülser “Kimyasal Gübreler ve Organik Gübrelerin Farkları” konulu bildirilerini sundular.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırşehir İl Müdürü Kenan Şahin ise vermikompostun bölgesel ve ülkesel önemine vurgu yaptı.  

Sunulan bildiriler ile Vermikültür Çalıştayının sonucunda üniversitemizin ilk kez düzenlediği Vermikültür Çalıştayının sürekli hale getirilmesi ve sektöre katkı sağlaması kararı alındı. Çalıştay katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesinin ardından sona erdi.